Brussel·les adverteix de la importància que la Generalitat faci complir el 25% de castellà a les escoles a Catalunya

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, defensa el respecte a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en una carta dirigida a l’eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa

Europa Press

 La vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de l’Estat de dret, Vera Jourová, ha insistit en la «importància» que la Generalitat doni compliment del 25% d’hores lectives en castellà a les escoles catalanes, tal com va sentenciar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).  «Voldríem remarcar la importància que totes les institucions públiques respectin sempre i apliquin al complet totes les decisions judicials, dins del ple respecte de l’Estat de dret i de l’ordre constitucional espanyol», escriu Jourová, membre del partit liberal ANO 2011, en una carta a l’eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa a la qual ha tingut accés a Europa Press.

La vicepresidenta comunitària respon així a una missiva anterior de l’eurodiputada, que en diverses comunicacions a l’Executiu comunitari en els últims mesos ha denunciat el «desacatament» de sentències judicials i la manera en què això suposa una «discriminació» dels alumnes la llengua materna dels quals és el castellà.

Escrit de denúncia

 La tardor passada, Pagazaurtundúa va denunciar en un escrit a Jourová la «intimidació i assetjament violent contra una organització d’estudiants demòcrates per part d’independentistes identitaris excloents a Catalunya» –després que un grup d’estudiants destrossessin una carpa informativa de la plataforma S’ha Acabat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)– i va criticar que «ni les autoritats acadèmiques, ni regionals ni nacionals» actuïn per evitar aquest tipus d’incidents. L’eurodiputada també va insistir que a Catalunya es produeixen «constants violacions dels drets civils» que segons la seva opinió es produeixen «instigades pel govern independentista», cosa que contribueix que la situació es cronifiqui i aquestes violacions de drets fonamentals estigui prenent «naturalesa sistèmica».

En la seva resposta, Jourová agraeix a Pagazaurtundúa la seva carta sobre «les condicions de la llibertat d’expressió en les institucions acadèmiques de Catalunya» i afirma que la Comissió Europea «confereix gran importància a la llibertat d’expressió i a la llibertat acadèmica, consagrades a la Carta de Drets Fonamentals de la UE».

Competència estatal

La responsable comunitària explica la seva limitació per actuar perquè, de manera general, és competència dels Estats membres fer complir els drets fonamentals que protegeix aquesta Carta comuna. Per això, afegeix, en aquest cas «correspon a les autoritats espanyoles, incloses les judicials, assegurar que els drets fonamentals siguin respectats de manera efectiva i protegits d’acord a la legislació nacional i les obligacions internacionals de drets humans».

En aquest sentit, Jourová confirma que l’Executiu comunitari «està al corrent de la llei aprovada pel Parlament regional que regula l’ús de les llengües en institucions educatives a Catalunya», així com del recurs d’inconstitucionalitat que el Tribunal Constitucional «està actualment estudiant».  «Voldríem remarcar la importància que totes les institucions públiques respectin sempre i apliquin al complet totes les decisions judicials, dins del ple respecte de l’Estat de dret i de l’ordre constitucional espanyol», conclou la vicepresidenta responsable d’Estat de dret.  «Tingui la seguretat que la Comissió segueix compromesa a defensar la independència judicial en tots els estats membres i continuarà treballant amb les autoritats espanyoles per promoure l’Estat de dret en el marc de l’informe anual sobre Estat de dret», conclou la política txeca.