0%
Conflicte a Ucraïna

Un any de guerra a Ucraïna

Conflicte a Ucraïna

Un any de guerra a Ucraïna

Aldeas Infantiles SOS ha proporcionat ajuda humanitària a més de 276.000 nens i famílies.

Quan es compleix un any de guerra a Ucraïna, Aldeas Infantiles SOS fa balanç d'un període durant el qual no només ha estat sobre el terreny donant resposta a la crisi humanitària, sinó que ha ampliat considerablement les seves activitats i el seu abast. L'organització ha donat suport a 276.628 nens, nenes i les seves famílies, dels quals 265.337 són a Ucraïna i 11.291 a altres països europeus.

Durant el darrer any, la guerra a Ucraïna ha pertorbat les vides de milions de nens i nenes, ha negat els drets humans i ha separat les famílies. Vuit milions de persones han abandonat el país i gairebé sis milions són desplaçats interns. Tota una generació de nens i nenes corren el risc de créixer sense la cura i el suport que necessiten. Per això, Aldeas Infantiles SOS va llançar el març del 2022 un Programa d'Emergència i ha treballat incansablement, ampliant la seva cobertura geogràfica i implementant nous projectes per ajudar els desplaçats interns i aquells que han trobat refugi en diferents països europeus on l'organització està present.

Des de l'esclat de la guerra, Aldeas Infantiles SOS ha contribuït a l'evacuació de 30.000 persones (nens i nenes no acompanyats i famílies amb nens i nenes a càrrec seu) de les regions més afectades per la contesa i al seu trasllat a zones segures dins del país. "Els ajudem a trobar allotjament temporal, els proporcionem suport psicològic d'emergència, menjar, aigua, articles d'higiene i no alimentaris per fer front a l'hivern", expliquen des de l'organització. "Quan els nens i nenes es troben sols, n'assegurem la protecció, mantenim els germans junts i ajudem a buscar familiars o, si no, famílies d'acollida que els puguin oferir un entorn protector".

Quan les persones desplaçades se senten relativament segures, necessiten suport per tirar endavant per si mateixes. Aldeas Infantiles els proporciona assistència material, des de menjar a dispositius per seguir les classes en línia i ajuda en efectiu a les famílies més vulnerables. Al llarg de l'any, més de 23.000 famílies van rebre suport econòmic i vals per a aliments.

Aquests desafiaments s'accentuen quan parlem de nens i nenes que presenten necessitats especials com ara problemes de salut, necessitats educatives, dificultats emocionals, i també de grups de germans en què hi hagi algun menor de sis anys. Per a tots, és especialment difícil trobar una família d'acollida que els ofereixi les cures i l'atenció plena que demanen.

“Quan els nens i nenes es troben sols, n'assegurem la protecció, mantenim els germans junts i ajudem a buscar familiars o, si no, famílies d'acollida que els puguin oferir un entorn protector”

Tan aviat com ha estat possible, l'organització ha reprès el treball multidisciplinari que realitza als seus centres socials obrint set centres per a famílies amb nens i nenes en situació de vulnerabilitat o que necessiten ajuda -econòmica, material, psicològica, social- o simplement un lloc on acudir amb els seus fills on sentir-se segurs i cuidats.

Aquests centres, situats en àrees segures de l'oest i el centre d'Ucraïna, funcionen així mateix com a punts de distribució d'ajuda humanitària on també s'ofereixen sacs de dormir, termos i altres articles per fer front al fred, i com a refugis antiaeris preparats i equipats amb mobiliari, aigua potable, productes d’higiene, aliments i generadors elèctrics. El 2022, 24.000 persones van rebre ajuda als Centres Socials d’Aldeas Infantiles situats a les regions de Kíev, Txerníhiv, Poltava, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya i Txernivtsí.

Al costat dels refugiats

Les associacions pertanyents a la federació d’Aldeas Infantiles SOS a la regió i a tot Europa han obert les portes als refugiats que fugen de la guerra. 1.395 famílies d'acollida ucraïneses van ser evacuades el 2022 a instal·lacions d' Aldeas Infantiles a diversos països del continent.

Polònia, Hongria, Romania, Estònia, Letònia, Lituània, la República Txeca, Bulgària, Suïssa, Espanya, Itàlia, Grècia, Àustria i Alemanya han facilitat diferents tipus de suport a un total de 11.291 nens, nenes i adolescents refugiats ucraïnesos i als seus familiars. Entre ells, allotjament, cobertura de les necessitats bàsiques, ajuda econòmica i amb tràmits administratius, matriculació a les escoles als nens i nenes, i assessorament laboral als adults, connexió a internet per estar en contacte amb els seus éssers estimats, etc. Tot això per afavorir-ne la integració i restablir, en la mesura dels possibles, la quotidianitat que la guerra els ha pres.

“Posem l’enfocament en la superació del trauma generat per la guerra i trastorns relacionats amb l’estrès i la reducció de l’ansietat, entre d'altres”

Així mateix, 628 nens i nenes ferits a la guerra han accedit al programa de rehabilitació creat per Aldeas Infantiles SOS. Tant ells com els seus familiars reben suport a llarg termini que inclou assistència mèdica i rehabilitació, pròtesis, ajut psicològic, tramitació de qüestions administratives com els certificats de discapacitat i ajuda mitjançant vals d'aliments i en efectiu.

Allà on l'organització no pot arribar directament, ho fa a través d'aliats al terreny, que porten l'ajuda humanitària d’Aldeas Infantiles a zones molt perilloses i severament afectades per la guerra com Zaporíjia, Mikolàiv, Khàrkiv i Jerson. En total, l'organització treballa en xarxa amb deu organitzacions que han fet arribar la seva ajuda humanitària a més de 55.000 persones.

Una part fonamental del treball d’Aldeas Infantiles SOS a Ucraïna es realitza a través dels seus serveis de suport psicosocial i de salut mental, dels quals se n'han beneficiat més de 17.000 persones. “La rehabilitació de les persones que ajudem a nivell psicològic i social és un pas necessari perquè reprenguin el control sobre les seves vides i es trobin bé amb elles mateixes”, asseguren. L'organització ofereix aquest tipus de suport als seus centres socials i a través d'equips mòbils que visiten centres comunitaris, escoles i centres infantils de rehabilitació. "Posem l’enfocament en la superació del trauma generat per la guerra i trastorns relacionats amb l’estrès i la reducció de l’ansietat, entre altres".

Si vols donar suport a la feina d'Aldeas Infantiles SOS a Ucraïna entra a www.aldeasinfantiles.es/dona/ucrania i col·labora.

Scroll
o mantenir
Col·labora en:
aldeasinfantiles.es/dona/ucrania