27 de octubre de 2020
27.10.2020
Diari de Girona
La teva casa i TuLa teva casa i Tu
ESPECIAL CASA TEVA I TU

Radiografia dels agents immobiliaris

Les dones tanquen el 45 per cent de les operacions immobiliàries a l'Estat. La xifra negativa, però, és que només el 10 per cent ocupa alts càrrecs en les empreses del sector i per això es vol promoure un pla d'igualtat

27.10.2020 | 11:26
Radiografia dels agents immobiliaris

Les dones representen un 50% del sector immobiliari i tanquen un 45% de les operacions. Tot i això, només un 24% ocupa posicions de gerència i menys d'un 10% arriba als alts càrrecs. Davant aquesta situació, l'Associació d'Agents immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial dels Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de Barcelona han impulsat un projecte d'igualtat per defensar la paritat de gènere en el sector immobiliari. El pla preveu «ajudar» els col·legiats a aconseguir la igualtat de gènere a les empreses i explicar que mitjançant les estratègies d'igualtat es pot aconseguir un creixement de les empreses i una major rendibilitat d'aquestes.

«El sector immobiliari està altament equilibrat en temes d'igualtat de gènere», assegura la coordinadora del departament d'igualtat de Criteria, Mada Castellanos, en la presentació del projecte. En el segon trimestre d'aquest any, 78.000 dones treballaven al sector immobiliari, per sobre dels 69.500 homes.

«Aquest equilibri s'ha produït fonamentalment en els últims deu o dotze anys», afirma Castellanos. Fa vint anys, el panorama del sector era molt masculí i no va ser fins als anys posteriors a la crisi de 2008 quan la dona es va incorporar de manera majoritària en aquest mercat.

«Com en la resta de sectors laborals», la dona ocupa actualment càrrecs de «tota mena», com llocs financers, als departament tècnics, jurídics o càrrecs intermedis. «La dificultat que es troba la dona en aquest sector és quan parlem de la gran direcció», resumeix la coordinadora del departament d'igualtat de Criteria. Aquest fet s'explica, en part, per la naturalesa de les empreses del sector. Prop del 90% de les companyies són immobiliàries familiars, on és habitual que la gerència recaigui en l'home. Pel que fa a la distribució del moviment immobiliari, un 61% de les dones busquen habitatges per lloguer, un percentatge que baixa fins al 56,4% en el cas de la compra. «Les dones estalvien molt més i, en el moment que decideixen comprar, tenen més diners per adquirir l'immoble. Per això, normalment prefereixen pisos nous abans que pisos de segona mà», indica la tècnica d'igualtat de Criteria, Laura González.

El preu és un factor «determinant» i un 91% de les dones consideren important l'ajust al pressupost. Altres elements són el nombre d'habitacions, la distribució de l'habitatge, la superfície, el barri, els materials de qualitat, la llum natural i els serveis propers.

González també es refereix a la importància de «l'urbanisme de gènere», que contempla mesures com la implantació de zones més visibles per augmentar la seguretat, l'augment de la freqüència de transport a zones aïllades o la millora de la freqüència dels autobusos nocturns.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook