Els morts en accidents laborals es dupliquen a Girona en un any

Fins a quinze persones van perdre la vida a la feina a la demarcació durant el passat 2022

Joel Lozano

Joel Lozano

La xacra de la sinistralitat laboral segueix castigant les comarques gironines. Quinze persones van morir a causa d’un accident laboral durant el 2022, segons les dades del Ministeri de Treball. Dotze van tenir lloc durant la jornada laboral, mentre que tres de les morts van ser in itinere, és a dir durant el trajecte d’anada o tornada del lloc de treball.

Si aquestes xifres es comparen amb les dades de tancament del 2021, a la demarcació de Girona van morir set persones en accidents laborals, menys de la meitat que aquest darrer any. Concretament quatre durant la jornada laboral i tres in itinere. 

Durant el 2022 a Girona es van produir 11.358 accidents laborals durant la jornada, la majoria d’ells lleus, tan sols 62 van ser greus, segons les dades provisionals del Ministeri. El 2021 la xifra va ser similar, a la província va haver-hi 10.521 accidents a la feina, 53 dels quals van ser greus.

Pel que fa als accidents in itinere, les dades també es mantenen en la mateixa línia que un any enrere. El 2022 van tenir llocs 1.372 accidents durant el trajecte d’anada o tornada a la feina (19 greus), mentre que durant el 2021 van ser 1.201 els accidents, 12 d’ells greus.

Catalunya va registrar l’any 2022 un total de 103 morts en accidents laborals, quatre més que el 2021, quan es van produir 97 defuncions al lloc de feina i en desplaçaments.

Des dels sindicats, en reiterades ocasions, s’ha denunciat els accidents son una conseqüència de «la precarietat i la devaluació de les condicions de treball», que en alguns casos «situant a persones treballadores en l’obligació d’haver d’escollir entre un salari o la seva salut».