Proves Covid-19 abans de Nadal: ¿Quina és la més recomanable? :: Prensa Ibérica

Articles

Proves Covid-19 abans de Nadal: ¿Quina és la més recomanable?

La consigna abans de seure a taula amb pares, avis i altres hauria de ser clara: evitar contagis. Per això totes les precaucions són poques i fer-nos un test previ serà de gran ajuda. Però ¿quin d’entre els diferents tipus de proves de detecció del coronavirus ens proporciona la màxima seguretat?

Amb les celebracions nadalenques a tocar, augmenten la preocupació i els dubtes. Ens resistim a renunciar a reunir-nos amb almenys els membres de la nostra família més pròxima, tenim ganes de brindar amb amics a qui fa molt temps que no veiem… i no obstant, no s’ha de perdre de vista que cadascun dels sopars i dinars que celebrem impliquen un risc de contagi.

En qualsevol llar on es reuneixin persones que no siguin els convivents habituals existeix la possibilitat d’iniciar-se un brot de contagis que, unit a altres brots, ens portarien a la temuda tercera onada de la pandèmia. Per això, conèixer prèviament la nostra situació actual a través d'un test de diagnòstic dels quals el grup hospitalari Quirónsalud ofereix en els seus hospitals ajuda a minimitzar els riscos, encara que mai s'ha de baixar la guàrdia ni prescindir de les mesures preventives bàsica que ja coneixem: limitar a l'màxim el nombre de persones, portar mascaretes i retirar-les només en el moment de fer un mos, ventilar les estances, mantenir la distància encara que això suposi renunciar a les abraçades que tantes ganes tenim de donar ...

¿Quines proves hi ha i quina és la més adequada de cara a Nadal?

PCR

És la tècnica de referència per al diagnòstic del virus SARS-CoV-2 en les primeres fases de la malaltia ja que és un sistema molt sensible que pot detectar quantitats molt baixes de virus. “Si la prova és positiva (detecta ARN viral) entenem que existeix multiplicació viral. Aquesta prova ens confirma l’existència d’una infecció activa i que l’individu és capaç d’encomanar-ne altres. Fins que la PCR no és negativa es considera que l’individu és potencialment contagiós”, explica el Dr. Daniel Carnevali, cap del servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid.

Per tant, aquest test ens informa de si estem infectats en l’actualitat i de si som, per tant, contagiosos (tinguem o no símptomes). Si es detecta la presència de virus en la mucosa nasofaríngia, el pacient pot produir el contagi de les persones que tingui davant a través de la tos o de les microgotetes de saliva.

Alguns centres de Quirónsalud han incorporat la tecnologia més avançada per agilitzar els resultats d’aquestes proves. És el cas dels hospitals Quirónsalud Torrevella, Alacant i Múrcia, entre altres, que compten en els seus laboratoris amb una nova tècnica per a la realització de fins a 1.000 proves PCR diàries i obtenir resultats en menys de 24 hores, cosa que permet ajustar al màxim els resultats en les dates prenadalenques per a la màxima seguretat. “Aquest nou equip ens permet més rapidesa i eficàcia durant el procediment d’extracció i purificació de RNA en mostres de pacients amb possible infecció per Covid-19. Per tant, aquests avantatges es tradueixen en un temps més curt de resposta en l’obtenció dels resultats de la PCR. A més, al ser un procés automatitzat, es minimitzen els errors manuals de la tècnica i les possibles contaminacions encreuades entre mostres”, explica el doctor Juan José Mata, especialista del laboratori d’immunologia de l’hospital Quirónsalud Torrevieja i Alicant.

“Les PCR ràpides, que no s’han de confondre amb els tests d’antígens, uneixen els avantatges de les dues proves. Per un costat, la rapidesa en el resultat, similar als tests d’antígens, i per un altre la fiabilitat en el diagnòstic que aporta una PCR”, afegeix la Dra. Elena Llompart, cap de Laboratori d’Anàlisis Clíniques de Clínica Rotger i Hospital Quirónsalud Palmaplanas. En definitiva, aquesta prova, si es realitza escasses hores abans de la celebració nadalenca que tinguem prevista, és la que més seguretat pot donar-nos.

