L'Hospital Clínic Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un dels més prestigiosos d'Europa, considera que avui dia no hi ha cap evidència científica que el SARS-CoV-2, el coronavirus que provoca la malaltia Covid-19, pugui afectar animals de companyia ni que aquests puguin transmetre la malaltia.

L'hospital veterinari de la UAB està rebent aquests dies nombroses consultes de propietaris de gats i gossos per interessar-se per la veracitat d'algunes informacions que han apuntat que les mascotes podrien contreure i transmetre la malaltia.

El veterinari d'aquest hospital Xavier Roura ha respost a les preguntes més freqüents que rep.

Què sabem del virus i les mascotes?

COVID-19 (abreviatura Coronavirus Disease 2019) és la malaltia provocada pel virus SARS-CoV-2, un beta-coronavirus nou que es va identificar el desembre de 2019 després d'una sèrie de casos de pneumònia a la ciutat xinesa de Wuhan i del qual encara es desconeix la font inicial de contagi. A partir del focus inicial, l'actual expansió del COVID-19 està produïda per la transmissió entre humans. Fins ara no hi ha cap evidència que els animals de companyia puguin patir ni transmetre la malaltia.

Existeix vacuna per a gossos i gats?

Els gats i els gossos (i també les fures) es poden veure afectats per coronavirus. En general, es tracta d'alfa-coronavirus (un gènere diferent del beta-coronavirus al qual pertany el SARS-CoV-2) que solen produir quadres digestius. Existeixen vacunes per a coronavirus entèric caní (que provoca un quadre digestiu) i per coronavirus felí que provoca la peritonitis infecciosa felina, una malaltia potencialment molt greu. En tot cas, cap d'aquestes vacunes protegiria contra el virus que està provocant l'actual brot del COVID-19 i no té cap sentit vacunar a gats i gossos per a protegir-los d'aquesta malaltia. Respecte a la vacunació contra els coronavirus típics de gat i gos, el teu veterinari l'informarà si està indicat en la mascota i de quina manera s'ha de fer la vacunació.

Si sóc positiu, haig d'evitar el contacte amb la meva mascota?

Encara que de moment no s'ha demostrat que els animals de companyia puguin patir la malaltia, encara ens queda molt per saber sobre el nou coronavirus i, per pura precaució, es recomana que les persones positives a la malaltia Covid-19 limitin el contacte amb les mascotes de la mateixa manera que ho fan amb les persones. Si vostè és positiu del SARS-CoV-2, faci que un altre membre de la família cuidi de la mascota sempre que sigui possible i eviti el contacte amb ella (carícies, petons, compartir menjar). Si ha de tenir contacte amb un animal domèstic, renti's les mans abans i després d'interaccionar i porti una màscara facial.

El meu gos ha estat en contacte amb un infectat, haig de portar-lo al veterinari?

Si la seva mascota ha estat en contacte amb una persona positiva de Covid-19 i ha de portar-la al veterinari per qualsevol motiu, contacti abans telefònicament amb el centre veterinari. D'aquesta manera li donaran les instruccions precises i podran estar preparats per a rebre'l.

Gos infectat a la Xina

Això no és exactament així. Encara que una mostra presa d'un gos que convivia amb una persona positiva de SARS-CoV-2 ha donat un positiu lleu, l'animal no presenta cap signe de malaltia i no s'ha pogut comprovar si efectivament és portador de partícules víriques amb capacitat infectiva. El dia 26 de febrer es va informar d'un resultat positiu lleu en una prova de detecció practicada al gos d'una persona que patia Covid-19 a Hong Kong.