Les aus han tornat a Medina del Campo

El projecte de gestió d'aigües residuals liderat per Patricio Hermosilla, cap de la planta a la depuradora de la localitat val·lisoletana, ha aconseguit proveir les seves llacunes naturals i recuperar d'aquesta manera un ecosistema que s'estava perdent per la sequera

Cecilia Vega


Patricio Hermosilla ha estat jugador internacional de rugbi. Els seus triomfs amb el Club VRAC Formatges Entrepinares i la selecció de Castella i Lleó formen part d'una llarga carrera que va començar "sent un escanyolit". Practicant aquest esport va aprendre molt aviat que el respecte és un valor imprescindible. "Respecte tant als companys com als rivals, al nen alt i al baixet, al més gros i al més prim, ja que cada un dins de l'equip té la seva funció i amb l'esforç, la valentia i el treball de tots plegats, es conquerien les victòries i, si no s'aconseguien, l'esforç i les amistats aconseguides, fins i tot dels contraris, feia que hagués valgut la pena igualment", subratlla.

Patricio Hermosilla. Cap de Planta EDAR Medina del Camp

Però al mateix temps que forjava el seu caràcter i despuntava com a jugador de rugbi , dins seu hi creixia un altre amor, el que sent pel medi ambient. Gràcies al seu treball com a cap de Planta de la depuradora que Aqualia gestiona a Medina del Camp (Valladolid), Patricio va trobar "la forma de gaudir de la natura i correspondre-", sempre guiat per aquest respecte après al camp de joc.

Projecte de recuperació de les llacunes de Medina del Camp

Situades al final del cicle de la gestió de l'aigua, les EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals) són les responsables de depurar l'aigua reintegrant-la a la llera del riu en les millors condicions, eliminant la matèria contaminant i les partícules sòlides en suspensió.

"Tots els dies agafem de la mare naturalesa un préstec, que consisteix en milions de litres d'aigua. No seria just tornar aquest préstec tan important, sense correspondre amb interessos al nostre malmès medi ambient. Seria molt desagraït i poc respectuós per part nostra ", explica Patrici. Amb aquesta filosofia, el cap de planta val·lisoletà va idear fa una dècada un sistema que fes reviure les llacunes de Medina del Camp, convertides en aquell moment en un lloc degradat, sense aigua i, per tant, sense vida.

Com descriu Patricio "l'any 2008 vam iniciar el projecte, desviant part de l'aigua tractada a l'EDAR per omplir les 4 llacunes i jugant a cada llacuna amb el nivell d'aigua, per obtenir hàbitats diferents. Aquesta idea va ser clau per aconseguir els resultats de biodiversitat d'espècies aconseguits ".

Porró terrós - Foto: Wikipedia

Amb l'objectiu de promoure la naturalització de les llacunes i la millora del seu hàbitat i ecosistema, l'equip d'Aqualia que gestiona l'EDAR, va establir una sèrie de mesures que afavorissin l'assentament i desenvolupament de diferents espècies d'aus, amfibis i mamífers. A més, es va realitzar una intensa campanya de comunicació, de sensibilització i educació ambiental, perquè els veïns de Medina del Camp coneguessin i participessin a la iniciativa.

"Tots els dies agafem de la mare naturalesa un préstec de milions de litres. No seria just tornar aquest préstec tan important, sense correspondre amb interessos al nostre malparat medi ambient "a Patricio Hermosilla. Cap de Planta EDAR Medina del Camp
Flamenc europeu - Foto: Wikipedia

"Amb l'arribada del primer pas d'aus de primavera es van realitzar els primers censos els resultats dels quals reunien entre 300-400 aus de 40 espècies diferents", explica Patricio. Un any més tard, el 2009, recollia el premi Ecoinnova en la categoria provincial i autonòmica, i el 2011 el projecte, presentat per Aqualia i l'Ajuntament de Medina del Camp, va ser finalista dels II Premis Territori & Màrqueting, organitzats per Mapfre.

La qualitat de l'aire és un valor important dins la cultura empresarial de SUEZ, que advoca per un nou model de relació amb el planeta. La lluita contra el canvi climàtic i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible és un repte que ens afecta a tots.

Connectats amb la cura del planeta

Actualment, a les llacunes de Medina del Camp hi ha una població anual de 8.600 aus i s'han comptabilitzat més de 120 espècies d'ànecs i aus relacionades amb l'ecosistema. Menció especial al "porró marró, espècie en perill d'extinció, el flamenc, la espàtula, l'ànec cullera i el cabussó collnegre, la gran colònia d'alenes i camallongues", enumera Patricio. La zona s'ha convertit en una destinació privilegiada a l'interior d'Espanya per a l'albirament d'aus, cobrant especial rellevància durant l'època de pas de finals d'estiu i tardor, quan la resta d'aiguamolls de l'interior es troben secs per l'estiatge.

Ànec cullera - Foto: Wikipedia

"Aquesta circumstància no afecta les nostres llacunes, gràcies a la regeneració contínua d'aigua que es realitza a l'EDAR, concentrant en dies continus gran varietat d'aus que fan servir la llacuna com una àrea de descans en el seu llarg camí de migració", explica el cap de l'estació depuradora.

Aqualia, especialitzada en la gestió del cicle integral de l'aigua, és una companyia connectada amb més de 22,5 milions de clients a tot el món i, en connexió, també, amb el medi ambient. Els bons resultats obtinguts a la localitat val·lisoletana animen a l'empresa a continuar un projecte que, a més, "ha estat pres com a exemple i referència en d'altres EDAR per a la recuperació d'altres deveses i aiguamolls", assenyala Patricio.

Cabussó collnegre - Foto: Wikipedia

Amb el pas dels anys, els títols i els trofeus aconseguits per Patricio com a jugador de rugbi "queden a les vitrines", però el fruit del seu esforç i treball, fonamentat en el respecte i el compromís amb la cura del planeta, perdurarà en el temps.

Compartir

© Copyright 2019. Projecte elaborat per Becontent . Queda prohibida qualsevol reproducció, ús o cessió.

Aquesta web utilitza cookies per obtenir dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús. X Tancar