Nissan

Tingues contacte amb la natura

森林浴

Els 10 camins

Què són els “banys de bosc” japonesos i què en podem aprendre?

La cultura japonesa respecta i valora enormement la natura

L'objectiu del shinrin yoku o banys de bosc és obrir els sentits, desconnectar i relaxar-se per millorar l’estat d'ànim.

Amb Nissan és possible explorar i endinsar-se a la natura i que el viatge formi part de l'experiència.

Pot sonar-te estrany, però els japonesos fan “banys de bosc”. Això és el que significa literalment shinrin yoku, una pràctica que consisteix a visitar un bosc i gaudir-ne amb els cinc sentits, per obtenir beneficis per a la salut mental i física.

No es tracta només de passejar o abraçar un arbre, sinó d'escoltar els ocells, veure com els raigs del sol es filtren a través de les fulles, respirar l'aire fresc, sentir la pau i el silenci… és a dir, submergir-te de veritat al bosc i connectar amb la natura per, segons diversos estudis, millorar l’estat d'ànim, fer front a l'estrès, l'ansietat o la hipertensió.

La cultura japonesa respeta y valora enormemente la naturaleza

Els japonesos són autèntics experts en això. No en va, encara que la pràctica del shinrin yoku s'ha multiplicat exponencialment des dels anys 80, quan es va encunyar el terme i els serveis de salut nipons van començar a prescriure'l com a teràpia, els ciutadans fa centenars d'anys que ho fan.

La integració de la vida natural en la vida dels japonesos

Com apunta Masaki Ishiguro al seu llibre “25 hábitos japoneses para vivir mejor”, l'especial simbiosi dels japonesos amb la natura beu directament de les tradicions i creences sintoistes i budistes i va molt més enllà dels “banys de bosc”.

A Orient, la relació de l'home amb la natura es dona a través de la comprensió que tots formem part integral de l'univers i hem de conviure en equilibri i harmonia. Així, la integració del món natural a la vida dels japonesos i la seva empatia amb els animals, les plantes i la resta dels éssers vius es pot palpar en el seu dia a dia, en el disseny de les cases i els cotxes, en el seu esforç per reciclar o donar gràcies pels aliments, per citar només alguns exemples. Famosa és a tot el món la seva especial sensibilitat cap al canvi d'estacions o kisetsu, que no són únicament un concepte meteorològic, sinó quelcom profundament cultural. Per exemple, Hanami és la tradició japonesa d'observar la bellesa de les flors, i s'associa fonamentalment a la primavera, el període en què floreixen els cirerers o la sakura. Mentre que a la tardor milers de persones contemplen el color vermellós dels aurons al Momijigari.

La integración de la vida natural en la vida de los japoneses

Al Japó compten amb un dia festiu nacional de respecte per la natura, el Midori No Hi, així com un altre de respecte al mar, l'Umi No Hi. A més, més enllà dels seus barris futuristes i la seva tecnologia, targeta de presentació de ciutats com Tòquio i Osaka, és un país ple de boscos i allotja incomptables llocs on descobrir una naturalesa exuberant i meravellosa. Molts dels festivals que se celebren cada any al Japó, els famosos matsuri, tenen lloc en preciosos pobles i paratges naturals, precisament a causa de l'amor dels japonesos per la natura. A més, el món natural és present en l'art, en les ceràmiques i els arranjaments florals, en la poesia i fins i tot en la gastronomia, especialment en els famosos dolços wagashi.

Redefinir la nostra relació amb la natura

Tot i que a Occident encara estem lluny d'assolir aquesta sensibilitat japonesa cap al medi natural del qual formem part, en els darrers anys la pràctica de shinrin yoku s'ha estès en diversos països com Alemanya, Austràlia, els Estats Units o Espanya. Al nostre país, on aproximadament el 70% de la població viu a la ciutat i passem gran part del temps en espais interiors, cada vegada hi ha més persones que s'allunyen de les grans urbs, desconnecten i es relaxen gaudint d'aquesta experiència, ja sigui per compte propi o guiats per experts.

La integración de la vida natural en la vida de los japoneses

Entre els paratges espanyols reconeguts pels experts per a la millor experiència dels “banys de bosc” hi ha el bosc de Muniellos (Astúries), el Sendero Bosque Encantado (Tenerife), el Parc Natural Monte Aloia (Galícia), el Fadeo de Ciñera ( Lleó), el Parc Natural de la Serra de Collserola (Barcelona), la Reserva de la biosfera d'Urdaibai (Biscaia), la Fageda de Montejo (Madrid), el Parc Natural de les Alcornocales (Cadis), la Vall d'Ambroz (Càceres), el Parc Nacional de Garajonay (la Gomera) i el Parc Natural de Las Hoces del riu Duratón (Segòvia), entre altres.

Per sort, la llista és llarga i, per explorar i descobrir els secrets que ens ofereix la rica naturalesa del nostre país, cal poder viatjar amb comoditat, llibertat i autonomia. No hem de pensar només en el destí, sinó que el viatge en si mateix es pot convertir en part de l'experiència, en el passaport perfecte per sortir de la rutina i apropar-nos al medi natural que tant bé ens pot fer. I el cotxe és el mitjà perfecte per aconseguir-ho.

Redefinir nuestra relación con la naturaleza

Desconnexió sobre rodes

De nou des del Japó, més en concret des de la firma Nissan, en són conscients i, fidels al seu objectiu d'ajudar les persones i avançar cap a un futur zero emissions, han desenvolupat la tecnologia e-POWER, capaç d'una sensació de conducció elèctrica sense necessitat d'endolls. Gràcies a la presència en el vehicle de dues motoritzacions, un motor elèctric per moure les rodes i un motor de benzina per carregar la bateria, aquesta revolucionària i exclusiva tecnologia ens facilita el poder arribar més lluny, de forma més emocionant i també més ecològica, suau i silenciosa.

Desconexión sobre ruedas

Desconexión sobre ruedas

Actualment hi ha molts cotxes al mercat, però sens dubte el nou Nissan X-Trail, amb tecnologia e-POWER, tracció total a les 4 rodes, més de 900 km d'autonomia, disseny robust i ampli i còmode interior amb capacitat per a fins a 7 persones, és avui dia, una de les millors opcions per viatjar a qualsevol lloc i gaudir de la natura sense límits. Mai abans sumar quilòmetres havia sigut tan responsable i satisfactori.

Tecnología eléctrica no enchufable

A Occident podem aprendre molt de la idiosincràsia japonesa i la seva forma de relacionar-se amb la natura. Es tracta d'una cosa recomanable –i gairebé obligatòria– si volem millorar el nostre benestar i, també, el planeta que habitem.

REFLEXIÓ