Màxim nivell.
Màxim nivell

L'explosió del futbol femení a l'Aràbia Saudita o com 
la Supercopa d'Espanya ajuda a canviar la seva societat

Scroll down.
  • Text: Manuel Nieto
  • 04 gener 2023

El futbol femení ha crescut a l’Aràbia Saudita gràcies a l'acord que va tancar la federació amb la RFEF a partir del 2020.

El futbol espanyol ha donat un recolzament a l’expansió del futbol femení en una societat com la de l’Aràbia Saudita. Quan es va signar que la Supercopa d'Espanya es jugaria en aquell territori, un dels acords a què van arribar la RFEF i la federació de futbol del país (SAFF) va ser la modernització del seu futbol en tots els aspectes, ocupant un paper principal el futbol femení i el rol de la dona en el futbol. Des de la primera edició de la Supercopa d'Espanya celebrada a Yeda fins a la que tindrà lloc aquest 2023 de l'11 al 15 de gener, el creixement del nombre de dones futbolistes, lligues i equips ha estat formidable.

“La transformació del futbol femení és massiva i amb una inversió sense precedents impulsada per la passió de nenes i dones al llarg de tot el país. A l'Aràbia Saudita s'estima que el 80% de la població juga o segueix el futbol d'alguna manera. És, sens dubte, l'esport rei i la missió de la SAFF és oferir oportunitats a totes les nenes que mostren talent per a aquest esport”, assenyalen des de la federació saudita.

El 2008 es va crear el primer torneig amateur de futbol femení a l’Aràbia Saudita i el 2019, en els prolegòmens de la disputa de la primera Supercopa d'Espanya allà, es va fundar el Departament de Futbol Femení per a la seva professionalització. En aquell moment, la RFEF es va comprometre amb la SAFF en l'organització d'un ‘workshop’ de futbol femení per assessorar en la creació de la seva lliga femenina -el primer partit va tenir lloc el gener del 2022- i de la seva selecció nacional -va disputar el seu primer xoc el novembre del 2022-.

El futbol com a instrument d’un canvi social

El setembre del 2021 es va cristal·litzar aquest acord amb el viatge d'una delegació de 10 dones del Ministeri d'Educació i del Ministeri d'Esport de l'Aràbia Saudita fins a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas. Allà es van reunir amb els responsables de la RFEF i van ultimar la posada en marxa de les esmentades competicions femenines. Se'ls va assessorar no només pel que fa a l'estructura necessària per fer realitat el projecte, sinó com incrementar l'interès pel futbol femení i aconseguir que les nenes i les joves s'uneixin a un esport que, a més de ser espectacle, és un instrument de canvi social.

“Quan vam arribar a un acord amb ells per la Supercopa es va incloure la millora de tot el futbol i, particularment, el femení. En les primeres reunions es tractava d'ajudar a organitzar-ho tot perquè només hi havia unes quantes desenes de fitxes de jugadores i els nostres experts, entre els quals hi havia Jorge Vilda (director esportiu i seleccionador absolut de futbol femení) i Ana Álvarez (directora de Futbol Femení de la RFEF), els van assessorar en aquells primers passos. Suposa un orgull per a tota la federació poder col·laborar no només en el futbol femení de l'Aràbia Saudita, sinó també en la transformació de la seva societat”, destaca sobre aquest suport el director d'Estratègia i de Relacions Internacionals de la RFEF, Jorge Mowinckel.

A aquest ajut en l'elaboració del seu Pla estratègic Femení (Visió estratègica) i assessorament en aspectes tècnics i tàctics del futbol femení, s’hi han unit punts com la formació i entrenament a Espanya de les seleccions inferiors de l'Aràbia Saudita perquè facin ús de les millors instal·lacions i tecnologia i també la formació d'una dirigent saudita a la RFEF sobre aspectes d'estratègia i relacions internacionals durant el 2022.

En aquests tres anys de vinculació amb Espanya, el futbol femení de l'Aràbia Saudita s'ha expandit tant en un camp de futbol 11 com en un de futbol sala. S'han obert centres d'entrenament per a nenes de 6 a 17 anys, s'han fundat clubs, ha augmentat el nombre de jugadores i fins i tot hi ha hagut un ‘sold out’ en el recent derbi de Yeda entre els equips d'Al Ittihad i Al Ahli. Les xifres següents mesuren per si soles l'èxit del futbol femení allà:

  • Dues lligues professionals femenines: SAFF Women's Premier League, amb 228 jugadores de 8 equips; i la SAFF First Division League, amb 295 jugadores repartides en 17 equips.
  • Creació a l'octubre del 2022 de la Lliga d'Escoles amb més de 48.000 jugadores inscrites en els més de 4.700 equips apuntats d'uns 1.900 col·legis.

A més, el 2023 esperen poder crear les primeres seleccions de futbol 11 sub 15 i sub 17, i estan apostant fort per albergar la Copa d'Àsia Femenina del 2026..

L´esport femení ha augmentat un 149%

El futbol, com passa en altres països, s'està obrint pas a la societat de l'Aràbia Saudita per oferir una nova mentalitat on conviuen l'esport i la dona. “L'esport femení ha tingut un increment del 149% en els darrers quatre anys i ara com ara més de 195.000 nenes entre 5 i 15 anys practiquen setmanalment algun esport, cosa que parla del progrés que s'està donant a la societat”, expliquen des de la SAFF, que afegeix que “a més, avui dia hi ha dones en les directives de 37 federacions nacionals esportives. Per descomptat, entre elles hi ha la de futbol”.

Tota aquesta transformació de què la RFEF i el futbol espanyol és partícip cal contextualitzar-la en el marc d'una nació islàmica conservadora que fins al 2015 no va aprovar el vot per a la dona així com el dret a obtenir el permís de circulació de turismes (a partir del 2017 el de motocicletes i camions) o que fins fa una dècada el sector més conservador de la societat saudita considerava il·legal la pràctica esportiva per part d'una dona. El regne saudita vol modernitzar el seu país i per això ha fixat una estratègia anomenada 'Kingdom's Vision 2030' amb la qual espera situar l'Aràbia Saudita com el país àrab més obert. I, en aquesta tasca, la Supercopa d'Espanya i l'aposta pel futbol femení hi tenen un paper important.