Máximo nivel.
Més enllà del terreny de joc

El futbol i la infància: 
els passos de la RFEF per prevenir la violència en menors

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 09 març 2023

La Reial Federació Espanyola de Futbol duu a terme diferents xerrades formatives i treballa en la protecció del menor per contribuir a la sensibilització i conscienciació sobre el tema.

“La infància és l’etapa més important en la formació de l’ésser humà. I durant aquesta etapa l'esport ocupa un lloc molt important del desenvolupament de nenes i nens. De fet, l'esport és el tercer espai en què més temps s'inverteix en la infància, juntament amb la família i l'educació. Per això hem de garantir que el temps que passen amb nosaltres, a la Reial Federació Espanyola de Futbol, sigui un temps de benestar, d'alegria, de llibertat”. Elvira Andrés Monte és vicepresidenta de la RFEF i una de les responsables del programa de protecció del menor. Destaca que, més important que l'elaboració de polítiques i directrius apuntades en un paper, és “la conscienciació, el compromís i la responsabilitat de tothom”. Una cosa extensible al futbol i a l'esport més enllà de les portes de la Ciutat del Futbol.

Elvira Andrés indica que la RFEF treballa, des de fa anys, en matèria de protecció a la infància i ara planteja la necessitat de reforçar, a través de nous documents i programes específics, la importància de generar espais segurs en el futbol de conformitat amb allò que s'estableix, tant a la Llei Orgànica 8/2021 de 4 de juny, de protecció integral a la infància i adolescència davant de la violència, com a les directrius internacionals, emanades de UEFA i FIFA.

El 2019, la FIFA va llançar el seu programa 'FIFA Guardians', dirigit a millorar els estàndards de salvaguarda de la infància en el futbol, a través de l'elaboració de polítiques i processos encaminats a garantir el benestar de tots aquells vinculats al futbol, especialment el dels més petits. I el 2020, la UEFA va llançar el programa de protecció a la infància, i a través de la Fundació Terres des Hommes, ha ofert suport a totes les federacions europees, proporcionant orientació i coneixement d'aquesta matèria.

“Hem de millorar els nostres estàndards”

“Aquestes mesures que va prendre la FIFA i la UEFA, a part que a Espanya s'aprovés la Llei Orgànica 8/2021 de 4 de juny, va portar la RFEF a analitzar la situació en què ens trobàvem i a fer uns cursos de formació oferts per les esmentades entitats internacionals per tal de millorar els nostres estàndards de salvaguarda al futbol”, explica Elvira Andrés, que apunta que la RFEF ja està treballant en aquesta mateixa línia i, de fet, “la fundació que treballa per a la UEFA està fent un seguiment dels treballs que anem fent”, encara que també vol ressaltar que la RFEF treballa bé des de fa ja anys el tema del tracte amb els menors. Tenim l'enorme sort de tenir un grup de professionals sensibilitzats amb aquestes coses, un aspecte primordial”.


Tot per a una prevenció de la violència i els abusos en el futbol, especialment entre els més petits. “El futbol pot ser una eina fonamental per a un adequat desenvolupament integral de la infància, però només ho serà si els adults que hi treballem sabem relacionar-nos de manera sana amb els menors i garantir espais segurs per a ells”, relata la vicepresidenta de la RFEF.

Situacions de violència que es veuen com a normals

Normalment, s'associa la violència a conductes molt evidents que impliquen una agressió física, una baralla o un insult. Tot i això, hi ha situacions que també són violència i que d'alguna manera no es perceben com a tal i s'accepten com una cosa 'normal': una forma de comunicar-se amb el menor inadequada, un excés d'exigència, bromes de mal gust, comentaris pujats de to… Són múltiples les maneres d'agredir que, en no ser tan evidents, sembla que o bé no existeixen o es consideren normals.


Elvira Andrés Monte va fer una xerrada sobre aquest tema el dilluns 6 de març a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas davant de tècnics, coordinadors i una infinitat de treballadors de la Federació als quals va voler avisar de la importància de la seva feina i relació amb menors: “Hem de tenir en compte que qualsevol situació de violència o desprotecció té un impacte immediat en el nen o nena que, a més, pot deixar seqüeles en el futur. Un pot ser entrenador, psicòleg, tutor, utiller o ‘team manager’, però ningú pot oblidar que per ser qui som i treballar amb menors, tenim el deure moral de vetllar pel benestar dels nens amb qui treballem, prevenir circumstàncies que puguin generar-los desprotecció i alertar sempre que detectem qualsevol conducta que considerem contrària al bon tracte i la protecció de la infància”.

Mirar més enllà de l'esportista i ajudar-lo amb el futbol

A la col·laboració activa que la vicepresidenta demana, s'hi uneix el fet de mirar més enllà de l'atleta, “perquè a més de ser bons esportistes, que és el principal motiu pel qual són estimats a les nostres seleccions, fora de les concentracions i campionats són persones amb les seves pròpies circumstàncies. És important conèixer si el menor arriba a entrenar amb la motxilla carregada emocionalment per una situació complicada a la seva família, si se sent aïllat a l'escola, si els seus pares estan en un procés de divorci que està desestabilitzant la nena o el nen… Són moltes les circumstàncies que poden fer que el comportament o el rendiment d'aquest menor no sigui adequat i n'hem de ser conscients per poder ajudar-lo a través del futbol. Em consta que aquí, a la RFEF, es treballa aquest aspecte amb gran interès”.


“La protecció del menor és una cosa que, com deia abans, ens competeix a tots. De tots depèn que generem aquesta cultura de sensibilització, de compromís i de responsabilitat que ens permeti crear espais més segurs per als menors”, conclou Elvira Andrés Monte. Si bé la RFEF ja ha demostrat ser líder i motor de molts angles del futbol nacional, amb la creació d'aquests nous protocols i, sobretot, amb l'expansió d'aquesta cultura, sensibilització i conscienciació, també espera fomentar la bona praxi en qualsevol camp de futbol d'Espanya i que el futbol sigui exemple de la protecció del menor a la societat.