Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

El futbol espanyol, a l'avantguarda tecnològica mundial: 
com funciona el fora de joc semiautomàtic i què fa que sigui infal·lible

Scroll down.
  • Text: Manuel Nieto
  • 20 gener 2023

La Supercopa d'Espanya va ser el primer torneig a nivell de clubs a fer-lo servir i la primera lliga a implantar-lo serà la Sèrie A d'Itàlia

Si el VAR va ser la primera revolució tecnològica en l'arbitratge d'un partit de futbol, el fora de joc semiautomàtic és la segona i suposa un gran pas endavant per acostar-se a la perfecció. Aquest mètode avantguardista, creat per la companyia Hawk Eye -la mateixa que va donar nom a l'Ull de Falcó de tennis- ha convertit en realitat el que semblava ciència ficció: saber amb precisió mil·limètrica i en temps real si s'ha produït un fora de joc. A nivell de clubs, Espanya ha estat el país pioner a posar-lo en funcionament amb la recent Supercopa d'Espanya, encara que serà Itàlia, a partir del 27 de gener, la primera lliga a fer-lo servir cada jornada.

L'innovador sistema està format per 12 càmeres fixes instal·lades sota la coberta de cada estadi (a més de les que es puguin utilitzar de la producció televisiva) que visualitzen cada centímetre del terreny de joc i capten dades de 29 punts del cos de cada jugador (extremitats i parts que poden causar un fora de joc) amb una freqüència de 50 vegades per segon. D'aquesta manera es té controlat en temps real cada futbolista i el sistema sap on està situat en el terreny de joc a cada instant. ¿Què hi falta? La pilota, que també està controlada a través de les càmeres esmentades i a la qual, en alguns casos, se li implanta un sensor pel qual es reben dades amb una freqüència de 500 vegades per segon.


Quan el sistema té tota la referència, la intel·ligència artificial avisa automàticament a la sala de vídeo cada vegada que un jugador rep una pilota de manera antireglamentària. Els col·legiats de la sala revisen i corroboren el punt d'impacte amb la pilota, la projecció de les línies i la recreació en 3D realitzada pel sistema i ells mateixos avisen l'àrbitre del partit perquè prengui una decisió.

Durant la Supercopa d'Espanya que acaba de conquistar el FC Barcelona hi va haver dues ocasions en què el fora de joc semiautomàtic va corregir una decisió arbitral inicial i la mitjana de temps entre l'acció al camp i la rectificació va ser de 45 segons, pràcticament la meitat que quan totes aquestes comprovacions es realitzen de manera manual, tirant la línia del fora de joc des de la sala VAR. És un temps que, amb la pràctica, encara es rebaixarà més.

L'aficionat, a més, pot veure la recreació en 3D de l'acció només 10 segons després que l'àrbitre ho hagi vist. Aquest és el temps que triga la sala de vídeo a enviar el senyal al videomarcador de l'estadi i a la televisió que l'emet (tot i que això últim dependrà de si la producció televisiva decideix emetre aquest senyal en aquell moment). Tota aquesta immediatesa amb el públic aporta agilitat i credibilitat.

Estarà present en la final de la Copa del Rei

La primera vegada que es va utilitzar aquest sistema en un partit oficial va ser l'estiu passat a l'Eurocopa femenina d'Anglaterra i la següent ocasió va ser al Mundial de Qatar. Com s'ha esmentat anteriorment, la Supercopa d'Espanya ha estat el tercer torneig en fer-lo servir (primer a nivell de clubs). Posteriorment, ha vingut la Supercopa d'Itàlia (també disputada a l'estadi King Fahd de Riad) i serà la seva Sèrie A qui l'estreni en una competició de lliga a partir del 27 de gener. Per a la final de la Copa del Rei, a La Cartuja, també es gaudirà d'aquesta tecnologia, però no en fases prèvies atès que cal preveure amb prou temps els estadis en què es jugarà per tal de dur a terme les infraestructures necessàries.

Aquesta setmana, el Comitè Tècnic d'Àrbitres, a través d'un comunicat, ha convidat LaLiga a fer ús del fora de joc semiautomàtic per continuar amb aquest progrés en el futbol espanyol que ha iniciat la RFEF: “Acabar amb l'error humà no és possible, però sí que ho és en el fora de joc si s'aplica l'eina del semiautomàtic. Per això, convidem la LNFP (LaLiga) a implementar la tecnologia del fora de joc semiautomàtic després de l'experiència duta a terme per la RFEF en l'última Supercopa d'Espanya, que evita qualsevol tipus d’error en la presa de decisions respecte a aquesta acció del joc mitjançant l'activació d'una sèrie d'alertes que converteix l'eina en infal·lible. En aquest sentit, des del CTA anunciem que reprendrem les converses amb la LNFP. El futbol espanyol mereix continuar creixent en un context d'avantguarda per evitar situacions que es poden resoldre amb l'aplicació de la tecnologia”.

Per arribar a aquest punt de precisió, el fora de joc semiautomàtic ha estat provat ‘offline’ durant diverses temporades en diferents partits amb l'objectiu d'aconseguir un 100% deficiència i fiabilitat. Aquest ha estat un pas més que ha fet la RFEF en l'avantguarda tecnològica i del qual els aficionats dels quatre clubs espanyols participants a la Supercopa d'Espanya han estat els primers beneficiats. Serà qüestió de temps que s'acabi d'implantar a la resta de tornejos professionals nacionals.