#desgrÁMAME - Receptes fàcils i que donen bon resultat La bona magrana

Receptes de Nadal amb magrana que deixaran Els teus convidats molt sorpresos

La fruita aporta als dinars i sopars un punt de frescor i atreviment que sempre és benvingut. Grills de pomes a manera de patata fregida; peres al vi amb canyella per picar entre plat i plat; meló amb pernil, amanides d'escarola amb pinya, gambes i maionesa, salses de pruna per acompanyar carns, flamejat de plàtan amb Cointreau de postres... i la fruita estrella de Nadal: la magrana mollar d'Elx

Atala Martín |  BeContent

Un toc sofisticat que proporciona digestions fàcils i que es pot incloure en amanides, postres, en els teus plats principals, en el brindis i fins a la decoració per donar-li un toc més sofisticat. La fruita posa la corona a la teva taula.

És un entrant perfecte, amb denominació d'origen, ideal per aconseguir l'equilibri a la teva taula. Aquesta amanida té nombroses versions, la pots acompanyar amb nous, api, suc de taronja... i si vols augmentar el contrast de sabors també pots afegir un altre producte de temporada com la carxofa i filets de ventresca de tonyina.

Receptes fàcils i que donen bon resultat

Et proposem alguns exemples que no porten molta elaboració i que et faran semblar un cuiner/a professional. Si no en tens prou amb els exemples que et proposem, et suggerim més receptes a Receptes amb magrana.

Rocas de chocolate con granadas de Elche de Estrella Michelín

Roques de xocolata amb magranes d'Elx d'Estrella Michelín.

Ingredients per a 10 unitats:

  • 100 gr. de cobertura de xocolata al 70%
  • 40 gr. d'ametlles laminades
  • 30 gr. de grans de magrana mollar d'Elx
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Per a les roques

Torrar lleugerament les ametlles laminades en una paella amb unes gotes d'oli i sal. Deixar que refredi a temperatura ambient i reservar. Temperar la cobertura de xocolata i afegir l'ametlla laminada. Barrejar bé i posar sobre un paper siliconat tractant de fer piles amb forma de roca. Deixar que refredi a temperatura ambient.

Temperar la cobertura de xocolata i afegir la magrana mollar. Barrejar bé amb molt de compte perquè no rebentin els grans. Amb molt de compte posar uns grans sobre cada roca de xocolata i ametlla. Reservar en fred.

Final i presentació

Posar les roques al nostre gust amb unes escates de sal.
Recepta de Susi Díaz, restaurant La Finca de Elche (1 estrella Michelín).

Tàrtar de tonyina vermella amb magrana mollar

Tàrtar de tonyina vermella amb magrana mollar

ingredients:

  • 500 gr. de tonyina vermella
  • Sèsam negre torrat
  • 1 Magrana mollar d'Elx
  • Ceba adobada
  • Llima
  • Aigua d'estragó

Per a la salsa:

  • 120 gr. de salsa sweet chili
  • 50 gr. de salsa de soja
  • 60 gr. de mirin
  • 60 gr. de vinagre d'arròs
  • Preparat de 100 ml d'aigua amb 2 g de goma xantana

Pas a pas:

Abocar tots els ingredients de la salsa en una gerra. Un cop tots els ingredients són a la gerra, es tritura i barreja bé amb una batedora,
D'aquesta manera, ja està feta la barreja i es reserva per elaborar el tàrtar.
S'extreuen els grans de la magrana mollar d'Elx i, posteriorment, amb l'ajuda d'un ganivet es talla la tonyina vermella a daus petits.
Afegim a la tonyina tallada, el sèsam negre torrat, una cullerada sopera de magrana mollar d'Elx i una cullerada sopera de la salsa.
Barregem tots els ingredients i ja està llest per emplatar.

Per emplatar:

Es col·loca la barreja de tots els ingredients al plat. Afegim una ceba adobada en vinagre, sal i sucre. Per acabar, li donem un toc cítric per sobre amb una mica de ratlladura de llima i al costat de la tonyina s'afegeixen matisos frescos amb l'aigua d'estragó.
Recepta d'Odón Martínez, Mesón El Granaíno (Elx).

Wonton de gamba, magrana i menta amb oli de llima

Wonton de gamba, magrana i menta amb oli de llima

Ingredients:

  • 1 magrana
  • 20 gambes
  • Unes fulles de menta fresca
  • Una llima
  • 100 ml. d'oli de gira-sol
  • Sal de Hawaii
  • Pebre
  • Sal

Pas a pas:

Posem en un bol l'oli de gira-sol, la ratlladura de la pell d'una llima i el suc de 1⁄2 llima, barregem i reservem.
Piquem amb un ganivet les fulles de menta fresca i reservem.
Posem a escalfar un cassó amb aigua i sal, quan comenci a bullir anem introduint làmines de pasta wonton, una a una. Transcorregut 1 minut, traiem de l'aigua la pasta amb ajuda d'una escorredora i la posem en un bol amb aigua freda per aturar la cocció. Escorrem la pasta i l’estenem sobre un drap de lli.
Pelem les gambes, tallem la seva carn en tres trossos, salpebrem i saltegem en una paella amb un fil d'oli i reservem.
Desgranem la magrana i reservem.
Per muntar el plat, agafem una làmina de pasta wonton; al centre posem 3 o 4 trossets de gamba, afegim 5 o 6 grans de magrana i un polsim de menta fresca.
Tanquem en forma de paquet. Reservem a la nevera fins al moment de servir.
Finalitzarrem el muntatge d'aquest aperitiu pintant el paquet de wonton amb l'oli de llima i sobre el mateix posarem una mica de la sal de Hawaii.

Panacotta sobre gelatina de magrana

Panacotta sobre gelatina de magrana

Ingredients:

  • 250 gr. de gra de magranes
  • 200 gr. de nata per cuinar de 22% matèria grassa
  • 200 ml de llet semidesnatada
  • 150 gr. de sucre
  • 6 fulles de gelatina neutra o 7 g de gelatina sense sabor

Pas a pas:

Triturem els grans de la magrana i colem el suc, llençant la polpa; s'afegeixen al caldo els fulls de gelatina.
Mentre s'hidrata la gelatina, posem en un cassó la resta d'ingredients, menys els grans de magrana, encenem el foc i quan arribi a punt d'ebullició retirem del foc, remenem amb unes varetes un parell de minuts, afegim el suc amb la gelatina ja dissolta i continuem remenant uns minuts.
Mentre s'hidrata la gelatina, posem en un cassó la resta d'ingredients, menys els grans de magrana, encenem el foc i quan arribi a punt d'ebullició retirem del foc, remenem amb unes varetes un parell de minuts, afegim el suc amb la gelatina ja dissolta i continuem remenant uns minuts.
Un cop la panacota ha quallat es desemmotlla i se serveix decorada amb unes fulletes de menta fresca, uns fruits vermells o una mica de caramel líquid per sobre.

El que has de saber sobre la bona magrana

Si la magrana és la fruita imprescindible del Nadal, la mollar d'Elx és la reina de les magranes (www.granadaselche.com). Ho és perquè té Denominació d'Origen i això és garantia de qualitat però darrere d'aquest segell hi ha molt més.

Hi ha les seves característiques que la fan única, com el seu sabor dolç i la seva llavor tova, que és comestible i inapreciable.

També hi ha la terra on es cultiven, 40 municipis del Sud d'Alacant, que ofereix les millors condicions per a aquesta fruita per història, tradició i saviesa de les mans que la fan possible. A més, el clima i els sòls d'aquesta zona són ideals per a la magrana.

Els orígens d'aquesta fruita a Elx es remunten al segle I-II aC, aquí fa segles que conreen i comercialitzen aquestes magranes convertint-se en autèntics experts perquè arribin al seu destí en les millors condicions. De fet, la zona geogràfica de la Denominació d'Origen Protegida concentra més del 75% de la producció nacional de magranes i són els principals productors d'Europa.

També és una fruita plena de valors i, entre altres coses, aquest Nadal ha repartit il·lusió, esperança i alegria enviant 100 caixes de magranes als valencians que viuen a l'estranger per apropar-los els sabors de la seva terra i l'afecte de la seva gent a través de la campanya El Nadal és valencià de la Generalitat Valenciana.

A més, la magrana mollar conté una simbologia especial; i és que contribueix perquè tots els teus propòsits tirin endavant. Pots incloure-la en amanides, postres, en els teus plats principals, en el brindis i fins en la decoració per donar-li un toc més sofisticat. Et perdràs el sabor d'una magrana per Nadal?

D'aquesta forma, per Origen, Qualitat, Valors, Salut, Simbologia i Sabor la magrana mollar d'Elx és la teva fruita per a aquest Nadal. El Nadal és valencià, productes que arriben molt lluny.

La magrana en la decoració: bons propòsits i desitjos

Més enllà del menú, la magrana també pot servir-nos per decorar la taula de Nadal. Es tracta d'alguna cosa més que un simple adorn perquè la intenció és explicar coses i transmetre sentiments des del propi estovalles.

Per a aquest centre nadalenc dóna-li curs a la teva imaginació però al costat de codonys i pinyes seques aconseguiràs el teu objectiu.

És una aposta per la natura, la vinculació amb la terra, el seu origen, els productes de temporada, l'esforç de la gent per tirar endavant les seves collites i les històries que amaguen fruites com la magrana.

I és que la magrana és una fruita mítica carregada de simbolisme. Venerada des dels egipcis, grecs, cartaginesos i romans fins arribar a estar considerada com un fruit sagrat en diferents religions, cultures i civilitzacions.

Representa l'amor i la fertilitat i és sinònim d'abundància (per ser un fruit ple de llavors) i de prosperitat sense oblidar que la magrana està considerada com una superfruta per les seves nombroses propietats saludables.

Bons desitjos per transmetre als teus convidats i desitjar-los el millor per a aquestes dates tan especials i l'any nou que s'acosta.

Compartir

© Copyright 2018. Projecte elaborat per Becontent.
Queda prohibida qualsevol reproducció, ús o cessió.