Així tornen els hospitals a la 'nova' normalitat :: Prensa Ibérica

Articles

Així tornen els hospitals a la 'nova' normalitat

Després de posar tots els seus recursos al servei de la lluita contra el coronavirus, els centres hospitalaris reprenen progressivament la seva activitat ordinària en un context segur

Han estat setmanes de lluita intensa contra la Covid-19. Setmanes en què els hospitals espanyols han hagut de reorganitzar els seus serveis de salut i als seus professionals per donar resposta a l'emergència sanitària. El comptador de contagis i morts per aquest virus encara no s'ha aturat, però les xifres de remissió durant la desescalada conviden a l'optimisme i permeten als centres tornar poc a poc a la 'nova' normalitat per oferir la millor assistència sanitària a tots els pacients amb les màximes garanties de seguretat. "El nostre objectiu sempre ha estat protegir la salut de tots, pacients i treballadors", subratlla el director mèdic d'aquest centre, Óscar Blasco.

Desescalada segura

Si bé la telemedicina ha estat una gran aliada aquest temps i mai es va deixar d'atendre presencialment a malalts greus o que necessitaven tractament preferent, s'està recuperant ara l'activitat assistencial en diferents àmbits i reprenent així les consultes, proves i cirurgies no urgents que van haver d'ajornar. És el cas, per exemple, de les sessions de "reeducació de l'equilibri" que Álvaro Hurtado tenia programades el passat mes de març al servei d'otorinolaringologia de l'Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz (Madrid). "Eren en total nou cites al llarg d'un mes i mig, vuit de rehabilitació de l'oïda més una de valoració i diagnòstic. A causa del coronavirus les van cancel·lar totes i em van comunicar per missatge de text al mòbil i mitjançant el Portal del Pacient, a Internet, les noves dates ", ens explica.

Fa una setmana va rebre una trucada de l'hospital en què mitjançant un enregistrament de veu automàtica confirmaven la seva nova cita i assenyalaven "les nostres instal·lacions estan obertes i totalment condicionades per tenir cura de la seva salut", recorda. "Si havies tingut relació amb algun Covid positiu et demanaven que premessis l'1 i, si no, el 2. Al prémer el 2 indicaven la necessitat de ser puntual, acudir preferiblement sol, portar mascareta i fer ús de les mesures higièniques i de seguretat que allà em trobaria a l'arribar ".

Álvaro ja ha tingut la seva primera cita i testifica que el que es va trobar al centre d'especialitats "convida a estar tranquil". "Hi havia molt poca gent i amb prou feines vaig haver d'esperar, es controlava l'accés i als seients de la sala d'espera hi havia avisos que t’indicaven que deixessis una separació, tots portaven mascaretes i si no en tenies, t’en donaven una, també hi havia gel desinfectant en dispensadors a les parets ... Por al contagi sempre n'hi ha, però es nota que hi ha molta neteja i es prenen moltes precaucions perquè ningú corri riscos, ni nosaltres ni tots els que hi treballen ", subratlla.

Sense risc de contagi

Així ho rubrica Dr. José Gómez, director mèdic d'aquest centre hospitalari: "Les persones que necessiten assistència sanitària poden i han d'acudir a l'hospital, en primer lloc perquè és segur, ja que hem posat en marxa i aplicat totes les mesures necessàries per això, i en segon lloc perquè tot sembla apuntar al fet que la convivència amb el virus es perllongui durant els propers mesos, i hi ha malalties, problemes de salut, procediments i fins i tot símptomes que en aquestes setmanes han pogut semblar banals que no poden ni s’han de demorar més enllà del que és raonable ".

"Ara que estem en fase de desescalada, amb menys ingressos de pacient positiu per Covid-19, hem sectoritzat una unitat per a aquests pacients i en la resta de l'hospital no hi ha risc de contagi", apunta el Dr. Ángel Charte, cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Dexeus, a Barcelona. Els pacients poden anar sense por a les seves consultes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques programades i, per descomptat, "han de tenir clar i estar segurs que, si tenen algun procés greu, han d'acudir a urgències", afegeix el doctor Antonio Esteban , cap del servei de Cardiologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga.

Per garantir que tant a urgències com a qualsevol altre espai hospitalari els pacients van a estar segurs, en tots els centres de Quirónsalud, grup a què pertanyen els esmentats hospitals, s'han anat adaptant les instal·lacions a la nova situació: s'han creat circuits diferenciats per a pacients Covid positius i negatius, s'han instal·lat mampares i col·locat nova senyalitzacó informativa sobre aforaments o distància social a sales d'espera i ascensors. A més, s'ha procedit a la progressiva desinfecció d'aquelles zones en què s'han atès a pacients amb Covid-19 amb l'objectiu de poder atendre a les mateixes la resta de patologies.

Càmeres termogràfiques i test massius de sang

D'altra banda, en els hospitals del grup també s'han començat a instal·lar càmeres termogràfiques que, mitjançant un sistema de raigs infrarojos, permeten detectar automàticament i a diversos metres de distància a aquelles persones que presenten febre. D'aquesta manera es pot garantir que les zones establertes com a lliures de Covid realment ho són i que es compleixen totes les mesures de seguretat amb pacients i personal assistencial.

Per tenir cura i vetllar per la salut d'uns i altres, una de les principals decisions adoptades ha estat la realització de tests massius en sang a tots els professionals que formen part de la plantilla, de cara a poder identificar possibles contagis i protegir als pacients, prioritzant en un primer moment el personal d'UCI, urgències i quiròfans (incloent blocs obstètrics). Aquestes proves se sumen a les estratègies preventives amb pacients. A tots els que aquests dies es desplacin, per exemple, als Hospitals Quirónsalud Alacant, Torrevella i València, se'ls facilita a l'entrada gel hidroalcohòlic i mascaretes homologades per extremar les precaucions de seguretat clínica. I als que necessitin intervenció quirúrgica, a l'igual que a embarassades abans del part, se'ls realitzen trucades telefòniques de screening, qüestionaris i tests PCR tests de Covid-19.

A més, com recorden des de Quirónsalud Tenerife i Costa Adeje, a les Canàries, s'ha anat incrementant l'estoc d'equips de protecció individual i s'ha format i entrenat a tot el personal en la seva correcta utilització amb el principal objectiu de que tothom pugui treballar en condicions òptimes de seguretat.

Robots de desinfecció per llum ultraviolada

En totes les estancess d'aquests hospitals està garantida la descontaminació i desinfecció d'espais, mobiliari i equipament segons els nous requeriments. Per això, al costat dels estrictes protocols de neteja i higiene, una de les últimes novetats és la incorporació d'equips basats en la tecnologia ultraviolada C (UVC). Es tracta de robots que funcionen de manera automàtica i són capaços d'eliminar el nou coronavirus tant de l'aire com de totes les superfícies d'una estança. Quirónsalud ha adquirit dos tipus d'equips UVC: el primer, de disseny lleuger i compacte compta amb tres capçals articulats capaços de proporcionar una desinfecció òptima en tan sols 3 minuts; el segon, es compon de dues unitats i té un cicle de desinfecció d'entre 5 i 10 minuts per sala, eliminant més del 99,9% dels organismes perillosos. A més, incorpora sensors de proximitat i moviment que apaguen els llums quan detecten la presència humana, el que garanteix que els pacients i el personal de l'hospital no estiguin exposats a la llum ultraviolada durant el seu funcionament. Els espais poden ser ocupats immediatament després de l'ús de l'equip, facilitant així la disponibilitat d'espais assistencials.

Certificació Hospital Segur

Aquestes accions responen a les noves exigències en els requisits de neteja, higiene, control i organització en la tornada a l'activitat. Un treball que s'està fent amb els més alts patrons de seguretat, com demostra que tots els centres del grup han estat certificats com a hospitals segurs o protegits per Applus + i Aenor.

En tots dos casos, els certificats s'obtenen després de sotmetre a exhaustives auditories documentals i in situ i, per tant, garanteixen que els espais estan protegits, controlats i alineats amb els estàndards més exigents enfront de la pandèmia. Es tracta d'una prova més de la qualitat i eficàcia dels canvis que han hagut d'introduir en tots els seus processos de treball per controlar i reduir al màxim la possibilitat de contagi a les seves instal·lacions i així poder seguir donant als seus pacients la millor atenció.

La posada en marxa de totes les mesures i la receptiva certificació oficial són un aspecte clau per a la recuperació de l'activitat ordinària en els hospitals i, sens dubte, un motiu de confiança per als professionals de la salut i per a tots els pacients que aquests dies necessiten assistència sanitària per diagnosticar i tractar les seves patologies, ja siguin agudes o cròniques.