L'Hospital Vall d'Hebron ha atès des del 2001 83 dones diagnosticades amb càncer de mama durant l'embaràs. D'aquestes, 67 van continuar amb la gestió i van tenir 72 infants. El centre hospitalari i el Tibidabo han celebrat un acte aquest diumenge per visibilitzar que el càncer de mama es pot tractar durant l'embaràs. L'acte ha reunit famílies de dones diagnosticades amb aquesta malaltia i tractades dins el programa de Vall d'Hebron. Els especialistes apunten que el diagnòstic no és necessàriament sinònim d'interrupció de l'embaràs. De fet, es pot fer cirurgia en qualsevol moment i quimioteràpia a partir del segon trimestre, apunta la cap de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d'Oncologia Mèdica, la doctora Cristina Saura.

El centre va començar a registrar els casos de dones embarassades amb càncer de mama el 2001 i el 2006 es va constituir un programa multidisciplinar per informar i fer un seguiment específic a les dones a les quals se'ls diagnostica un tumor de mama durant l'embaràs. De les 83 pacients, onze van optar per interrompre la gestació en conèixer el diagnòstic i altres cinc van patir un avortament espontani durant el primer trimestre.

Durant aquests vint anys, un 70% de les 83 pacients tractades viu, mentre que 25 van morir a causa de la malaltia.

Durant l'acte, Saura ha destacat que la interrupció de l'embaràs mai és una recomanació terapèutica sobre el tractament del càncer. Ha assegurat que el pronòstic és "independent" de tirar endavant amb l'embaràs i ha lamentat que encara hi ha molt desconeixement al respecte.

Ara per ara s'ofereix el mateix tractament que a la resta de tumors de mama. La cirurgia es pot realitzar en qualsevol moment de l'embaràs, l'única cosa que s'ha de tenir en compte és l’anestèsia. En canvi, la quimioteràpia es pot donar a partir del segon trimestre. Durant el primer està contraindicada perquè s'estan formant els òrgans del nadó. El tractament hormonal, les teràpies diana dirigides contra tumors HER2 positius, la immunoteràpia i la radioteràpia sí estan contraindicades.

De les 67 dones amb càncer de mama ateses a Vall d’Hebron que van continuar amb l’embaràs, 46 van rebre quimioteràpia (69%) i 30 van passar per quiròfan (45%) durant el seu embaràs.

La cap de la Unitat de Medicina Fetal, Silvia Arévalo, afegeix que el principal risc que tenen els nadons de mares que han rebut quimioteràpia és un part prematur.