
La Comissió Europea té previst llançar durant els pròxims mesos la seva revisió de la legislació farmacèutica general, així com de la normativa sobre medicaments orfes i medicaments pediàtrics, en el marc de la futura Estratègia Farmacèutica Europea. L’objectiu és garantir un entorn regulatori que millori la disponibilitat i accessibilitat dels medicaments per a tots els ciutadans, que, al seu torn, augmenti la competitivitat i innovació de la indústria farmacèutica i garanteixi la sostenibilitat dels sistemes sanitaris.
Aquest procés d’actualització de la normativa farmacèutica a la Unió Europea (UE) representa una oportunitat única per garantir que la regió pugui beneficiar-se de l’avantguarda de l’R+D, respondre ràpidament a les necessitats dels pacients europeus i tornar a ser líders mundials en innovació farmacèutica.
Si aquesta oportunitat es desaprofita, Europa corre el risc d’accelerar la pèrdua de recerca biomèdica cap a altres regions –com ha passat en les últimes dècades–, i retardar l’accés dels pacients als últims avenços científics i augmentar la dependència de països de fora de la UE per obtenir tractaments i vacunes que salven vides.
En aquest sentit, qualsevol proposta enfocada a limitar els drets de propietat intel·lectual o els incentius com a via per abordar els problemes d’accés no servirà per aturar la pèrdua d’innovació a Europa en favor d’altres regions del món, i fins i tot l’accelerarà.
Mentre Europa reavalua el seu marc de política farmacèutica, el desafiament per a les pròximes dècades no és si es desenvoluparà innovació mèdica, sinó on es produirà. La UE ha sigut eclipsada pels Estats Units com a líder mundial en aquest àmbit i s’enfronta a una competència cada vegada més intensa de la Xina, altres països asiàtics, Suïssa o el Regne Unit.
Trobar solucions col·laboratives entre tots els actors implicats en la millora de l’accés a la innovació i crear els marcs d’incentius adequats per facilitar el descobriment i la pròxima generació de tractaments i vacunes a Europa contribuirà a millorar la salut dels europeus i impulsarà la resiliència i el creixement econòmic.
Situar Europa com a lloc d’innovació
En aquest marc, la indústria farmacèutica europea ha presentat una sèrie de propostes concretes per situar de nou Europa a l’avantguarda de la recerca biomèdica i tot el que això implica. El sector entén que la futura Estratègia Farmacèutica Europea hauria de conciliar tres objectius bàsics dels sistemes de salut: el millor accés de tots els ciutadans europeus a tots els tractaments disponibles; la sostenibilitat dels comptes públics a través de la col·laboració publicoprivada, implicant les administracions, indústria farmacèutica, clínics, comunitat científica i pacients, i el desenvolupament de l’activitat innovadora i industrial de les companyies farmacèutiques. En definitiva, conciliar accés, sostenibilitat i innovació en un marc equilibrat per a tots els agents concernits.
Per aconseguir fer realitat aquests objectius, les companyies farmacèutiques es comprometen a col·laborar amb tots els agents concernits, a través d’un diàleg estructurat, per buscar solucions que abordin els problemes d’accés i disponibilitat de les innovacions, i crear marcs regulatoris i d’incentius que facilitin l’R+D de la pròxima generació de medicaments i vacunes per millorar la salut dels ciutadans i impulsar el creixement econòmic d’Europa.