La digitalització serà clau en la reactivació econòmica :: Prensa Ibérica per a Telefónica

La digitalització serà clau en la reactivació econòmica

Reconstruir l'economia després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 va ser un dels reptes més grans després de la II Guerra Mundial


Segons el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, "aquesta crisi accelerarà la digitalització de la societat de forma irreversible. Ens ha demostrat que no hi ha una vida analògica i una de digital, sinó que són la mateixa cosa", fent al·lusió al fet que el món ja ha canviat. Per tant, la recuperació econòmica ha d'anar acompanyada d'una transició tecnològica que porti els ciutadans i les empreses a nou model econòmic i social basat en una digitalització sostenible i inclusiva.

I és que, durant tots aquests mesos, la connectivitat i la tecnologia han estat clau per mantenir el món en marxa: persones, empreses o administracions públiques van seguir en contacte i van poder mantenir la seva activitat en àmbits com el laboral, gràcies al teletreball; el sanitari; el comerç electrònic, i l'educació a distància. També van fer possible seguir en contacte a familiars i amics, i les activitats d'oci i cultura de tot el món van reinventar la seva activitat.

Aquesta crisi ha posat de manifest la importància de tenir una xarxa de telecomunicacions òptima que permeti mantenir la connectivitat i, per tant, les activitats habituals, també l'econòmica, en gairebé qualsevol circumstància. A més, la connectivitat és necessària per digitalitzar tant la societat com les empreses, especialment les pimes, ja que constitueixen el 95% del teixit empresarial espanyol.

El futur de les pimes

Per a les pimes, la digitalització és la seva gran arma, ja que els permetrà ser més competitives i impulsarà la recuperació de l'economia gràcies a la important estimulació del creixement i de l'ocupació en aquesta gran xarxa empresarial.

Cal tenir en compte que la forta caiguda de l'activitat econòmica ha suposat una caiguda del PIB mundial propera al 8%, i s'estima que aquesta activitat no tornarà a nivells normals fins al 2022. No obstant això, hi ha estudis que assenyalen que la reinvenció digital d'Espanya podria tenir un impacte anual equivalent a l'1,8% del PIB fins al 2025.

Aquesta transició al digital serà el gran motor de la reactivació econòmica ja que té la capacitat d'impulsar els models de negoci, optimitzant costos i obrint noves fonts d'ingressos. Per això, Telefónica juga el paper de facilitador a l'accés, tant a les pimes com al teixit industrial, a un ventall apropiat de tecnologies: Cloud, Ciberseguretat, Big Data i Internet de les Coses.

Transformació digital de la Indústria Connectada

Ja estem vivint una revolució industrial i perquè ningú es quedi enrere és vital impulsar la transformació digital en aquest sector. Així, per tal d'ampliar les capacitats de la indústria, Telefónica Tech i l'empresa espanyola d'enginyeria, NdP de Geprom, amplien la col·laboració que mantenen des de fa anys per desenvolupar i comercialitzar en l'àmbit internacional noves solucions d'automatització, control i supervisió de processos en l'entorn industrial connectat.

Aquestes solucions estan dissenyades per ajudar les empreses a gestionar la seva producció de forma integral en temps real; realitzar una planificació i programació avançada de les seves activitats; assegurar la qualitat dels productes fabricats, i controlar els actius, l'eficiència de la producció i el manteniment predictiu dins de la Indústria Connectada 4.0. A més, inclouen altres serveis de valor afegit que permeten controlar els processos logístics i de magatzem d'una manera totalment digital, segura i sostenible, contribuint a generar nous models de negoci.

Amb les solucions desenvolupades entre la unitat de IoT & Big Data de Telefónica Tech i els seus partners, pretenen facilitar el camí cap a la factoria sense cables, millorant la mobilitat i adaptabilitat dels processos productius de tots els sectors, gràcies a l'ús de la tecnologia cel·lular 5G i sensòrica IOT. A més, l'aplicació de tecnologies com Big Data o IA permeten analitzar dades recopilades en temps real, i la integració de les capacitats de blockchain permet una traçabilitat de tot el procés productiu entre múltiples actors.