28 de febrer de 2020
28.02.2020

Augmenta un 40% el nombre d'animals de companyia

28.02.2020 | 00:29
Una nena jugant amb el seu gos al pati de casa seva.

Sembla ser que en el nostre país ens decantem més per tenir una mascota a casa que un fill. Que la natalitat està baixant any rere any és una dada de què ja ningú dubta. L'any 2018 el nombre de naixements a l'Estat es va reduir un 6,1%, uns 23.879 nens menys, un nombre que augmenta considerablement si ens remuntem als últims cinc anys, arribant als 58.293 naixements menys, cosa que suposa un 13,7% de diferència. No obstant això, any rere any, el nombre d'animals de companyia està augmentant. De fet, en els últims cinc anys ha augmentat un 40% fins a arribar als 13 milions de mascotes, de les quals una mica més de 12 milions són gossos.

Està clar que el model de família ha canviat i actualment es comparteix més que mai el temps amb les mascotes. Cada vegada més apareixen serveis exclusius per a gossos, com hotels, cinemes, restaurants o fins i tot acadèmies de doga (una espècie de ioga per a gossos i propietaris).

Es gasta una mitjana de 1.000 euros a l'any per cada animal de companyia. Però, per què gastant tant en ells encara la majoria no tenen assegurats els seus gossos? Actualment a Espanya només un 3% dels gossos estan assegurats, segons dades de generali.es.

Tenir una mascota també comporta una sèrie de responsabilitats que, en cas d'incompliment, poden implicar greus multes. A continuació es detallen les més comunes, moltes d'elles desconegudes per als propietaris d'animals.

No portar correctament al cotxe la mascota

Si el gos és de petites dimensions ha d'anar col·locat al terra del seient del darrere, mai sobre el seient subjectat per un cinturó de seguretat. Els més grans aniran millor al maleter, separats per una reixa o una xarxa, o subjectats amb un arnès de doble ancoratge. I en general per a totes les mides, si van asseguts en els seients del darrere del cotxe han d'anar subjectats amb un arnès de doble ancoratge, unit als enganxalls de dos cinturons de seguretat. La multa per no complir aquesta norma oscil·la entre els 100 i 200 euros.


No netejar els excrements i orins

Actualment, tothom té clar que ha de recollir els excrements dels seus gossos amb la típica bosseta i dipositar-la en contenidors especials o a les escombraries. No fer-ho comporta una multa que va des dels 300 als 3.000 euros, però el que molts ciutadans no saben és que, depenent d'on visquis, també han de netejar l'orina dels seus gossos amb aigua i vinagre o desinfectant. Segons la ciutat la sanció per no fer-ho oscil·la entre els 70 i 750 euros, tot i que hi ha llocs com Palma on la multa pot ascendir fins als 1.500 euros.


Passejar el gos sense corretja

Tots els gossos, sense excepció, estan obligats a passejar amb corretja, excepte en els espais canins dels parcs que a poc a poc es van introduint a les ciutats. Les multes: entre 90 i 300 euros. La sanció s'endureix molt quan la mascota sense corretja és d'alguna de les races considerades com a «potencialment perilloses»: pit bull terri.


Tenir identificats els gossos

Cal tenir registrats els gossos en un cens municipal o autonòmic, inserir un microxip i tenir-los identificats amb una placa al seu collaret. Les multes sobre aquesta qüestió oscil·len entre els 500 i 6.000 euros. En el cas dels gossos perillosos, a més d'això han de tenir contractada una assegurança de responsabilitat civil i els amos una llicència per tenir-los.


Abandó o maltractar un animal

A Espanya s'abandonen uns 120.000 gossos a l'any. Molts propietaris s'arrisquen, tot i que la multa és de les més cares: pot arribar fins als 30.000 euros. El maltractament animal està sancionat amb quanties similars.


Vendre animals com a particular

Està prohibit la cria amb fins comercials sense els permisos corresponents, es considera una infracció greu i comporta multes que oscil·len entre els 3.000 i 9.000 euros.


Vacunació contra la ràbia

En algunes comunitats és obligatori tenir el gos vacunat contra la ràbia. No fer-ho suposa una sanció entre 300 i 2.400 euros.


Altres multes curioses

Pertorbar el descans dels veïns a la nit o durant la migdiada pot suposar una multa de 300 euros. Provocar danys en zones verdes, de 30 a 90 euros. Enterrar la mascota al camp pot costar fins a 60.000 euros. Practicar l'eutanàsia si pateixen d'una malaltia tractable en què l'animal pugui portar una vida digna, entre 9.000 i 35.000 euros. Mutilar els animals amb fins estètics (com tallar les orelles o la cua de certes races de gos), de 3.000 a 30.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook