Aquest cap de setmana se celebra a Roma la X Trobada Mundial de les Famílies, amb el lema L’amor familiar: vocació i camí de santedat. També en aquestes dates es clou l’any «Familia Amoris Laetitia», que el papa Francesc va inaugurar el dia de sant Josep de 2021, en el cinquè aniversari de la seva exhortació apostòlica L’alegria de l’amor.

El Papa ha demanat a les esglésies locals que estiguem en comunió amb tots dos esdeveniments. Pregar i reflexionar poden ser iniciatives a l’abast de les nostres comunitats i que, amb aquesta participació, ajudin, facin créixer i uneixin les famílies a posar el un gra de sorra per divulgar aquest document tan ric com és l’Amoris Laetitia.

Quins són els trets bàsic del document?

L’alegria: cal enamorar-se novament de la família, «perquè amb Crist som alliberats del pecat, de la tristesa, del buit interior, de l’aïllament». L’amor humà, que té un gran valor entre els esposos, amb els fills, amb la resta de la família, amb els veïns, amics...

Dinamisme: «Assumir el matrimoni com un camí de maduració, en què cada un dels cònjuges és un instrument de Déu per fer créixer l’altre». Amor i fecunditat, «les famílies parlen de Jesús als altres, transmeten la fe, desvetllen el desig de Déu i mostren la bellesa de l’evangeli». Escola d’humanitat, la família és escola de reciprocitat, de fraternitat, de tendresa.

Educació en la llibertat: «Som cridats a formar les consciències, no pas a pretendre substituir-les».

La misericòrdia: si en algun àmbit de la vida humana és necessària lamisericòrdia, és en el de la família.

La fragilitat: cal acollir i acompanyar les famílies ferides.

Continuar caminant: «No desesperem pels nostres límits, però tampoc no renunciem a buscar la plenitud d’amor i de comunió que ens ha estat promesa». [...] (extret del Full Parroquial d’aquesta setmana).