Mejor Conectados defineix el moviment Malasmadres :: Prensa Ibérica para Telefónica
Carregant
00
Veure el vídeo
Mejor Conectados defineix el moviment Malasmadres
Cliqueu aquí
per veure el vídeo complet
Mejor Conectados defineix el moviment Malasmadres

Laura Baena Fernández reivindica a Mejor Conectados una maternitat real. La creadora i impulsora del Club de Malasmadres busca compaginar l'entorn laboral amb el familiar.

Qui és Laura Baena Fernández?

Laura Baena Fernández és creadora i impulsora del projecte Club de Malasmadres. És llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i va abandonar el lloc de supervisora creativa en una agència de publicitat després de ser-li impossible conciliar la vida professional amb la maternitat.

El 2014, després de desfogar-se a Twitter, va fundar el Club de les Malasmadres. Amb aquest projecte, Laura Baena buscava reivindicar la conciliació laboral i familiar i que les dones i les mares poguessin disposar d'un espai propi més enllà de la maternitat i la vida professional. Laura Baena va voler així compartir la seva visió d'una maternitat real i reivindicar un nou model social de mare en què empoderar la identitat de la dona que sap acceptar amb humor el fet de no ser una mare perfecta.

A més del Club de les Malasmadres, Laura Baena és cofundadora de l'associació Yo no Renuncio, en què, juntament amb la sociòloga Maite Egoscozábal, visibilitzen i sensibilitzen sobre la manca de mesures de conciliació a través d'iniciatives com el Teléfono Amarillo de la Conciliación o els seus diversos informes sociològics.

Laura Baena.

Què és El Club de Malasmadres de Laura Baena?

El Club de Malasmadres es defineix com “una comunitat emocional 3.0 de mares que tenim molta son, poc temps, al·lèrgia a la nyoneria i ganes de canviar el món o, si més no, de morir en l'intent”.

Fundada per Laura Baena l'any 2014, la idea neix en un compte de Twitter, @malasmadres. I ho fa amb un objectiu, desmitificar la maternitat i trencar el mite de “la mare perfecta” tan present en la societat actual. Amb El Club de Malasmadres, Laura Baena ha aconseguit passar d'un sentiment individual a connectar amb una comunitat de més d'un milió de mares a les xarxes socials que comparteixen una mateixa necessitat social. Un moviment que cerca trencar estereotips a força de bones dosis d'humor i que té com a objectiu la conciliació laboral i familiar.

Per què és important tenir en compte la conciliació?

Cada dia són moltes les dones que aparquen la carrera laboral o que renuncien a tenir fills o a ampliar la família davant les dificultats que suposa la conciliació entre la vida professional i la personal. A causa d'això, moltes dones han estat discriminades laboralment en convertir-se en mares o se senten soles en la criança i educació dels seus fills i filles, ja que el pes més gran recau sobre elles, molt per sobre dels homes.

Des de Malasmadres, consideren que vivim en una societat on ser mare està penalitzat socialment i laboralment. La cura dels fills i les filles no s'entén com una responsabilitat social, sinó que recau, en la majoria dels casos, únicament en les mares, per la qual cosa no hi ha una conciliació laboral i familiar real.

Al Club de Malasmadres reivindiquen la necessitat de visibilitzar la maternitat i posar en valor la feina que suposa cuidar fills i filles, sense que això suposi a les mares renunciar a la seva feina i a la seva vida.

Laura Baena.

Conciliació de la vida familiar i laboral

Per a Laura Baena la conciliació laboral i familiar va més enllà de les mares i ha d'implicar tant homes com dones. Hi ha vida més enllà del món laboral i cal trobar temps per a alguna cosa més que la feina. A causa d'això, són moltes les persones, mares majoritàriament, que decideixen pausar la seva carrera professional per dedicar temps a la criança dels seus fills. Segons les dades recollides pel Club de Malamadres, són les dones les que sol·liciten excedències o les que interrompen la jornada laboral per atendre un fill o filla quan es posa malalt, a més de seguir suportant el pes de les feines de la llar.

A Malasmadres tenen un exercici en què de forma gràfica es pot veure quin temps es dedica a cada activitat del dia a dia, treball i cures de fills principalment, sent el lleure o la vida en parella aspectes als quals amb prou feines se'ls dedica temps.

Tal com destaca Laura Baena en aquest vídeo, la conciliació no és només cosa de dones i mares. Cal implicar-hi els homes perquè les acompanyin i hi facin equip. Però, d'altra banda, Baena afirma que la conciliació sí que és només de dones i mares, perquè són les que en pateixen la falta. I aporta dades:

  • - 6 de cada 10 dones renuncien a la seva carrera professional en ser mares.

  • - El 90% de les reduccions de jornada laboral són de dones.

  • - Només el 8% dels homes interrompen la jornada laboral en el cas de malaltia dels seus fills.

Què és Mejor Conectados?

Mejor Conectados és una plataforma de continguts de Telefónica on personalitats d'èxit com Rafa Nadal, Amaya Valdemoro, Ferran Adrià, Gustavo Dudamel, Teresa Perales o Maria Zabala retraten a la perfecció la idea que “quan connectem, som capaços de fer coses increïbles”, que és la veritat universal sobre la qual es llença aquesta campanya. Com afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica, «volem fer el nostre món més humà connectant la vida de les persones».

“A Telefónica, creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport al talent com sabem millor: connectant-lo. Mejor Conectados vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles”, explica Rafael Fernández de Alarcón, director de Marca, Patrocinis i Mitjans de Telefónica.

Què es pot fer en cada apartat?

A l'apartat 'Històries increïbles' podem trobar testimonis de personalitats com el ja esmentat tennista Rafa Nadal, el xef Ferran Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya o l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra. A més, també expliquen la seva història Javier Perea, una start-up de Wayra, o Kamran Omarli, violinista de la Càtedra de Violí Telefònica de l'Escola Música Reina Sofía.

“Aprèn amb experts”, ens ofereix una sèrie de petites “classes magistrals” en què grans figures com Perico Delgado, Pablo Laso, Iñaki Gabilondo, Maria Zabala o Amaya Valdemoro ens ofereixen, en primera persona, consells i reflexions que ens serviran per inspirar-nos, aprendre i, en definitiva, establir millors relacions en el nostre dia a dia.

Veure vídeo complet