Protagonistes dels vídeos d'Internet, àgils i entranyables, els gats són els únics animals que compten amb fins a tres dies propis. El 20 de febrer -juntament amb el 8 d'agost i el 29 d'octubre- és un d'ells. I no és d'estranyar donades les passions que desperten.

Segons les dades que gestiona el comparador Acierto.com, els gats són la mascota preferida pels ciutadans de la Unió Europea (UE). En concret, es comptabilitzen gairebé 104 milions repartits per les llars europees, enfront dels 85 milions de gossos. No obstant això, a Espanya hi ha poc més de 3.000 gats.

De fet, som els europeus amb menor percentatge de gats als nostres habitatges (11%), per davant dels turcs (13%) i els eslovacs (15%). A la banda oposada de la llista trobem els romanesos (gairebé la meitat de les llars tenen gats), russos (39%) i letons (38%). El clima podria ser un dels condicionants a l'hora de decantar-nos per un o altre, però no hi ha dades concloents.

En el cas dels gats, a més, la raça no té importància a l'hora d'escollir a l'animal, encara que els grans favorits són els perses i els siamesos. Pel que fa als gossos, destaquen el yorkshire terrier i el pastor alemany.

No obstant això, tenir un gat comporta múltiples beneficis per a la nostra salut. Entre d'altres, són capaços de reduir els nivells de cortisol (l'hormona de l'estrès), i tenen efectes positius sobre les persones amb autisme. També s'associen a la reducció de la pressió sanguínia i del risc de patir malalties cardiovasculars.

D'altra banda, 8 de cada 10 enquestats va afirmar que tenir un gat impacta positivament en la seva vida i li genera emocions de benestar. Per a més del 60% el seu gatet és un suport emocional en moments difícils. Així mateix, redueixen les possibilitats de desenvolupar asmes i al·lèrgies, i reforcen el sistema immunitari.

Tenir un gat surt a compte

D'altra banda, tampoc podem perdre de vista que mantenir els felins resulta més econòmic -si el comparem amb els gossos. Segons els càlculs del comparador Acierto.com, el cost de tenir un gat és de 550 euros anuals, enfront dels 850 euros que implica acollir un can. Aquí entren en joc des de les vacunes fins als collarets i altres accessoris.

Així, si s'adopta un gat, es gasten fins a 50 euros menys en vacunes. Amb l'esterilització la diferència ascendeix als 130 euros. També es destinarà un import menor a la desparasitació -surten menys de casa- i a la higiene de l'animal.

Quant a les seves assegurances i tal com indica Amanda Cuns, experta d' Acierto.com, «una assegurança de gat pot ser més barata que un pensat per a un gos de raça potencialment perillosa. Principalment perquè un gat necessita tenir coberts accidents i malalties, però no tant la responsabilitat civil».

A més, en el cas dels gossos de raça potencialment perillosa, en ser obligatori l'assegurança, les companyies poden permetre's elevar la prima, cosa que no succeeix amb els felins. A més, el mal que pot causar un gos de raça potencialment perillosa (o no perillosa) sol ser més gran.

No obstant això, la majoria d'assegurances per a gats cobreixen tant els costos fruit d'indemnitzacions a tercers com aquells derivats de despeses mèdiques i accidents -per exemple, si cau per la finestra. Les malalties transmeses també són considerades com danys a tercers.

En el preu de la pòlissa, a més del que s'ha dit, influirà l'edat de l'animal, la seva raça -alguns animals de raça tenen predisposició genètica a patir determinades malalties o tenen un cost molt elevat-, estat de salut general, i altres característiques. A més de l'amplitud de les cobertures.

De fet, moltes asseguradores inclouen assistència telefònica d'orientació veterinària, compensacions econòmiques en cas de robatori, i cobertura de despeses per pèrdua. També estades en residències, despeses de desplaçament per a tractaments especialitzats i fins i tot el cost del sacrifici i incineració de la mascota.