La marmota Phil pronostica sis setmanes més d'hivern

Amb la sortida del seu cau, a Pennsilvània, el rosegador ha fet el seu habitual pronòstic segons la seva ombra

Archivo - La marmota Phil pronostica que el invierno de 2018 durará seis semanas más

Archivo - La marmota Phil pronostica que el invierno de 2018 durará seis semanas más / GROUNHOG DAY - Archivo

EP

La marmota Phil, de la localitat Punxsutawney a Pennsilvània, ha pronosticat que el temps hivernal durarà sis setmanes més, ja que després de sortir del seu cau i veure la seva ombra, ha tornat a la seva cova.

La marmota més famosa del món surt cada 2 de febrer en una popular festa que aquesta petita localitat celebra des de fa 130 anys. La cerimònia va començar cap a les 11.00 hora peninsular amb actuacions musicals i espectacles. Va ser cap a les 13.00 hores quan van treure a Phil del seu cau i aquest, en tractar-se d'un dia assolellat, va veure la seva ombra i va tornar al seu amagatall.

El pronòstic, sense cap rigor científic, apunta que la primavera no arribarà abans d'hora i que el temps hivernal s'allargarà sis setmanes més, fins a mitjan març, quan començarà la nova estació.

La 'fiabilitat' d'aquest mètode consisteix en el fet que si el dia està ennuvolat, la marmota, en sortir no veu la seva ombra i es quedarà fora, mentre que si es tracta d'un dia assolellat, si la veurà i tornarà al seu cau. Si no veu l'ombra se suposa, segons aquesta tradició estatunidenca, que l'hivern acabarà aviat i la primavera arribarà abans d'hora, i al contrari.

L'any passat, Phil va pronosticar també que l'hivern duraria sis setmanes més.

La tradició de la marmota procedeix de la celebració cristiana del Dia de les Candeles, que té lloc el 2 de febrer. Aquest dia els cristians portaven les seves espelmes a l'església per a la seva benedicció, en considerar que les seves llars quedarien beneïdes per al que quedés d'hivern.