* El consell. Aquesta prova ens ofereix tota la fiabilitat de la nostra situació en el moment de realitzar-la, així que l’ideal per a la màxima seguretat és mantenir-nos aïllats, tenir el mínim contacte social i evitar situacions de contagi des que fem la prova fins que ens siguem a taula amb els nostres familiars.

Si s’obté un resultat negatiu d’un pacient amb alta sospita d’infecció pel virus SARS-CoV-2, s’haurà de confirmar amb una nova prova.

PCR en saliva

Es tracta d’una nova modalitat de PCR que permet detectar la infecció per coronavirus mitjançant saliva. Fins ara la PCR consistia en la introducció del bastonet a la fossa nasal i gola, que és una tècnica molt molesta, així que el principal avantatge d’aquesta nova variant és que el procediment d’extracció de la mostra en saliva és molt més senzill i còmode si el comparem amb la resta de proves que actualment podem realitzar-nos.

Ja no són necessaris els ‘temuts’ hisops nasofaringis, que resulten tan molestos als pacients i que són d’ús obligat tant en la realització de la PCR com per al test d’antígens. En la PCR en saliva és suficient dipositar saliva en un pot o mastegar un ‘salivette’ (tros de cotó similar al que usen els dentistes per absorbir l’excés de salivació). “Això aporta moltes diferències significatives, com que la prova passa a ser molt poc molesta i la facilitat per obtenir la mostra del pacient. Això facilita la ràtio de treball i el risc per a la persona que l’obté. La mostra salival també es tractarà mitjançant la tècnica de PCR així que l’eficàcia segueix sent altíssima en la detecció del virus Covid”, explica el Dr. Jordi Robert, cap de secció del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Dexeus. Una vegada obtinguda la mostra, es processa al laboratori exactament igual que qualsevol altra PCR i s’obté el resultat amb la mateixa fiabilitat.

* El consell. A l’eliminar els bastonets de l’equació, aquesta prova no invasiva està especialment indicada per als nens i les persones d’edat avançada. Això sí, abans de realitzar-la cal prendre una sèrie de mesures, com no menjar, beure, mastegar xiclet o fumar durant els 30 minuts previs a la presa de la mostra i, preferiblement, fer-ho a primera hora del matí, sense haver-se aplicat maquillatge, crema o labial.

Test d’antígens

Es realitzen a través d’una mostra nasofaríngia i són capaços de diagnosticar el virus SARS-CoV-2 des de l’inici del contagi i amb la mateixa fiabilitat que les PCR, amb l’avantatge que es poden tenir els resultats en 15 minuts. Això permet més agilitat en la presa de decisions tant a nivell individual com col·lectiu. El Dr. Luis Manuel Barrena Santana, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Quirónsalud Clideba assenyala que “els nous test d’antígens busquen directament la proteïna, és un sistema més ràpid perquè evita molts procediments de laboratori. Des que entra el pacient, en mitja hora podem tenir el resultat, cosa que és un avantatge important des del punt de vista de presa de decisions i de control de pacients. S’aplica a pacients amb símptomes i suposa un abans i un després en la presa de decisions. A més, és important recalcar la importància que aquestes proves es realitzin sempre atenent criteris mèdics”.

* El consell. Aquesta prova és recomanable per a pacients amb símptomes, ja que gràcies als seus resultats ràpids permet prendre mesures d’aïllament de manera precoç. Té una sensibilitat del 100% si la mostra s’agafa fins al tercer dia després del contagi. En el cas de simptomàtics amb 5 o menys dies presenta una sensibilitat (capacitat per detectar la malaltia) del 98,2% i una especificitat (la capacitat per detectar els negatius reals) del 99% i amb 7 o menys dies, la sensibilitat varia a 93,3%. La sensibilitat en asimptomàtics també és alta, cosa que és una carta a favor per evitar la propagació del virus.

