Uns 300.000 animals són abandonats cada any a l'Estat, tres cada cinc minuts, i a les tradicionals mascotes -gossos i gats- se suma cada any un nombre creixent d'espècies exòtiques invasores, com tortugues, fures, óssos rentadors o cotorres, segons va denunciar fa unes setmanes Ecologistes en Acció.

En un comunicat, l'organització conservacionista recordava que gairebé la meitat de gossos i gats que arriben a les llars ho fan en forma de regal, el que implica que la persona que el rep no ha participat en l'elecció ni ha reflexionat sobre les implicacions de tenir un animal al seu càrrec.

Ecologistes en Acció assegurava que, tot i que l'abandonament d'animals no varia significativament al llarg de l'any, el 33 % dels abandonaments que es produeixen en els primers mesos està relacionat amb els regals nadalencs i el final de la temporada de caça.

Segons dades de la Fundació Affinity, el 2018 les associacions protectores d'animals i centres municipals van recollir 113.217 gossos i gats abandonats, el que representa tan sols una part del nombre total d'abandonaments, ja que moltes mascotes moren de fam, atropellades o malaltes i altres són recollides directament per particulars.

La Federació d'Associacions Protectores i de Defensa Animal (Fapam) estima que el nombre real d'abandonaments a l'any és superior als 300.000, el que suposa una mitjana de tres animals cada cinc minuts.

Conseqüències al medi natural

Ecologistes en Acció remarcava que el creixent abandonament d'espècies exòtiques invasores té importants conseqüències sobre el medi natural, ja que la seva ràpida proliferació danya ecosistemes i desplaça espècies natives, cosa que el converteix en una de les majors amenaces per a la biodiversitat.

L'organització insistia que, en els últims anys, la compra de mascotes a criadors o en botigues ha tingut un repunt respecte a l'adopció, una decisió que «incrementa la cadena de maltractament animal i comporta el sacrifici de molts exemplars que no es poden vendre».

Per Chesus Ferrer, portaveu d'Ecologistes en Acció, «l'adopció de mascotes suposa donar una sortida a un animal necessitat», però no és l'única manera de contribuir al benestar animal: «Hi ha altres formes d'ajudar a les protectores, ja sigui mitjançant donacions o subscripcions, la difusió per les xarxes de les seves crides o mitjançant el voluntariat», diu.