La revetlla de Sant Joan és una data on els petards es converteixen en l'entreteniment preferit de molts petits i grans. Una activitat que fascina a l'ésser humà però que temen alguns gossos.

La majoria dels gossos, sobretot els de ciutat, no estan molt acostumats a l'estrèpit provinent d'un petard, provocant-los un estat d'ansietat que ha de ser controlat.

D'altres, com els gossos de caça, però, estan més que familiaritzats amb el so d'un tret o una explosió i no els hi suposa cap problema aquest tipus de sorolls molestos, ni l'olor característica de la pólvora.

Segons explica César Millán a un article sobre pirotècnia a la seva pàgina web, aquest tipus de sons activen el sistema nerviós del gos i poden portar-los a experimentar un estat d'ansietat, nervis o por. Aquest comportament pot provocar situacions indesitjades com que l'animal s'escapi per instint de supervivència.

Què fer?

César Millán recomana, en cas que es pugui, deixar a les nostres mascotes en aquestes dates en un lloc on estiguin segures i que no hagin de ser pertorbades per aquest tipus de sons.

Si no és possible això, ens aconsella assegurar-nos que les nostres mascotes no es quedin soles a casa.

Recórrer a la sedació és un altre dels consells que César exposa en la seva ressenya, però recalca que, perquè faci l'efecte que desitgem - que el gos estigui en un estat de calma - hem d'administrar la dosi en el moment adequat. Millor unes hores abans que puguin sonar els primers petards i mai en un estat de nervis alt.

Cada gos tindrà una dosi i un medicament recomanat a la seva situació, per això, és recomanable acudir a un veterinari per preguntar-li sobre l'opció de la sedació, que també s'utilitza per gossos amb ansietat durant llargs viatges en cotxe o un altre mitjà de transport.

Finalment, Millan conclou amb una sèrie de recomanacions per tenir en compte i posar en pràctica, com: donar un llarg passeig amb la mascota per gastar totes les seves energies i que estigui calmat. Durant l'estona dels petards, adoptar una postura relaxada i parlar amb paraules calmades a l'animal per transmetre l'energia de tranquil·litat que necessita.