El camí Ignasià és un documental que permet a l’espectador endinsar-se en el film i convertir-se en un pelegrí més de l’itinerari que, en el 1522, va recórrer Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús —els Jesuïtes. El camí que va fer anava des d’Azpeitia, Euskadi, fins a Manresa. En aquesta última localitat hi va viure onze mesos que el van transformar. Aquest 2022 es compleixen 500 anys d’aquesta efemèride.

El documental, de la productora catalana Animaset i dirigit per Jordi Rogé, mostra les vivències de quatre peregrins: Mbassa Niang, Iñigo Medinilla, Iñaki Sánchez i Marta Burguet; persones de cultures i religions diverses. El guia del grup és el jesuïta Josep Lluís Iriberri, director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, que durant anys ha acompanyat pelegrins d’arreu del món.

A través de l’experiència d’aquest grup, les imatges del documental conviden a gaudir de l’arquitectura, els monuments, els paisatges, la fauna, la flora, la gastronomia, la cultura i la gent del espais que conformen el Camí Ignasià.

En aquesta ruta de 650 quilòmetres els peregrins travessen Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, mentre es troben i interactuen amb la gent, tasten els menjars típics de la gastronomia local o contemplen els monuments i la bellesa paisatgística que els envolta.

«Transmetre l’experiència que significa recórrer el Camí Ignasià, aquest ha estat el nostre objectiu», va explicar el director del documental, que va assegurar que «els pelegrins, el context i la bellesa del paisatge l’hi han posat fàcil» i que esperen que la gent se senti moguda a conèixer la història. El director també assegurava que «és una pel·lícula molt sincera».

Produïda per Animaset, ca comptar amb la col·laboració dels Jesuïtes, la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Turisme de La Rioja i l’Ajuntament de Manresa.

La primera vegada que es va poder veure va ser el dimarts 14 de juny, ja que es va estrenar, de manera exclusiva, a la Filmoteca Vaticana i també es va poder veure, abans de la seva estrena en els cinemes, el 15 de juny a la casa del Cinema de Roma, a la Villa Borghese, un espai cinematogràfic de referència a la capital italiana. La Generalitat de Catalunya va promoure aquesta presentació d’El Camí Ignasià. Hi va intervenir el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi; el director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, Josep Lluís Iriberri, i el director del documental, Jordi Roigé.

Els cinemes Bages Centre de Manresa van acollir la preestrena del film a tot l’estat el 19 de juliol. Les entrades van ser gratuïtes fins que es va esgotar l’aforament. A la resta de cinemes del país es va poder veure a partir del divendres 22 de juliol.

Ignasi de Loiola

Sant Ignasi de Loiola, va ser un sacerdot i teòleg catòlic basc. De jove estava interessat en els exercicis militars i va participar en moltes batalles. En una d’aquestes va caure ferit i, mentre es recuperava, va experimentar una profunda transformació que el va impulsar a abandonar la seva vida anterior, dedicada a les armes, per una de contemplació i ajuda als demés. En relació a aquesta nova vida, en el 1539, juntament amb Pere Faber i Francesc Xavier, va formar la Companyia de Jesús.

En el 1609 Ignasi va ser beatificat i canonitzat, i va rebre el títol de sant el 12 de març de 1622.