José Luis García Serrano "Jota": "Fa uns quants anys la gent deia que no podria fer triatló"
Carregant
00
Veure el vídeo
MejorConectados
José Luis
García Serrano “Jota”:
“Fa uns quants anys la gent deia que no podria fer triatló”
Cliqueu aquí
per veure el vídeo complet
MejorConectados
José Luis
García Serrano “Jota”:
“Fa uns quants anys la gent deia que no podria fer triatló”

Jota va perdre la vista amb 28 anys com a conseqüència d'una uveïtis. El pròxim 28 d'agost lluitarà per una medalla als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020.

Abans de perdre la vista, José Luis García Serrano "Jota" era un "enamorat" del trialtló que creia que per practicar aquest esport havies de ser una espècie de superhome. Ell, amb els seus 110 kg de pes i la seva vida sedentària, estava molt lluny de ser aquest esportista extraordinari amb domini tècnic i físic en natació, ciclisme i carrera a peu. No obstant això, quan es va quedar totalment cec a conseqüència d'una uveïtis es va dir "per què no?", va començar a córrer i va trobar en el triatló el camí per seguir endavant i aconseguir la millor versió de si mateix.

Rendir-se no és una opció

"Un no està mai preparat per perdre la vista, és un vertigen grandíssim i penses que no podràs fer res", recorda aquest madrileny, natural de Buitrago del Lozoya, en un vídeo per a la plataforma #MejorConectados de Telefónica. Però avui, una dècada després i a punt de lluitar per una medalla als Jocs Paralímpics de Tòquio, "és clar que no sobreviu el més fort sinó el que millor s'adapta", subratlla.

Jota és l'únic cec total a Espanya que està dins de les Sèries Mundials de Paratriatló i en el seu palmarès hi figuren, entre molts èxits, l'or al Campionat d'Europa, aconseguit a València el 2019, i els Campionats d'Espanya de Duatló i triatló. A més, ha estudiat Òptica i Optometria i Fisioteràpia.

El seu equip, els seus ulls

"Però és clar, això és impossible, directament, sense la gent que m'acompanya", destaca. Jota no hauria arribat fins aquí sense el seu amic Mario, que un dia va aparèixer a casa amb una corda per anar a córrer junts lligats de la mà, cosa que havia vist a YouTube. Ell va ser, de manera generosa i valenta, el seu primer guia.

En el @jotablindgame es troben Nacho Jiménez, el seu entrenador; Pedro Andújar, qui serà el seu esportista de suport a Tòquio, i Luis Molina, amb qui s’entrena cada jornada. Ells són "els seus ulls" dins i fora de la competició perquè la seva connexió transcendeix el merament esportiu i professional per assolir el pla personal. "Ens toca remar moltes vegades contra corrent i si no tenim aquesta connexió forta, aquesta confiança els uns en els altres, això que tenim ara mateix seria totalment impossible", assenyala el triatleta.

La idea que, "quan connectem, som capaços de fer coses increïbles" és la veritat universal sobre la qual gira l'espai #MejorConectados de Telefónica, on a més de Jota comparteixen les seves "Històries increïbles" de connexions altres esportistes com Rafa Nadal o Javier Gómez Noya, a més de personalitats d'èxit com el xef Ferran Adrià o el violinista Kamran Omarli. Els usuaris que accedeixin a la plataforma podran conversar amb els protagonistes d'aquestes històries i participar en proves virtuals amb els seus ídols en l'apartat “Viu experiències” i, també, compartir les seves pròpies vivències i relats de connexions en "Comparteix la teva història".

Finalment, a la secció "Aprèn amb Experts" grans professionals com Perico Delgado, Toni Nadal, Gustavo Dudamel o Maria Zabala ens donen les millors claus i consells per desenvolupar el nostre talent i aconseguir el que ens proposem.

“Alguns diuen que estic boig. El que no saben és que jo tinc la capacitat de convertir les coses ordinàries en extraordinàries”

Veure el vídeo complet