Proves serològiques

Són eficaces per determinar el nostre estat immunitari, però no mesuren la presència del virus en aquell moment. Aquesta prova, que es realitza a través d’una mostra de sang, detecta i quantifica els anticossos que ha generat el nostre cos davant del virus. El nostre sistema immune té una forma de detecció d’agents externs que és la generació d’anticossos anomenats immunoglobulines (Ig). Aquestes immunoglobulines són proteïnes que reconeixen, capten i bloquegen els virus perquè les cèl·lules del sistema immune (limfòcits) els puguin reconèixer i eliminar.

Encara que hi ha fins a cinc tipus d’immunoglobulines, en cas d’infecció ens interessen la IgM (les primeres a aparèixer) i la IgM (que apareixen en una fase més avançada de la infecció) perquè ofereixen informació molt valuosa sobre en quina fase de la infecció està el pacient. “Les immunoglobulines no determinen la presència del virus, sinó la resposta immunològica del nostre cos quan hem estat exposats al virus; és a dir, si l’individu ha estat en contacte amb el virus, hagi desenvolupat símptomes o no”, aclareix el Dr. Daniel Carnevali, cap del servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid.

Si quan es realitza una prova d’anticossos només s’observa la presència d’IgM probablement ens trobem en les fases inicials de la infecció. Quan l’anàlisi mostra IgG i IgM pensem que ha passat més temps des de l’inici de la infecció i que queden restes de la fase aguda. Quan només s’observen anticossos IgG pensem que la fase de replicació viral ha passat.

En resum: “La serologia ens aporta gran informació sobre el moment en el qual es troba la infecció –explica el doctor Miguel Marcos, cap de Medicina interna de Quirónsalud Màlaga–. Als pocs dies del contagi, es positivitza un anticòs, la IgM, que ens parla d’infecció actual o molt recent, i que es manté positiva fins als 21 dies aproximadament. Si el resultat és IgG positiva, ens parla d’una infecció que ha avançat més enllà del dia 14 i es manté positiva per un període de temps indeterminat, raó per la qual ens podria parlar d’infecció passada. I probablement, ens informarà també de la nostra immunitat per a la infecció en base a haver-la presentat prèviament”..

* El consell. Aquestes proves estableixen l’estat immunitari però no la presència del virus en el moment present ni les possibilitats de ser contagiadors. Per tant, en els casos en els quals no existeixen símptomes, si es desitja tenir certesa absoluta que no es pateix ni transmet la COVID19 (per ser contactes de persones d’alt risc, per exemple) es recomana realitzar d’inici una serologia i, si obtenim un resultat d’IgM positiva, s’hauria de complementar el diagnòstic amb una prova de PCR.

Tecnologia avançada per diferenciar la covid-19 d’altres patologies respiratòries

Juntament amb tot aquest arsenal diagnòstic, els laboratoris dels hospitals de Quirónsalud gestionats per la seva companyia Health Diagnostics compten amb l’última tecnologia de diagnòstic sindròmic molecular ràpid, capaç de detectar no només la SARS-CoV-2 sinó una vintena més de possibles bacteris i virus respiratoris.

A més, per ajudar en la crisi dels pacients amb Covid-19 també utilitzen els anomenats Panells de Pneumònia, capaços de detectar superinfecció en els pacients més greus internats a l’UCI. Aquestes eines permeten diagnosticar en aproximadament una hora un total de 27 patògens respiratoris i 7 gens de resistència als antibiòtics, cosa que facilita l’adaptació adequada del tractament antibiòtic i redueix la proliferació de bacteris multiresistents.

“Gràcies a aquestes tecnologies sindròmiques hem aconseguit diagnosticar en aproximadament una hora els pacients més greus per a aquestes patologies, i hem aconseguit donar un diagnòstic encertat en un temps clínicament rellevant que permet adaptar l’aptitud terapèutica i el recorregut del pacient”, ha apuntat el Dr. Miguel Ochando, director corporatiu dels laboratoris de Health Diagnostic. No tinc símptomes, però sí que he mantingut un contacte estret* amb un positiu. Fins ara no he presentat cap símptoma ni he tingut un contacte estret* amb un positiu. 1 Presento símptomes compatibles amb els de la COVID-19. 23