La carn de boví manté el seu full de ruta cap a un sistema alimentari sostenible
El sector camina amb fermesa cap a la neutralitat climàtica, amb una producció cada dia més eficient, sostenible i segura
El sector camina amb fermesa cap a la neutralitat climàtica, amb una producció cada dia més eficient, sostenible i segura
Contingut ofert per:
El sector del Boví de Carn en el seu compromís per assolir la sostenibilitat va posar en marxa l'estratègia Boví de Carn Carboni Neutral 2050 abans fins i tot que Europa llancés les estratègies de la UE sobre el "Pacte Verd" o "Green Deal" i "De la granja a la taula" o "Farm to Fork", on està treballant a diferents nivells per aconseguir la neutralitat climàtica, impulsar l'economia circular, protegir la biodiversitat, promoure un ús més eficient de l'aigua i aconseguir la sostenibilitat econòmica i social.
L'elecció de Barcelona gira al voltant de tres eixos: fomentar una dieta saludable, abordar l'alimentació sostenible com una oportunitat per al comerç de proximitat i l'agricultura i continuar amb la seva estratègia contra el canvi climàtic.
D'aquesta manera, Barcelona és reconeguda internacionalment com a creadora d'un discurs alimentari propi, un territori de canvi i innovació gastronòmica constant al voltant de l'alimentació, una xarxa emblemàtica de quaranta-dos mercats municipals i un teixit agroecològic compromès. Aquests elements la converteixen en un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària, al centre d'una metròpoli urbana en contínua reflexió sobre el paper fonamental de l'alimentació en la societat actual i sobre els seus vincles amb la salut i l'ecologia.
El sector del Boví de Carn empra aquest nomenament per posar èmfasi i subratllar la seva aposta per continuar progressant cap a un món més sostentible, una continuada contribució al benestar animal, a la utilització de fems per a l'agricultura orgànica, i a la menor generació de rebuig alimentari en la qual el boví és de l'0,4%, és a dir, pràcticament nul.
Sabies que els productes d'origen animal generen molt menys malbaratament alimentari del que es produeix en altres aliments que arriben a les nostres taules?
La producció ramadera-càrnia és un pilar fonamental del conjunt global de sistema alimentari mundial, i indispensable per garantir la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica, ja que enforteix les economies locals i unes relacions alimentàries més justes.
El sector al nostre territori és determinant per al medi rural, no només per generar riquesa i actuar de guàrdia davant del despoblament, sinó que, a més, contribueix positivament amb altres aportacions menys mediàtiques per a la societat com són:
La ramaderia és una eina fonamental per a la prevenció d'incendis forestals, un dels grans emissors de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. El seu treball diari és una assegurança per minimitzar el risc d'incendis de forma econòmica, eficaç i sostenible.
La desaparició de les vaques comportaria l'expansió d'herbívors salvatges per mantenir l'equilibri dels ecosistemes, cosa que emetria el mateix carboni, però sense alimentar la població.
El 90% de l'aigua imputada a la petjada hídrica d'un quilo de carn de boví, estimada per algunes fonts en 15.000 litres, correspon a l'aigua de pluja que cau a les nostres finques i seria la mateixa que per a 1 litre d'oli d'oliva i fins i tot molt menor que els 25.000 litres per a un quilo de cotó. Comparar quilos d'aigua amb quilos d'aliments és menys precís que comparar les proteïnes, vitamines i minerals que aporta cada aliment.
La matèria orgànica dels fems que genera el boví de carn és una important esmena per a la fertilització ecològica dels cultius vegetals, especialment necessària en un país com Espanya on els sòls presenten un clar dèficit en matèria orgànica.
Les muntanyes, turons, deveses i pastures on viu el boví de carn són una esponja que absorbeix en els climes mediterranis més carboni fins i tot que els boscos.
La fertilització dels sòls millora la producció d'herba, cosa que immobilitza més carboni i augmenta la capacitat de retenció d'aigua al sòl.
La cabanya ramadera a Espanya i Europa és estable cosa que suposa que el metà que emeten també ho és i, a més, forma part d'un cicle biogènic durant 12 anys en l'atmosfera per ser absorbit per les plantes per a la fotosíntesi, a diferència del que passa amb els combustibles fòssils en què el CO2 queda a l'atmosfera milers d'anys.
La carn de boví és un dels aliments que menys es llença a les llars d'Espanya, i això és un pilar fonamental per combatre el 10% de les emissions globals que es vinculen al malbaratament d'aliments (IPCC, 2019)
El pasturatge de bestiar boví és una garantia per a la dispersió de llavors que ajuda a protegir la biodiversitat com a font de desenvolupament sostenible.
Donada la situació de fam i desnutrició severa a nivell global cal mantenir sistemes alimentaris capaços de subministrar aliments a la població mundial. Cal no oblidar que la carn és un aliment que aporta nombrosos nutrients i les seves proteïnes són altament biodisponibles, així com els minerals i vitamines que podem trobar només en els aliments d'origen animal com la vitamina B12, fonamental per al bon funcionament de sistema immunològic. El Boví de Carn és i seguirà sent un dels sectors clau, ja que conforma un sistema de producció eficient i, a més, sostenible.