Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

La gran feina a l'ombra de Leyendas España o com un futbolista de la Selecció pot acabar tenint problemes

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 01 juny 2023

Leyendas España és una associació sense ànim de lucre sota l'empara de la Reial Federació Espanyola de Futbol amb diferents comeses que busquen una única finalitat: ajudar la societat

“Quan ve un company així... al principi reps la seva història amb pena, però després amb la satisfacció de pensar que hi ha una associació com la nostra que el pot ajudar”. ¿Com un futbolista que ha arribat a jugar amb la Selecció espanyola pot arribar a tenir problemes econòmics o de caire social? L’exinternacional Fernando Giner és el president de Leyendas España, una associació sense ànim de lucre que realitza diferents accions gràcies al suport de la RFEF creada fa més de 30 anys amb la voluntat d’ajudar aquells futbolistes que alguna vegada van vestir la Roja i que han patit problemes després d'acabar la carrera.

Les dos semifinals, Alhama CF - Atlètic de Madrid (dimarts a les 21:00h) i Athletic Club – Reial Madrid (dimecres a les 21.00 hores) es podrà seguir a través de Teledeporte i l'esmentada final per La1, “alguna cosa que ha estat una sol·licitud expressa del president, Luis Rubiales. És una altra mostra de l'aposta i creença en el futbol femení des de la Federació Espanyola”, explica Ana Álvarez. El president de la RFEF va enviar una carta a la presidenta d'RTVE, Elena Sánchez Caballero, demanant que la final es retransmetés per La1 -en lloc de per Teledeporte- i Sánchez Caballero va accedir a la sol·licitud.

“El futbol és una feina que desenvolupes durant un temps i en què guanyes uns diners importants en un moment en què no estàs preparat per fer altres feines. Els futbolistes som persones a qui, com pot passar a qualsevol, pot anar malament a la vida o haver pres males decisions. Si algun futbolista està en una situació complicada des de fora es pot pensar que s'ho ha gastat tot en capricis, però el 95% dels casos que ens venen es deuen a negocis que han anat malament, una separació o, sobretot, les males influències que han tingut al seu voltant. Però no vol dir que el futbolista hagi estat un malbaratador o que s'hagi gastat els diners en festes o viatges. Ni de bon tros”, explica l'exvalencianista.

Normalment, el futbolista internacional que acudeix a Leyendas España no ha rebut un assessorament correcte durant la seva etapa com a jugador i passa del reconeixement social a viure situacions complicades i dures. Per sol·licitar un ajut cal acreditar amb documentació tècnica la seva situació i una comissió de l’associació estudia cada cas per activar la subvenció. Aquesta ajuda es revisa per temporada perquè, afortunadament, gràcies a ella, l'internacional sol reconstruir la seva vida (també hi ha un assessorament de com reconduir la seva situació, no només econòmica) i en un temps és capaç de tornar a ser independent.


“Hi ha vegades que tens imprevistos”

Fernando sap de què parla perquè a ell mateix li va passar. “Hi ha vegades que tens imprevistos. Jo no n'estic al marge. Vaig guanyar uns diners importants, els vaig saber administrar, però tot va començar a sortir malament a conseqüència d'un mal negoci”, relata Giner, que està tan involucrat en aquesta associació “perquè vaig pensar que això no podia passar a més companys futbolistes. Crec que és injust que passin coses d'aquesta mena quan has portat un comportament impecable tant a la vida com a l'esport… I que confiar en gent propera et pot portar a la ruïna”. Per aquest motiu, la prevenció s'ha convertit en un pilar fonamental de l'associació i, en aquest cas, Víctor Sánchez del Amo és l'encarregat de dirigir-la als jugadors del planter de la Selecció.

Formada als 90 per Di Stéfano, Zoco, Iríbar, Amancio, Adelardo...

La marca de Leyendas España procedeix d'AEDFI (Associació Espanyola De Futbolistes Internacionals), creada el 1990 per Carlos Lapetra (el seu primer president), Alfredo di Stéfano, Zoco, Iríbar, Amancio, Pirri, Calleja, Fusté, Feliciano Muñoz, Ángel María Villar, Capón i Adelardo Rodríguez.

Està formada per tots els jugadors que, almenys una vegada a la seva vida, s'han posat la samarreta de la Selecció i la seva primera missió va ser ajudar algun company que estigués passant per una mala situació en un moment de la seva vida, tant econòmic com moral.

