31 de desembre de 2019
31.12.2019
Diari de Girona
MOBILITAT

Zona Baixes Emissions a Barcelona: totes les claus

Es posa en marxa el 2 de gener · Coneix les restriccions per entrar en cotxe a la capital catalana i alguns municipis de l'àrea metropolitana

01.01.2020 | 17:58
Senyal de la zona de baixes emissions en una sortida de la Ronda de Dalt

Barcelona posarà en funcionament el 2 de gener, primer dia laborable de l'any, la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants en bona part de la capital catalana i alguns municipis veïns.

Segons l'Ajuntament, la posada en marxa de la ZBE evitarà que uns 50.000 cotxes contaminants entrin a Barcelona els dies laborables, una mesura que ha de permetre la millora de la qualitat de l'aire de la ciutat i, en conseqüència, de la seva població.

A poques hores que entri en vigor la nova norma, aquestes són algunes claus per entendre què és la ZBE, com funciona i quines conseqüències tindrà en els vehicles, especialment els de més antiguitat.


QUÈ ÉS LA ZONA DE BAIXES EMISSIONS?


La ZBE Rondes Barcelona és una àrea de més de 95 quilòmetres quadrats que inclou Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes) i els municipis circumdants a les rondes, Sant Adrià de Besòs, l'Hospitalet de Llobregat, i part de les localitats d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.


ES PODRÀ CIRCULAR PER LES RONDES?


Sí, tots els vehicles podran circular per la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral, ja que no estan incloses a la ZBE.

QUINS VEHICLES ESTARAN AFECTATS PER LA ZBE?


Es prohibeix la circulació dins de la ZBE a turismes, motos i ciclomotors que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT.

Etiqueta de la DGT en un vehicle

L'horari de la ZBE és de 07:00 a 20:00 hores de dilluns a divendres, els dies laborables.

HI HA EXCEPCIONS?


Tot i que no disposin d'etiqueta ambiental, podran circular per la ZBE els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, que segueixen tractaments mèdics periòdics o que pateixen malalties que condicionen l'ús de transport públic.

També podran transitar per la ZBE, independentment de la seva antiguitat, els vehicles que presten serveis funeraris, de transport mèdic i els de cossos com els bombers, la policia o les forces de seguretat de l'Estat, entre d'altres.

A més, els propietaris de vehicles contaminants podran sol·licitar fins a deu autoritzacions anuals per entrar a la zona ZBE durant l'horari d'afectació.

Aquestes autoritzacions s'han de tramitar a través del registre metropolità al web de la ZBE i s'haurà de pagar, llevat d'algunes excepcions, una taxa de dos euros diaris.

MORATÒRIA D'UN ANY, PER A QUI?


Les furgonetes, camions i autobusos que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT tenen un any de moratòria per adaptar els vehicles i flotes a la normativa de la ZBE, de manera que, si no ho fan, a partir de l'1 de gener de 2021 tindran l'accés restringit.

EFE

De la seva banda, les persones que acreditin uns ingressos econòmics inferiors a l'IPREM (Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples) més un 10% d'ell mateix i que necessiten el vehicle per treballar també podran beneficiar-se d'un any de moratòria a la Zona de Baixes Emissions .

COM ES REALITZARÀ EL CONTROL DELS VEHICLES?


El control es realitzarà principalment a través de càmeres instal·lades en diferents punts de la ciutat, amb capacitat per controlar diversos carrils de circulació.

Aquestes càmeres poden verificar totes les matrícules dels vehicles que transiten per la ciutat i descartaran les d'aquells que no són sancionables, ja sigui perquè tenen etiqueta, perquè disposen d'autorització o perquè estan exempts.

COM FUNCIONARÀ EL RÈGIM SANCIONADOR?


Entre gener i març, els conductors rebran una notificació de la infracció, mentre que serà a partir de l'1 d'abril quan el sistema de càmeres de control automàtic sancionarà aquells vehicles que incompleixen la normativa de la ZBE.

El sistema de càmeres, a més, es complementarà amb actuacions puntuals de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Quines multes s'imposaran?
Les sancions, que seran efectives a partir de l'1 d'abril, s'estableixen en 100 euros per a les infraccions lleus, 200 euros en el cas d'infraccions greus i 500 euros les molt greus.

El sistema sancionador també inclou el criteri de reiteració en 90 minuts, el que significa que qualsevol cotxe sancionat que al cap de 90 minuts segueixi circulant per la ZBE pot tornar a ser sancionat passat aquest temps.

Les sancions, a més, poden incrementar-se en un 30% en cas de reincidència al llarg d'un any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit