L'Ajuntament de Ripoll està fent obres d’estabilització d’uns murs en dos punts del marge fluvial del riu Freser: al Raval de Barcelona, entre ponts, i a la zona de la plana d’Ordina.

L’objectiu d’aquesta actuació és poder assegurar les zones per evitar possibles despreniments o destrosses per les riuades. L’actuació té un cost d’aproximadament 210.000 euros que es finançaran a través del pressupost municipal, una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i part del pressupost del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). 

Els treballs van començar a mitjans de novembre i està previst que s'acabin d'aquí a quinze dies.

Rescat de peixos

Com a acció prèvia a l’inici de les actuacions, es va dur a terme un salvament de peixos en aquests trams del riu Freser on s’estan fent les obres. En total, es van extreure del curs fluvial 403 exemplars de diferents espècies, totes autòctones de Catalunya. En concret, es van recollir 388 truites i 15 barbs de muntanya, que van ser traslladats i alliberats dos quilòmetres més amunt del mateix curs fluvial. 

Aquest trasllat d’espècies el van executar tècnics especialistes en aquest tipus d’actuacions de l’empresa Sorelló. Segons fonts municipals, pràcticament no es van produir baixes amb tan sols tres exemplars morts; el que representa menys de l’1% del total.

La reubicació de peixos a altres punts del curs fluvial és una actuació habitual que es duu a terme quan es fan obres a tocar de qualsevol riu, com les que s’estan realitzant a Ripoll. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua requereix que es faci aquesta actuació per evitar que la població es vegi afectada i disminueixi.