Màxim nivell.
Màxim nivell

Els motius pels quals aquesta històrica Supercopa 
és un cop de puny a la taula per a Reial Madrid o FC Barcelona

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 14 gener 2023

El campió i subcampió de Lliga disputen aquest diumenge una final de Supercopa d´Espanya única per diversos motius i podria marcar l’inici d’una nova tendència entre Madrid i Barça.

Aquest diumenge, a partir de les 20.00 (hora peninsular espanyola), es disputarà el primer Reial Madrid – FC Barcelona oficial fora d'Espanya. Aquest superclàssic a Riad, Aràbia Saudita, tindrà l'al·licient d’enfrontar els dos colossos del futbol nacional que venen de dinàmiques oposades. ¿El Barça de Xavi estarà preparat per enfrontar-se de tu a tu amb el gen guanyador que caracteritza el Madrid d'Ancelotti? ¿Aconseguiran els blancs igualar en títols de Supercopa d'Espanya els blaugranes? Aquest no és un partit més... com va arengar el tècnic català els seus dijous en el descans de la pròrroga davant del Reial Betis: “Que és una final! És un títol, em cago en la p...”. I és un títol històric.

Xavi era conscient que no era un partit més el de dijous passat. Com al púgil que li donen l'oportunitat de lluitar per un cinturó davant d'un campió en la boxa, el Barça té aquest diumenge la possibilitat de retallar terminis i sortir de la 'crisi' esportiva d'aquests últims anys que el manté amb un únic títol -la Copa del Rei de 2021- en els darrers quatre anys i mig. Gairebé cinc anys i només un trofeu sembla poc per a un club de l’exigència del Barcelona.

La llotja de la primera semifinal, amb José Ángel Sánchez (Reial Madrid) a primer terme - Foto: RFEF.
La llotja de la primera semifinal, amb José Ángel Sánchez (Reial Madrid) a primer terme - Foto: RFEF.
El seleccionador Luis de la Fuente amb el director esportiu, Albert Luque - Foto: RFEF.
El seleccionador Luis de la Fuente amb el director esportiu, Albert Luque - Foto: RFEF.
Gran gest de Cavani amb Gayá al túnel de vestidors - Foto: RFEF.
Gran gest de Cavani amb Gayá al túnel de vestidors - Foto: RFEF.
La inauguració, un espectacle amb magnificència - Foto: RFEF.
La inauguració, un espectacle amb magnificència - Foto: RFEF.
Lewandowski davant Claudio Bravo - Foto: RFEF.
Lewandowski davant Claudio Bravo - Foto: RFEF.
Luis Rubiales rodeado por Joan Laporta (i) y Ángel Haro García - Foto: RFEF.
Luis Rubiales rodeado por Joan Laporta (i) y Ángel Haro García - Foto: RFEF.
Ter Stegen aturant un penal - Foto: RFEF.
Ter Stegen aturant un penal - Foto: RFEF.
Un instant de la primera semifinal - Foto: RFEF.
Un instant de la primera semifinal - Foto: RFEF.

Una victòria del Barcelona significaria un cop de puny a la taula no només perquè suposaria 'tutejar' la plantilla que Florentino Pérez ha situat com a actual campiona d'Europa, de la Supercopa d'Europa i de Lliga, sinó perquè seria un argument de pes per recolzar les decisions de Xavi i de la directiva que presideix Joan Laporta. Recordem que en l'últim Clàssic, el de Lliga disputat a l'octubre, els madridistes van derrotar sense massa problemes els barcelonistes per 3-1 i va fer la sensació que encara jugaven en diferents nivells.

Pedri o Modric

Veurem com estan les forces ara perquè, si a tots dos equips els va costar pròrroga i penals arribar a la final, per al Madrid serà especialment complex el partit per les seves baixes (Alaba, Lucas Vázquez i Tchouameni), “hi arribem sense estar al màxim”, reconeixia Carlo Ancelotti dimecres a la nit. Tot i això, no per aquest motiu deixa de presentar-se l'enfrontament com una nova oportunitat per als merengues d'indicar qui és el que mana a Espanya actualment. Un cop de puny a la taula per dir als blaugranes que encara no és el seu torn i que la vella guàrdia de Modric, Benzema i Kroos està perfectament connectada amb la joventut de Vinicius, Valverde, Rodrygo i Camavinga.

Des del punt de vista individual, serà un espectacle veure com Pedri i Gavi s’enfronten a un dels centres del camp més poderosos de l'última dècada del futbol mundial o com la punteria dels genials Benzema i Lewandowski se les haurà de veure amb dos dels porters més en forma del futbol mundial, Courtois i Ter Stegen, i amb dos dels centrals més en forma d'Europa com Araújo i Militao. Molt a dir al camp i molt per demostrar a la banqueta on Xavi lluitarà per segona vegada amb l'experiència d'Ancelotti. Dos estils dispars i dues generacions reeixides també diferents.

Les 12 Supercopes blanques i les 13 blaugranes

Tres setmanes després de la final d'un Mundial de seleccions, arriba el partit més atractiu i mediàtic del món a nivell de club i ho fa amb un supertítol en joc i la possibilitat que el Reial Madrid iguali el FC Barcelona en nombre de Supercopes d’Espanya (amb 13 en poder blaugrana). L'honor i l'orgull, a més de saber qui s'emportarà el primer clàssic oficial fora d'Espanya, està més en joc que mai.

La RFEF impulsa el desarrollo del fútbol femenino en Arabia Saudí
Play Vídeo
La RFEF impulsa el desenvolupament del futbol femení a Aràbia Saudita.

És la Supercopa d'Espanya de demostrar i del cop de puny a la taula no només per part de Reial Madrid i FC Barcelona, també del futbol espanyol perquè aquesta edició constata que l'emoció dels seus partits i l'espectacle que ofereix està a l'abast de poques competicions esportives. L’exhibició de futbol del València CF i Reial Betis va servir no només per posar contra les cordes els finalistes, sinó perquè ells mateixos s'armin de moral per als seus partits següents.

Un Madrid-Barça per reforçar el modest futbol d'Espanya

Aquest format de Supercopa a l'Aràbia Saudita, creada amb l'arribada de Luis Rubiales a la presidència de la RFEF i vigent des del 2020, suposa un revulsiu en tots els sentits i simbolitza a la perfecció l'aposta per part de la RFEF d'exportar el futbol nacional. En l'aspecte esportiu, perquè el títol en joc fa revifar la tensió i moral dels participants per afrontar la resta de temporada amb bones sensacions i la resta del futbol espanyol perquè sap que dels 40 milions d'euros de recaptació per part de la Federació Espanyola, 20 milions van directes al futbol més modest per mitjà de les Federacions Territorials. És un baló d'oxigen que arriba no només als quatre clubs que disputen la Supercopa i es troben a la cúspide d'aquesta piràmide del futbol espanyol, sinó a tota la base formada per clubs humils, de pobles i barris.

Per culminar aquesta jugada rodona, no es pot obviar la tasca que el futbol espanyol, per mitjà de la RFEF, està duent a terme amb el futbol femení a l'Aràbia Saudita a través del seu assessorament i impuls per a la seva professionalització i expansió. Aquesta tasca social és un altre gran cop de puny a la taula del futbol espanyol.