15 de setembre de 2020
15.09.2020
Diari de Girona

Zona de Baixes Emissions: Comencen a multar els cotxes més contaminants

Els municipis de la ZBE, Barcelona, Esplugues, l'Hospitalet, Cornellà i Sant Adrià, sancionaran amb 100 euros els infractors a partir del 15 de setembre

15.09.2020 | 10:13
Zona de Baixes Emissions: Comencen a multar els cotxes més contaminants
Zona de Baixes Emissions: Comencen a multar els cotxes més contaminants

El règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona ha entrat en vigor aquest dimarts 15 de setembre per als turismes i motos sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT), després que es paralitzés arran del decret de l'estat d'alarma pel coronavirus.

Inicialment, el règim sancionador havia d'entrar en vigor el passat 1 d'abril, però el decret de l'estat d'alarma del 14 de març va obligar a posposar-lo, de manera que la ZBE va continuar vigent com els tres primers mesos del 2020: activa de dilluns a divendres feiners de 7 a 20 hores, però sense multes.

A més, s'ha ampliat el llindar per als autònoms amb rendes baixes que fan servir cotxe o moto sense etiqueta per treballar: si ara tan sols hi podien optar els que tenien ingressos iguals o inferiors a 1,1 vegades l'Iprem, ara s'amplia a 2 vegades l'Iprem, i la moratòria s'allarga tres mesos fins l'1 d'abril del 2021.

En el cas de les furgonetes, la moratòria s'amplia a tres mesos fins l'1 d'abril del 2021; per als vehicles pesats, camions i autocars petits s'allargarà sis mesos fins l'1 de juliol del 2021, i per a autobusos i autocars de transport col·lectiu es perllongarà 12 mesos fins l'1 de gener del 2022.

Filtres homologats

Els vehicles pesats com camions i autocars sense etiqueta podran instal·lar filtres per reduir el nivell d'emissió dels motors i obtenir el distintiu, sobre la base d'un canvi normatiu que va aprovar la Direcció General de Trànsit (DGT), segons va explicar el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.

En aquest sentit, aquesta mesura no es podrà aplicar a turismes, motos i furgonetes, que hauran de modernitzar els vehicles si volen continuar circulant a la ZBE.

Campanya informativa

L'AMB, els cinc ajuntaments que integren la ZBE (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) i la Generalitat han impulsat una campanya conjunta de comunicació que s'allargarà durant la tardor per recordar a la ciutadania la data d'inici de les sancions i les alternatives.

Aquests darrers mesos s'ha enviat més de 10.000 cartes d'avís als propietaris de vehicles sense distintiu ambiental i durant l'estiu s'ha tornat a obrir les oficines presencials d'atenció a l'usuari (Zona Franca i OAC metropolitanes).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook