Una escapada al Cap de Creus :: El Periódico

PAISAtge i CULTURA

Una escapada al Cap de Creus

El parc natural ofereix meravelloses vistes, platges úniques i un extens patrimoni arquitectònic amb icones com Sant Pere de Rodes

Per Núria Bonet Icart

Vil·les i castells medievals, platges recòndites amb formes dalinianes, aigües cristal·lines i vinyes a l’infinit. El Cap de Creus ofereix mil i un atractius per al visitant. Deixar-se portar pel seu passat històric, pel relax que transmeten les seves platges salvatges o tastar alguns dels seus meravellosos vins són alguns dels plaers que ofereix la punta nord de la Costa Brava.

El Cap de Creus és un parc natural que té la peculiar característica de ser marítim i terrestre, és a dir, que protegeix la península del cap de Creus (unes 11.000 hectàrees) i el seu entorn marí (unes 3.000 hectàrees). Aquí es combinen penya-segats abruptes, roques fosques solcades pel vent i la sal, illes i illots i cales recollides. Entre l’esbojarrat vent de Tramuntana que li confereix un caràcter especial, es poden observar espècies biològiques endèmiques i úniques al món.

Dins del parc del Cap de Creus també hi trobem els municipis de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. Tots ells conserven l’encant de la pedra vella i del paisatge agrest de la zona. Però potser l’estrella segueix sent Cadaqués, per la seva ubicació, per l’harmònic conjunt de cases emblanquinades i el seu característic campanar i pel seu aire de poblet mariner encara intacte.

Entre els castells i monestirs de la zona, s’ha de fer una parada al camí a Sant Pere de Rodes. S’aixeca en un dels cims de la serra i ofereix meravelloses vistes sobre el Mediterrani. És un dels nombrosos testimonis de l’arquitectura romànica catalana, però potser és el més majestuós. Ara i durant tot un any, commemora el mil·lenari de la consagració de la seva església amb nombrosos actes programats.

Recórrer els seus camins de ronda a primera línia de mar o seguir el Camí de Santiago són dues formes de veure aquesta impressionant costa sense oblidar-ne cap detall.

Al Cap de Creus es concentren 97 cales i platges, la majoria amb els seus mítics còdols rodons.


En contrast, la badia de Roses compta amb 15 quilòmetres de sorra i calma, des de Roses fins a l’Escala.


Les ruïnes de la ciutat grecoromana d’Empúries ocupen 40 boniques ha a Sant Martí d’Empúries.


Se celebra la XI edició del Tramuntanart, una mostra d’art contemporani, del 25 de juny al 3 de juliol.


PORTLLIGAT


Visitar el taller de Dalí

Aquest és el port natural de pescadors de Cadaqués però quan l’artista Salvador Dalí s’hi va instal·lar durant bona part de la seva vida, i s’hi va inspirar per a algunes de les seves cèlebres obres, li va donar tot un altre sentit. Des del 1997, les barraques de Portlligat es van convertir en la Casa-Museu Dalí. Aquí, el cèlebre pintor empordanès hi va viure i treballar habitualment fins que, el 1982, amb la mort de Gala, va fixar la seva residència al Castell de Púbol. Es respira l’aire de l’artista al passejar per les seves habitacions, amb una decoració kitsch i fins i tot surrealista. S’ha de reservar entrada prèviament a www.salvador-dali.org

ENOTURISME


El vi de l’Empordà

La Denominació d’Origen Empordà es tradueix en una gran quantitat de cellers amb una extensa oferta enoturística que inclou visites a les instal·lacions, àpats entre vinyes, estades en cellers situats en bells paratges naturals, tractaments de vinoteràpia, visites a espais museístics d’interès enogastronòmic i nombroses activitats com ara caiac amb degustació de vins, visita a cellers en bicicleta, tastos a cegues... Aquí la cultura del vi està molt arrelada i un dels plaers és deixar-se seduir pels que més en saben i aprendre’n els secrets divertint-se.