Surfejar a les Canàries :: Canàries mola :: Prensa Ibérica

L'onada canària

El surf està de moda i el millor lloc d’Europa per practicar-lo es diu Illes Canàries, les Afortunades, el punt geogràfic d’Espanya més proper a Àfrica, un paradís per als surfistes

A Canàries es poden cavalcar onades fins que el cos aguanta. Amb una temperatura mitjana de 20 graus centígrads els 365 dies de l’any i spots de somni, les illes són un paradís per als surfistes d’ones grans, amants de l’esport extrem als quals la gran quantitat de platges permet saltar de spot en spot (d’un punt per surfejar a un altre) en poc temps.

Al món són conegudes, no en va, com les Hawaii europees. Bon clima, excel·lent temperatura, gastronomia deliciosa, els vilatans més hospitalaris, pics de profunditat pronunciats, 360 graus de possibilitats de vent i totes les opcions per a diferents nivells de destresa i experiència: tant per a principiants com per a experts.

Totes aquestes condicions han portat a aquestes terres diversos trofeus internacionals. Jonathan González, campió d’Europa de la World Surf League, Yael Peña, Luis Díaz, Melania Suárez i Daniela Boldini, entre molts altres. Joves esportistes que l’any que ve veuran com es fa realitat un dels seus seu somnis: el surf competirà com a esport olímpic als Jocs de Tòquio del 2020.

1. Tenerife

Els principiants tenen en aquesta illa un parell d’espais ideals: el Puerto de la Cruz, al nord de l’illa, i el Muelle de las Galletas, al sud. Els surfers més avesats es decantaran al sud per la Platja de Las Américas, que dona nom a la competició més coneguda de les illes, i al nord per Punta Hidalgo, lloc on viu i s’entrena el campió de 19 anys Yael Peña. Sí, el nen ros que anys enrere volia fer "grans coses" en un anunci de Cola Cao.

L’illa té onades de dreta, esquerra, pics i tubs accessibles tant a l’hivern com a l’estiu. La millor època és de novembre a febrer, encara que a l’estiu funciona molt bé el nord de l’illa, i a l’hivern el sud. "Portem alguns anys que a l’estiu les forces del sud no han acompanyat com voldríem, però les marejades d’hivern dels darrers 4 o 5 anys han estat excepcionals", explica Jonathan González, de Tenerife, un dels surfistes amb més talent d’Espanya i campió d’Europa 2016, entre altres guardons.

Surfista a Tenerife

A Santa Cruz de Tenerife es troba Igueste de San Andrés, una de les millors platges del nord de l’illa, amb onades d’un a tres metres i idònies per al bodyboard. La bellíssima i extensa platja de sorra negra d’origen volcànic de los Socorros, a Los Realejos, és perfecta per practicar bodyboard. A més, està molt ben condicionada amb dutxes, aparcament, restaurant, socor-ristes i lavabos.

La més famosa entre els coneguts: Américas Pro, una zona privilegiada per agafar ones, sempre se l’ha qualificat com el Hawaii europeu, tant per les condicions del mar com per la temperatura, explica Ángel Lobo, president de la Federació Canària de Surf.

Per als que busquen més adrenalina, la platja de La Caleta, a Garachico, ofereix big wave i seccions de tubs molt potents en ambdues direccions. Las Conchas, a Guía de Isora, és una de les més conegudes de la costa sud. A la mateixa localitat, Punta Blanca, big wave d’esquerra i dreta variable. Ángel Lobo també recomana acostar-se a El Terreno i El Campanario.

2. Gran Canaria

Diuen els habituals que hi ha alguna cosa a Gran Canària que fa inevitable mirar a l’oceà, sentir una necessitat imperiosa de pujar a la taula i cavalcar l’illa. Gran Canària té bones onades tot l’any. Las Canteras, Maspalomas, Plaça del Callao, El Puertillo, El Frontón... És difícil triar-ne un.

World Qualifying series (WQS) a El Confital - Las Palmas, Gran Canaria

Jonathan González tria El Frontón com una de les seves dues ones favorites, al costat d’El Quemao (Lanzarote), "per la qualitat dels tubs i perquè és la més freqüentada per professionals del surf i del bodyboard de tots els llocs del món".

El Frontón és també una de les preferides de Luis Díaz, una altra jove promesa del surf canari. "Solem tenir molt bon flow a l’aigua i respectem molt la tenacitat dels booguers", explica. "La veritat és que la dreta és un caramel i l’esquerra no és impossible, és un tubàs èpic".

Al nord-est de l’illa de Gran Canària, en ple nucli de la ciutat de Las Palmas, es troba una de les millors onades d’Europa per surfejar: El Confital. La seva qualitat ha estat aprofitada en alguns dels millors campionats mundials, com les proves del WQS de l’ASP i el Red Bull Rival. L’spot d’El Confital trenca de dreta, sobre llit volcànic, amb un tub que es forma per tota la baixa gairebé sense fons. La seva baixada és vertical, gairebé en l’aire, amb un fort take off. Encara que és molt constant durant tot l’any, les millors condicions per fer surf es donen entre els mesos de setembre i maig.

La Cicer, a la platja de Las Canteras, és una altra de les favorites d’Ángel Lobo, i no només per la bella sorra negra volcànica sinó també per la seva important comunitat de surfers, els quals, segons la seva opinió, són clau si vols tenir la millor informació. "Respectar sempre els consells de la gent local i no voler entrar en llocs que superen el nostre nivell són coses molt importants", explica.

Envoltat per un preciós mar daurat com són les Dunes de Maspalomas, la platja del mateix nom es presenta com un lloc espectacular per practicar windsurf, kitesurf i paddlesurf. Tot just visitada per turistes, la platja del Callao és un dels llocs referents dels surfistes del sud de l’illa. Al nord, El Puertillo, a Arucas, ofereix tota la bravura del mar en un entorn salvatge i ideal.

Per no allunyar-se tant de l’aeroport, El Lloret, a la capital de Gran Canària, una platja que alberga tota la força del nord de la ciutat i atrau molts surfistes cada any.

Garazi Sánchez, campiona d’Espanya de Surf el 2017 i el 2018, subcampiona d’Europa el 2017 i tercera el 2018

D’aquesta illa, Garazi Sánchez, campiona d’Espanya de Surf el 2017 i el 2018, subcampiona d’Europa el 2017 i tercera el 2018, en guarda un dels seus millors records. "Vaig conèixer una família surfera, que es va convertir en una segona família per a mi", explica. "La seva manera de relacionar-se amb la natura em va marcar", continua. "El fill era capaç de baixar descalç a la mar, pescar un pop amb les mans i pujar a cuinar-lo, alhora que et parlava amb passió de cada racó de l’illa i de tots els seus animals", explica. "Aquestes coses són les que m’enduc de Canàries", afirma la jove campiona.

3. Lanzarote

La dreta de la Santa a Lanzarote és una de les onades importants per a Jonathan González, i també una de les escollides per Ángel Lobo, de la Federació Canària de Surf. Molt a prop se situa l’arxiconeguda Famara, la millor platja de l’illa per surfejar, que disposa de diversos pics, alguns també amb fons de sorra, per al gaudi de surfistes de tots els nivells.

L’Esquerra de San Juan és l’spot més conegut de l’illa, llarga i de tubs ocasionals, ha estat escollida per a algunes proves. El Moll és una fantàstica opció quan entra molt mar. El Cagao és una altra onada de roca ràpida i divertida, curta però per a tots els nivells de surf, com la resta de platja, per a surfistes menys experimentats.

La Santa és una de les millors onades a Lanzarote

Ángel Lobo recomana equipar-se sempre amb casc quan es fa surf a les Canàries per l’abundància de platges rocoses. Aquest és gairebé l’únic perill de les illes. Les seves aigües tranquil·les fan que siguin desitjades per surfistes de tot el món, fonamentalment els australians, que hi arriben fugint dels taurons, dels quals té un mal record Garazi Sánchez, a qui una zòdiac va haver de treure de l’aigua als nostres antípodes davant l’amenaça d’un tauró.

4. Fuerteventura

Fuerteventura té set quilòmetres de platja per fer surf. Los Lobos, que trenca al costat d’aquesta illa, és una de les onades més llargues d’Espanya (i potser d’Europa). També és recomanable El Muelle, a Corralejo, una ona buida i ràpida. A Rocky Point o Punta Elena es donen dues ones: una més de adequada per a principiants i una altra a la part externa (més allunyada de la platja), només aconsellable per a surfistes extrems.

Kitesurfing a Fuerteventura

5. Resta de les illes

L’interès de la resta de les illes és menor, com menys nombrosos hi són també els turistes, però La Gomera, El Hierro o La Graciosa donen molt de joc per a qui busqui combinar surf i entorns salvatges.

Com diu Garazi Sánchez, és molt difícil triar una sola illa: "A Lanzarote, trepitjar restes volcàniques abans d’entrar a surfejar; Tenerife i la seva semblança amb Hawaii; Fuerteventura i la seva sorra blanca... La màgia de les illes és descobrir-les".