El govern espanyol ha aprovat la primera llei de protecció dels animals que lluita contra el maltractament, l'abandonament i el sacrifici. El text modifica el Codi Penal i introdueix condemnes de fins a 18 mesos de presó per maltractament a un animal si implica atenció veterinària i de fins a 24 mesos si es provoca la mort de l'animal. La norma impulsada pel Ministeri de Drets Socials ha estat avalada pel Consell de Ministres extraordinari d'aquest divendres i ara passarà al Congrés. La llei també prohibeix les baralles de galls i altres pràctiques "més pròpies de l'edat mitjana". "Amb aquesta llei comencem a posar fi a la impunitat dels maltractadors d'animals en el nostre país", ha dit la ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

La norma també acaba amb la comercialització d'animals en botigues de mascotes i amb la seva exposició al públic amb finalitats comercials. També estableix que la cria només es podrà dur a terme per criadors autoritzats.

A més, es crea un registre estatal d'animals de companyia per comptar amb dades oficials d'abandonaments, maltractament i adopcions. La identificació i vacunació dels animals domèstics serà obligatòria.

Pel que fa a la reforma de les penes per maltractar, qui ho hagi fet també podrà ser condemnat a una inhabilitació de fins a cinc anys per conviure i treballar amb animals.

Un altre element és que s'incorpora la violència instrumental contra els animals en casos de violència masclista com a agreujant. "El compromís del govern amb la violència de gènere és transversal", ha apuntat Belarra.

La ministra també ha explicat que a partir d'ara els zoològics s'aniran reconvertint progressivament en centres de recuperació d'espècies autòctones.