Més del 80% dels nens han demanat un animal de companyia alguna vegada, segons les dades dels veterinaris catalans. I, de fet, de totes les mascotes que es compren, un 60% són un regal que els pares fan als fills. Les mascotes aporten felicitat i ajuden a reduir l'estrès. Ara bé, són éssers vius, no són una joguina. I això vol dir que tenen sentiments i unes necessitats que s'han d'atendre.

Identificar la mascota amb el microxip i registrar-la a l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia, l'AIAC, és una manera de reduir els abandonaments. Gràcies al microxip, cada any s'ajuda 5.000 propietaris a retrobar-se amb el seu animal. I una mesura recomanada per reduir abandonaments és posar consciència i respondre aquestes preguntes:

Volem realment una mascota? Sembla massa evident, però és important plantejar-se seriosament si estem disposats a adquirir la responsabilitat de cuidar un animal de companyia durant tota la seva vida, que pot ser de 14 anys en un gos i de fins a 16 en un gat.

De quant espai disposem? No és el mateix viure en una casa al camp, amb amplis espais exteriors, que en una casa amb tan sols un pati tancat, o viure en un pis o apartament en una ciutat. Hi ha races que tenen molta energia i que necessiten sortir a passejar cada dia dues hores. Si no, després apareixen males conductes.

Ens podem permetre una mascota? Hem de pensar que la mascota tindrà unes necessitats d'alimentació, d'atenció veterinària, accessoris i antiparasitaris, etc. Especialment, cal tenir en compte els controls sanitaris periòdics.

Amb qui viurà aquesta mascota? S'ha de tenir en compte si hi ha criatures a casa, o n'hi haurà en un futur pròxim, o si la mascota conviurà amb altres animals que ja són a la casa. És molt important que tots els membres de la família estiguin d'acord en aquesta adquisició.

Quin és el nostre estat de salut per atendre-la? Si es tracta d'una persona gran, o d'algú que té poca mobilitat, caldrà estudiar les necessitats de cada mascota per veure si es poden assolir.

Tenim temps i dedicació suficient? Moltes vegades, justament, el que ens falta és temps. Si no tenim temps per atendre una mascota correctament i estem convençuts que volem un gos, recordem que les protectores busquen passejadors.