Economia Circular: ¿les escombraries del teu veí, un autèntic tresor?

Economia Circular: ¿les escombraries del teu veí, un autèntic tresor?

En el món actual, es generen una quantitat desmesurada de residus. Això fa que instaurar i promoure l'economia circular esdevingui imprescindible si volem protegir el medi ambient.

per Fran Garrido

¿Què és l’economia circular?

Des de fa més de tres segles, concretament des de la Revolució Industrial, el model que ha imperat a la nostra societat és el lineal. Una economia que crea productes, que els ciutadans usen i després rebutgen. Promovent l'ús de noves matèries primeres per poder fabricar nous productes, cosa que impacta en gran mesura en el medi ambient.

El model econòmic circular fa un gir radical a aquesta estratègia, amb una nova metodologia de consum, més responsable, amb l'objectiu d'aprofitar i treure rendiment dels residus, transformant-los i fent així que els consumidors els puguin tornar a utilitzar.

Noves tendències

Si continua el creixement tant en població com en consum de la nostra societat actual, la situació arribarà un punt (a mitjà termini) que esdevindrà insostenible, si no ho és ja.

¿I per què no?, en la creativitat de l'ésser humà hi pot haver la solució. Cada dia sorgeixen noves idees i propostes que giren al voltant d'un món més sostenible i a les quals a més se sumen components socials, cosa que proporciona un doble benefici.

Però, ¿com podem treure nous beneficis a allò que actualment pensem que són únicament residus? ¿Estàs al corrent de les últimes tendències?

Stooping: Instagram al rescat de mobles sense llar

A tothom li ha passat alguna vegada. Una passejada tranquil·la pel carrer es converteix en un autèntic aparador de mobiliari de carrer: butaques, sofàs, taules… Tot plegat al costat d'un contenidor d'escombraries o fins i tot en qualsevol altra zona on al propietari anterior li ha semblat bé de desfer-se d'aquell element que a ell li sobrava i que a moltes altres persones els quedaria ideal al seu racó favorit del saló.

Sofà de cuir vintage recollit al carrer i restaurat.

L'‘stooping’ és un moviment que està triomfant a les xarxes socials, no només a Espanya sinó a nivell internacional. Tota gira al voltant de comptes de ‘stooping’ d'Instagram classificats per ciutats, el procediment és molt simple: algú topa amb un moble, fa una foto, la facilita al compte d'Instagram de la seva ciutat detallant-ne la localització exacta i el compte la publica per donar-li visibilitat i fer que a qui li interessi pugui anar-hi, recollir-lo i traslladar-lo al seu domicili.

Tot i que aquesta pràctica òbviament ja es realitzava amb anterioritat, gràcies a les xarxes socials i aquest fenomen, el moviment ‘stooping’ li dona més notorietat i serveix de gran ajuda perquè cap d'aquests “tresors” es quedi en l'oblit.

Upcycled Art: Un transgressor moviment artístic

L’upcycled o art reciclat és un moviment artístic que actualment està inspirant i arribant a cada cop més persones de tot el món. Aquest tipus d'art té com a objectiu transformar residus comuns en autèntiques obres d'art i, alhora, conscienciar a través de la creativitat.

Mapes reciclats convertits en una gran peça d´art floral.

Aquest moviment, que habitualment té un enorme esperit crític, és alhora molt inclusiu artísticament, ja que podem trobar-hi tot tipus d'estils artístics: des de pintura, escultura, moda, representacions en el mobiliari d'una casa, o lloc de treball… A més, en aquest cas els valors mediambientals, quant a reciclatge i reutilització del material, tenen tant de valor com l’obra en si.

Gràcies a les creacions d'aquest moviment, s'aconsegueix transformar allò que simplement serien els residus d'un veïnat en peces de gran valor cultural, social i, per tant, també econòmic.

Altres moviments a l'alça

L'economia circular es confirma com el model econòmic de present i de futur, que incentiva el desenvolupament sense oblidar el medi ambient. Per aquest motiu, davant la necessitat d'aprofitar millor els recursos, cada cop hi ha més activitats en alça que advoquen per un canvi de paradigma mediambiental.

ISR: Canviant el món a través de les inversions

La rendibilitat ha deixat de ser l'únic paràmetre que mesura l'èxit d'una inversió: canvi climàtic, desigualtat social o desequilibris econòmics són qüestions que han començat a preocupar uns inversors cada cop més sensibilitzats per l'impacte positiu que tenen les seves inversions al planeta.

L'èxit d'una inversió no s'ha de mesurar únicament per la rendibilitat, aquest tipus d'inversions van més enllà i busquen sensibilitzar-se també amb la sostenibilitat, la desigualtat o els desequilibris socials.

Tot i no ser una innovació recent, és una tendència que està més a l'alça que mai. Tot i que les ISR (inversions socialment responsables) no tenen una definició única, depenen de criteris que avaluen les inversions més enllà de la seva rendibilitat.

En els darrers temps, l'interès per la sostenibilitat mediambiental és imparable a la nostra societat, i cada cop els ciutadans estan més conscienciats amb temes com el reciclatge o el transport sostenible. Per aquest motiu, amb les ISR es vol traslladar aquest comportament també a les inversions. Si es creu en la responsabilitat social, per què no podem fer un pas més?

Assegurances mediambientals: Qui contamina paga!

Les assegurances mediambientals són cada vegada més importants en el món empresarial. S'estan convertint en imprescindibles per respondre davant del deteriorament de l'entorn que tingui d'origen l'activitat de l'empresa.

Això és resultat d'una consciència mediambiental més gran i és clar, del progressiu enduriment de les normes orientades a aquest fi.

A través d'aquestes pòlisses les asseguradores reparen o reemplacen els recursos naturals danyats i ofereixen mesures de prevenció perquè no torni a passar i que els possibles danys no vagin a més.

Òbviament les empreses no tenen com a finalitat contaminar, però poden patir accidents i una assegurança mediambiental és la manera de protegir-se a si mateixes i l'ecosistema: una evolució com a societat que doni com a resultat un entorn més sostenible.

compartir