Fa trenta anys que forma part del nostre paisatge. Va ser el primer model que Seat va desenvolupar sense dependre de cap soci tecnològic, i va arribar com una estrella salvadora quan la marca les estava passant magres de debò, fins i tot tement per la seva supervivència, a principis dels anys 80 del segle passat. Se n´han fabricat i venut més de cinc milions d´unitats, és un cotxe que porta associada la paraula joventut (independentment de l´edat, ep!), i per mèrits propis s´ha fet un lloc en el podi dels Seat immortals. De fet, Seat el considera el seu model més emblemàtic. Ara, l´Ibiza presenta noves versions posades al dia, tot i que estèticament no ha canviat gaire, perquè continua desprenent un aire fresc i juvenil capaç de captivar molts més clients. És per això que els responsables d´actualitzar-lo s´han dedicat a altres apartats del cotxe, especialment la qualitat dels acabats, el comportament dinàmic, la connectivitat i les possibilitats de personalització. Hem provat la versió de gasolina 1.0 TSI de 110 CV, i hem entès de seguida per què l´Ibiza és el líder de vendes en el seu segment.

Un habitacle nou i connectat

Si per fora només advertirem que som davant les versions 2015 de l´Ibiza pel renovat disseny de les llantes i perquè ara el sistema d´il·luminació diürna és amb leds (tot i que amb el programa Colour Pack és possible personalitzar el cotxe demanant-hi d´un color específic alguns elements, com el contorn de la graella frontal, les carcasses dels retrovisors i també l´embellidor de les entrades de ventilació internes), els canvis d´aspecte més interessants els trobarem a dins del cotxe. El que crida més l´atenció és la pantalla tàctil situada al mig del tablier, un element gairebé inimaginable, fins no fa gaire temps, un un automòbil d´aquest segment. Els sistemes multimèdia que incorpora la pantalla es poden completar amb una funció -anomenada genèricament Mirror Lin que permet veure-hi la mateixa informació que apareix en la pantalla del nostre telèfon mòbil intel·ligent. Cal, prèviament, connectar tots dos dispositius amb el cable del telèfon (no fa falta cap adaptador). El Mirror Link de Seat funciona amb telèfons Android i Apple.

Amb un iPhone, les aplicacions, ara mateix, són més limitades que amb un telèfon amb Android. En col·laboració amb Samsung, Seat ha desenvolupat un sistema més complet, anomenat Seat Full Link, que li permet oferir al client un telèfon intel·ligent Samsung Galaxy A3 amb l´aplicació Seat Connect preinstal·lada.

El quadre de comandament i les tapisseries són nous. Canvien el disseny i els materials de revestiment que es fan servir a l´interior. També s´ha modificat la posició d´alguns comandaments, com els de la climatització. El tacte de la part superior de la consola és ara més esponjós i transmet bastanta més qualitat. Els ajustos són perfectes, i un cop en marxa no es percep cap vibració ni soroll que puguin molestar.

Un litre que dóna per a molt

Per als conductors joves, és habitual parlar de potències de 100 o 150 cavalls en un cotxe com l´Ibiza, però, per als lectors d´una certa edat, veure que un motor de tan sols 1 litre de cubicatge, i a sobre tricilíndric, rendeix 100 cavalls és realment sorprenent. El cas és que a sota el capó s´amaga el vigorós motor 1.0 TSI que obra el miracle. Gràcies a la sobrealimentació amb turbocompressor, accelera amb una gran alegria i fa molt dinàmica la conducció del cotxe, ajudat en aquest cas per una caixa de canvi automàtica DSG de set marxes. El resultat és una delícia d´Ibiza. A part del rendiment, l´apartat en què s´ha fet un pas endavant enorme és la silenciositat de funcionament, fins al punt que, circulant a velocitat de creuer, amb el cotxe ja embalat, sembla gairebé que estiguem conduint un automòbil elèctric, ja que el so del motor no es percep a dins de l´habitacle. El propulsor incorpora el sistema Start&Stop, que el para automàticament quan el cotxe s´atura i l´engega quan volem reprendre la marxa.

Pel que fa al comportament, hi ha canvis en els amortidors, les molles i les barres estabilitzadores. El tacte de l´Ibiza és el d´un cotxe de categoria superior, perquè si a l´excel·lent silenciositat de funcionament hi afegim un gran aplom en tot tipus de circumstàncies el resultat és un cotxe segur, dinàmic, confortable i molt agradable de conduir