Altafulla, vila marinera i de bruixes :: El Periódico

ESCAPADA

Altafulla, vila marinera i de bruixes

En plena Costa Daurada, aquesta població compta amb un casc antic pintoresc i monumental i amb un passeig marítim dels d’abans.

Per Núria Bonet

Una passejada pels empinats carrers empedrats d’Altafulla ens transporta a l’època medieval i a les seves llegendes de bruixes, molt arrelades en aquesta petita població de la Costa Daurada. Sembla que aquí s’ha aturat el temps, també al seu passeig marítim, allunyat del trànsit i del gran turisme, encara amb refugis de pescadors a la platja. Per tot això, Altafulla mereix una escapada.

Tant si únicament es vol desconnectar a la platja de sorra fina i prendre un bon arròs, com si el que busquem és aprofitar el nostre viatge per conèixer un racó històric i amb encant, Altafulla és el poble ideal.

Des de l’altura del castell que presideix el centre (del segle XI però reformat al XVII), el descens pels seus carrerons pintorescos ens descobreix antigues cases monumentals, la plaça del Pou, l’església de Sant Martí de Tours i l’Ajuntament. És la Vila Closa, tancada encara en les seves restes de muralla, amb algunes torres de guaita encara dretes, declarada bé cultural d’interès nacional. I aquí no és difícil imaginar-se un passat de llegendes de bruixeria. El fet és que actualment diversos estudis recullen que en aquesta zona hi va haver un gran nombre de suposades bruixes, o almenys, dones que van ser sentenciades per això.

Altafulla Platja o baixamar és el barri mariner d’aquesta població, amb el seu passeig marítim i amb cases de pescadors, conserva l’encant d’abans. Sense trànsit a la vista i amb una extensa platja, les terrasses ubicades al passeig conviden a aturar la ruta i disfrutar del Mediterrani sempre blau.

El castell de Tamarit, que es veu des d’Altafulla, es va construir per defensar-se dels pirates al s. XI.


La desembocadura del riu Gaià és un Espai Natural Protegit on es poden observar aus migratòries.


La platja del Canyadell, a Altafulla, va ser premiada com a “platja verge” per Ecologistes en Acció.

ALLOTJAMENT

En un antic claustre

El Gran Claustre està considerat un hotel monument, ja que un dels seus edificis està declarat bé cultural d’interès nacional. En el seu claustre, apartat del món, es pot fer un bany relaxant o dedicar-se un homenatge en el seu spa o al restaurant gastronòmic Bruixes de Burriac (www.granclaustre.com).

GASTRONOMIA

Plaers amb vistes

Un arròs ben cuinat davant del mar i amb vistes a l’espectacular castell de Tamarit, és un dels seus reclams. Però el restaurant Brisa, situat a la platja d’Altafulla, ofereix a més bon producte de temporada i un tracte que ha atresorat una clientela fidel (www.tamarit.com/es/restaurante-brisa).

ACTIVITAT

Una vil·la romana

La Vil·la dels Munts és una de les cases aristocràtiques romanes més ben conservades de la Península. Les seves restes murals, paviments, mosaics, columnes i estàtues van fer que aquesta vil·la entrés a la llista de Patrimoni de la Humanitat. (www.mnat.cat).