Tot i això, el de fer una passada de gol a l'exinternacional que ho necessiti no és l'únic fi, ja que Leyendas España també tracta de tornar a la societat el que els ha donat com a futbolistes professionals mitjançant nombroses accions: des de xerrades amb internacionals sobre els valors i el respecte als municipis o associacions que els demanen fins als tallers de reminiscència en residències de la tercera edat en què els més grans 'aviven' la seva memòria amb xerrades sobre partits i tornejos històrics. Aquestes històries són narrades pels mateixos protagonistes internacionals i en aquestes jornades succeeixen moments molt emocionals i especials amb beneficis terapèutics. També una altra pota fonamental d'AEDFI és l'organització de partits d'exinternacionals per recaptar diners que seran donats a causes solidàries. I a aquest any se li suma l'organització de dos Campus Leyendas España a Terol i Torremolinos -que estaran dirigits pel tàndem Giner i Milla i Salva Ballesta, respectivament-, sense oblidar el foment del futbol inclusiu, el qual s'està potenciant a través del futbol amb cadira de rodes.


Actualment, la directiva presidida per Fernando Giner la formen exs de la Roja com Julen Guerrero, José Emilio Amavisca, Albert Luque, Luis Milla, Lobo Carrasco, Juan Señor, Gaizka Mendieta, Fernando Torres i José Luis Gayá. A tots aquests noms cal sumar-hi la implicació directa del president Luis Rubiales i de tota la RFEF, que fa possible que es fomenti una de les bases en què es recolza Leyendas España: l'esmentat assessorament a les noves generacions que dirigeix Víctor Sánchez del Amo.

“La clau és prevenir. Aquestes coses passen”

“La clau és prevenir. Fer veure als més joves que aquestes coses passen i que s'han de preparar i que l'endemà de deixar el futbol els pot passar. El temps passa ràpidament i has d'estar preparat per a la vida. Perquè la vida no són només els 10 anys de glòria que t'ofereix el futbol. Al contrari, la vida real comença quan penges les botes. Has de formar-te en allò que més t'agradi: entrenador, periodista, advocat, lampista o mecànic. Qualsevol especialitat en què et puguis formar és una oportunitat més que t'ofereix la vida”, assenyala Víctor.

Víctor, juntament amb altres internacionals com Giner mateix o Rubén de la Red, ofereixen xerrades al planter de la Selecció en coordinació amb el departament docent de la RFEF (que dirigeixen l'exfutbolista José Antonio Culebras i Alberto López). “Se'ls adverteix de l'error de pensar a portar un nivell de vida com el que porten quan estan en actiu. No correspon a la realitat portar aquesta vida durant els 40 o 50 anys restants, és gairebé impossible. I fem pensar als joves quin és el bon camí. Per exemple, ¿per què compres alguna cosa? ¿Què hi guanyes de tenir tres o quatre cotxes diferents o un de cada color? Que es gastin els diners, però no en capricis, sinó en bones compres”, indica amb algun exemple l'exfutbolista del Reial Madrid o el Deportivo de la Corunya.

A més, incideix, per això “l'entorn del futbolista és molt important. També es treballa i es fa obrir els ulls a l'entorn perquè els més joves el tinguin en ment. Amb això ens conformem. Si aquests joves internacionals que ara tenen 15 o 18 anys recorden les nostres xerrades quan siguin professionals... ja en tenim prou. Nosaltres no teníem aquesta sort, fa 30 anys, que ens obrissin els ulls així”, recalca Víctor.


“Som uns privilegiats”

En aquest punt dels internacionals més joves, “la RFEF ens permet aquesta feina i és una cosa que s'ha d'extrapolar als clubs de futbol. Els bons consells i la coherència cal treballar-los des de la base, des dels partits d'alevins i d'infantils. Quan fem xerrades (tant als del planter de la Selecció com als més joves d'algun municipi que els crida) expliquem que som uns privilegiats que formem part d'aquest percentatge ínfim que arribem a dalt de tot, donem aquesta dada de realitat -sense treure'ls la il·lusió-”, conclou Víctor.

Actualment, hi ha 14 internacionals que compten amb una ajuda directa per part de Leyendas España i hi ha un total de 350 exfutbolistes professionals amb una ajuda similar a través de les 56 associacions de clubs de futbol que s'han creat a partir del model de l'AEDFI i que depenen dels seus equips respectius.

Leyendas España vol transmetre a les noves generacions el seu llegat basant-se en una bona educació i motivar-los perquè no només visquin centrats en el present, sinó que també vegin d'on venen i que sàpiguen continuar amb el seu llegat en el futur. Els futbolistes passen, la Selecció queda i, a més de guanyar trofeus, aspira que tots els futbolistes que hi han passat siguin un exemple i inspiració per a la societat espanyola.