Una web especialitzada permetrà adoptar mascotes d'acord amb les característiques i necessitats de l'usuari, amb l'objectiu d'optimitzar l'afinitat entre la persona i l'animal i garantir així l'èxit del procés.

La plataforma Matchcota.com, que es presentarà oficialment la setmana que ve, buscarà així ajudar a resoldre una situació dramàtica per a nombrosos animals de companyia a Espanya, ja que, segons l'estudi sobre abandó i adopció publicat aquest estiu per la Fundació Affinity, el 2014 més de 140.000 gossos i gats van ser recollits del carrer per les societats protectores d'animals.

Aquest document assegura que les principals raons d'aquest abandonament són, per aquest ordre, els factors econòmics, les ventrades indesitjades, el comportament de l'animal, la pèrdua d'interès per ell i la fi de la temporada de caça.

Isabel Bull, directora d'aquesta organització, qualificava la xifra de "preocupant", tenint en compte a més que l'adopció "s'estanca", i demanava una "reflexió prèvia a la convivència" per poder "ancorar un compromís a llarg termini" amb els animals.

Aquesta és precisament la idea de Matchcota.com, perquè l'usuari haurà de registrar-se aportant una sèrie de dades entre els quals figura el tipus exacte de mascota que desitja adoptar amb criteris com l'edat, la mida o la longitud del pèl, i la descripció de la llar que l'acollirà, com el tipus d'habitatge, l'estil de vida i fins i tot si té nens a casa.

En sol·licitar tanta informació, l'usuari és forçat a reflexionar a fons sobre els pros i els contres d'adoptar una mascota i, si finalment es decideix, a fer-ho el més conscientment possible i amb les majors possibilitats d'èxit per a la seva futura coexistència amb l'animal .

Segons ha explicat a Efeverde Beatriz Ramos, la secretària d'Mascoteros Solidaris i col·laboradora en la creació d'aquesta plataforma, "no pots buscar el gos ideal per paràmetres físics, sinó pel teu comportament i el teu estil de vida".

Per exemple, "si el gos té artrosi i la persona està buscant un cànid amb el qual pugui anar a córrer pel camp, l'aplicació estima que aquesta opció no podria ser possible", i la desestima per proposar altres.

"També tenim en compte si els gats van a llars on hi hagi gossos, ja que cal veure si els animals que ja estan accepten la companyia dels que arriben nous", adverteix Ramos.

Un cop presa la decisió, l'usuari pot desplaçar-se a per la mascota a la societat protectora que hagi triat i que, per figurar en "Matchcota.com", ha d'estar inscrita i legalment constituïda facilitant referents sobre els animals sota la seva custòdia.

Ramos recorda que, "com és lògic, a les protectores d'animals els agrada conèixer a l'adoptant per assegurar-se que tot el que ha explicat a través d'internet és cert".

La majoria de serveis d'adopció és desenvolupada en l'actualitat per les associacions d'animals o les protectores, encara que existeixen altres oficines d'adopció de gossos i gats en institucions públiques, com l'Ajuntament de Madrid, el Centre de Protecció Animal disposa d'un web per mostrar els animals que es troben a les seves instal·lacions.

Classificats sota l'epígraf de "disponible", "reservat" o "adoptat", entre els requisits per a la seva adopció figuren la majoria d'edat, la identificació de l'animal amb microxip si no estigués identificat anteriorment, la vacunació antiràbica, l'acceptació de tractaments preventius que necessiti i, finalment, la presentació al centre amb una bossa transportí si s'adopta un gat o una corretja i un collaret en el cas dels gossos.

L'adoptant també pot sol·licitar l'esterilització gratuïta de l'animal adoptat.

Només en aquestes instal·lacions ingressen cada any entre 2.000 i 3.000 animals, les edats varien des dels cadells fins gossos entrats en anys.