Ll'Institut Català d'Energia ha obert la convocatòria del Pla MOVES II, programa estatal dotat de 100 milions d'euros per a promoure la renovació i la descarbonització del parc automobilístic. Catalunya disposa de 16 milions per a les 4 línies d'actuació següents:

Actuació 1: Compra de vehicles sostenibles. 7 milions d'euros

Subvenció de 4.000€ per a vehicles 100% elèctrics i de 5.500€ si es desballesta un vehicle de més de 10 anys d'antiguitat. Els turismes no podran superar els 45.000€ i les motocicletes 10.000€. És important remarcar que el vehicle ha de constar a la base de dades de cotxes de l'IDAE

Una novetat important és que enguany s'accepten els vehicles adquirits a través d'un Leasing financer o renting.

Aquesta opció permet aconseguir una reducció de 110€/mes en un contracte de 36 mesos.

Actuació 2: Infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics. 5,6 milions

Fins un màxim de 100.000€ per beneficiari, les empreses, particulars i comunitats de veïns poden sol·licitar l'ajut per la instal·lació de punts de recàrrega.

Les empreses podran beneficiar-se d'un 30% de subvenció i els particulars i comunitats de veïns d'un 40% dels punts de recàrrega o bé de la preinstal·lació elèctrica a l'aparcament comunitari.

Actuació 3: Sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques. 500.000 euros

Restringit a serveis públics de préstecs de bicicletes elèctriques o a polígons industrials. Ajut del 30% i amb un màxim de 100.000€ per beneficiari

Actuació 4: Implantació de mesures contingudes a plans de transport a la feina. 1,6 milions d'euros

Import màxim de 500.000€ i ajut del 40-50% en funció de la tipologia del beneficiari.

Aparcaments comunitaris: els més beneficiats

El 2019 l'empresa gironina Audit Mobility va executar instal·lacions de recàrrega centralitzada per a més de 300 places d'aparcament, totes elles amb subvenció del 40%. Gràcies al Pla MOVES II, amb una dotació econòmica major i un interès creixent en solucionar la problemàtica de recarregar a l'aparcament comunitari, Audit Mobility espera tramitar sol·licituds per electrificar més de 1.200 places d'aparcament, associades a uns 150.000€ d'ajuts.

Tecnologia al servei de l'estalvi

La instal·lació elèctrica col·lectiva disposa de carregadors smart i d'un software de gestió d'usuaris i de la potència que consumeix en tot moment la instal·lació.

Audit Mobility es fa càrrega del cost de l'energia general i en refactura el consum als usuaris mitjançant una App. S'eviten impagats i problemes entre veïns; s'aconsegueix una instal·lació ordenada, més econòmica en inversió inicial ien costos operatius. La solució també permet que qui no viu a l'edifici pugui carregar sense necessitat de sol·licitar un nou subministrament elèctric.