Estudis recents confirmen que el 15,7% dels gossos a Espanya tenen leishmaniosi, una malaltia greu i crònica que pot arribar a ser mortal. En motiu de l´1 de juny, Dia Nacional per la Prevenció de la Leishmaniosi Canina, Forum Bayer presenta una nova campanya informativa i de sensibilització que compte amb el suport de personalitats i representats polítics de les diferents Comunitats Autònomes amb l´objectiu de conscienciar sobre la importància de la prevenció.

Guadalupe Miró, presidenta de Forum Bayer, ressalta la importància de les dades obtingudes sobre els índex de seroprevalença a l´estudi que ella ha coordinat recentment, en el que es calcula que, dels 5 milions de gossos censats a Espanya, aproximadament 785.000 tenen leishmaniosi (el 15,7% del total).

Segons aquest estudi, la prevalença total de la leishmaniosi varia en un funció de la zona geogràfica. Així, a Catalunya afectaria un 13,2% dels animals, mentre que a Almeria i la costa mediterrània andalusa arribara a un 46% dels gossos.

Efecte del canvi climàtic

Més enllà dels resultats generals, en els darrers mesos cal destacar l´aparició de casos de gossos amb leishmaniosi en zones en les que tradicionalment no n´hi havia, per exemple Orense (Galícia), una província que, actualment, supera el 35% d´animals infectats. Per altra banda, també s´ha detectat un augment dels casos en la zona centre del país i en la costa del Mediterrani.

La incidència de factors com el canvi climàtic i l´augment de les temperatures estan contribuint en prolongar l´època de risc de transmissió de malalties parasitàries com la leishmaniosi.

Per aquest motiu, davant l´augment dels índex de prevalença de la malaltia i coincidint amb el Dia Nacional per la Prevenció de la Leishmaniosi Canina, el passat 1 de juny, Forum Bayer va enviar un missatge d´alerta, clar i directe als propietaris d´animals per tal d´informar sobre la importància d´adoptar mesures preventives i protegir d´aquesta manera els gossos de possibles picades.

La campanya d´enguany, «Un lladruc contra la leishmaniosi» està protagonitzada pels missatges de 18 cares conegudes, amb l´objectiu de conscienciar la societat que la prevenció és la millor arma de protecció contra aquesta malaltia.

Campanya dels veterinaris

També ha iniciat una campanya el Col·legi de Veterinaris, amb el lema «La salut de la teva mascota és la salut de la teva família», amb l´objectiu és conscienciar aqulaesta població de la importància real que, per a la salut de les mascotes i de les persones que conviuen amb elles, tenen algunes de les malalties canines més comuns, transmeses per flebòtoms (leishmaniosi) i paparres (ETG).

El Col·legi de Veterinaris recorda que es tracta de malalties parasitàries greus que afecten el sistema immunitari de l'animal i poden arribar a causar-li la mort. Encara que el risc no és elevat, els flebòtoms i les paparres també poden picar a les persones i transmetre'ls aquestes malalties. Com menys animals infectats hi hagi, menor serà la càrrega parasitària i, per tant, menor el risc d'infecció per a l'home.

La majoria de les morts causades per leishmaniosi i malalties transmeses per paparres es produeixen per no haver-se detectat a temps. És per això que els veterinaris recomanen el diagnòstic precoç i la prevenció.

Crisi i prevenció

L'especialista en Leishmania i membre del servei de medicina interna de l'Hospital Clínic Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Xavier Roura, admet que la crisi està comportant una disminució de la prevenció ja que la falta de recursos econòmics està fent que alguns amos d'animals de companyia hagin reduït les seves visites als veterinaris i la cura dels seus gossos i gats. Ha afegit que també està influint l'increment del preu dels serveis veterinaris com a conseqüència de l'augment del IVA, entre d'altres canvis normatius.

Així Roura va afirmar que el desconeixement sobre aquestes malalties i la crisi econòmica és una combinació que influeix en la reducció de la prevenció que pot comportar un augment de les infeccions.

De moment, però, va dir que no es pot parlar amb xifres d'un augment d'aquests casos, en part perquè algunes d'aquestes malalties no són de comunicació obligatòria i no hi ha números sobre la seva incidència.

El que sí que va comentar és que hi ha un augment del diagnòstic de la leishmaniosi i altres malalties infeccioses però ha afegit que no es pot relacionar directament amb un augment de casos sinó amb una millora en el diagnòstic.