Hi ha por entre els conductors a un més que segur encariment de les gasolines i el dièsel a conseqüència dels atacs amb drons contra la petroliera estatal saudita Aramco

Les ofensives reivindicades dissabte passat per rebels hutíes del Iemen van retallar uns 5,7 milions de barrils diaris de la producció d'Aramco, el que representa la meitat del bombament del país i al voltant del 5% de la producció mundial.

El preu del cru es va disparar dilluns després d'aquests atacs un 15%, encara que ahir dimarts va retrocedir. El barril de Brent, de referència a Europa, va concloure la sessió en el mercat de futurs de Londres a 64,65 dòlars, un 6,33% per sota del tancament de dilluns, mentre que el nord-americà Texas (WTI) va retrocedir un 5, 7%, fins als 59,34 dòlars.

El brusc increment que va patir la cotització del cru dilluns, quan va registrar el pic més gran a l'alça des de la guerra del Golf de 1990, es va corregir després de constatar que la indústria saudita recuperarà la normalitat abans del previst.

El mercat preveu ara que la producció d'Aramco s'acostarà al seu ple potencial abans que acabi setembre, quan en un primer moment després dels atacs es va témer que les refineries trigarien mesos a recuperar la normalitat.

Com afectaran aquests vaivens al preu dels combustibles

El litre de gasolina costa de mitjana actualment 1,301 euros, mentre que el de dièsel és d'1,201 euros. S'estima que la pujada pot ser entre un 3% o un 4%.

Però l'impacte començarà a notar-se aquí a dues setmanes. El motiu que l'increment no sigui immediat és que el preu de la matèria primera només suposa un terç sobre el preu final. Així, si un consumidor paga 1,2 euros per un litre de dièsel, només 4 cèntims corresponen a la matèria primera.