"La Manada Canina" és una iniciativa de l'ensinistrador caní Moisés Albarracín, que consisteix a organitzar, de manera simultània, a cada província d'Espanya, una o diverses excursions amb gossos l'últim diumenge de cada mes. Les rutes tenen una durada aproximada de dues hores i comencen a les 10 hores del matí. A la meitat del camí es fa una parada per descansar, fer fotografies o esmorzar.

El passat mes de gener es van portar a terme les primeres quedades. En el cas de Girona, se'n va organitzar una al Parc de la Devesa, la qual va comptar amb 300 assistents i 110 gossos.

Degut a l'èxit d'assistència de la primera excursió a Girona, el diumenge vinent, dia 28 de febrer, es portaran a terme dues rutes. Una serà a l'Estany de Sils i, l'altra, a Aiguaviva.

Cada província d'Espanya disposa d'una pàgina de Facebook en la qual els interessats poden confirmar la seva assistència a l'excursió. Per tant, hi ha 52 grups en total. Destaquem que, cada mes, es tria 1 portaveu i uns 9 col·laboradors de cada grup, aproximadament, que elegeixen la ruta.

Els participants han de respectar tres normes bàsiques, per evitar possibles problemes. La primera és distingir l'animal amb un llaç de color, en funció del seu grau de socialització. Si el gos és molt sociable, el llaç ha de ser de color verd, si és desconfiat de color taronja i, si no és gens sociable o necessita el seu espai, de color vermell. La segona norma consisteix a portar els gossos lligats i obeir els torns de sortida, ja que es fan 3 grups per separar els gossos, en funció del sociable que siguin, i han de sortir en una distància de 150 metres. La tercera norma fa referència al respecte i la responsabilitat per l'entorn. Cal ser educat, respectuós, no embrutir el medi ambient, recollir els excrements, etc.

"La Manada Canina" també aprofita l'afluència de persones amants dels animals per animar-les a col·laborar amb una protectora diferent cada mes.

La iniciativa es va posar en marxa entre els mesos de novembre i desembre i, a la primera quedada, ja han participat més de 4000 gossos i 5000 persones en tota Espanya. Cada dia l'esdeveniment social creix.