Dormir al cotxe no és una cosa que es sola fer de forma habitual, encara que és possible que en algun moment de la teva vida i per una circumstància concreta, et vegis obligat a utilitzar el teu vehicle com un dormitori improvisat en el qual poder passar la nit i dormir. Això no obstant, es pot dormir dins el cotxe? És legal aquesta pràctica?

En primer lloc, has de saber que dormir al teu vehicle és legal, encara que segons la Direcció General de Trànsit (DGT) hi ha una sèrie de matisos per fer-ho dins de la legalitat, que si no compleixes et poden costar una multa de trànsit. Així que abans de dormir lliurement al teu vehicle recorda que no és legal acampar en qualsevol lloc. En la diferència entre fer nit i acampar està la qüestió i la legalitat d'aquesta pràctica.

La diferència entre pernocar i acampar

Un vehicle és un espai privat, de manera que pots dormir dins d'ell. No obstant això, per fer-ho s'han de complir aquestes tres normes: el vehicle ha d'estar correctament estacionat, amb tots els seus impostos pagats i amb la seva assegurança de cotxe obligatori en regla.

Segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), pernoctar és passar la nit en un determinat lloc, especialment fora de l'propi domicili. Realitzar aquesta pràctica dins el vehicle és legal, ja que està ocupant el mateix espai a la via que qualsevol altre automòbil aparcat. No obstant això, el problema apareix quan aquest estacionament per dormir es converteix en acampada.

Tal com recull la DGT en la seva Instrucció 08 / V-74: "Es considera que mentre un vehicle està correctament estacionat, sense sobrepassar les marques vials de delimitació de la zona d'estacionament, ni la limitació temporal del mateix, si n'hi ha, no és rellevant el fet que els seus ocupants es trobin en l'interior de la mateixa i l'autocaravana no és una excepció, bastant amb que l'activitat que pugui desenvolupar-se en el seu interior no transcendeixi a l'exterior mitjançant el desplegament d'elements que desbordin el perímetre de el vehicle tals com paradetes, tendals, dispositius d'anivellament, suports d'estabilització ".

Per la seva banda, acampar significa expandir el perímetre del vehicle estacionat traient a l'exterior diferents mobles i desplegant tendals o altres objectes que facin que el cotxe ocupi més espai que qualsevol altre vehicle aparcat a la mateixa via dins el casc urbà.

Aquesta pràctica està totalment prohibida i dur-la a terme suposa enfrontar-se a importants sancions econòmiques per part de l'administració pública. Has de tenir en compte que únicament es pot acampar en els llocs habilitats per a això.

En definitiva, pots dormir en el teu vehicle sempre que aquesta pràctica no es converteixi en acampada. Si no compleixes amb les normes podràs rebre una multa de 200 euros per aparcament indegut.