Diari de Girona

Diari de Girona

RÈnting o lÍsing: ¿Quin et convé més?

T’expliquem tot el que has de saber sobre el rènting

i el lísing, dues fórmules de lloguer de vehicles de llarg termini molt semblants que poden causar certa confusió

tot tipus de cotxes. L’oferta de cotxes en fórmula de rènting o lísing és il·limitada, podent triar entre turismes, SUV, totterrenys, cotxes elèctrics, híbrids o de combustió i de pràcticament totes les marques.

El rènting i el lísing s’han posat de moda en els darrers anys. I és que aquestes dues modalitats de finançament de vehicles ofereixen múltiples avantatges per a aquells usuaris que no tenen clar si tenir un cotxe en propietat. Ambdues fórmules són molt semblants i poden causar certa confusió, així que a continuació explicarem en què consisteix cadascuna i quines són les diferències principals.

RÈnting o lÍsing: ¿Quin et convé més?

QUÈ ÉS EL RÈNTING?

El rènting consisteix en el lloguer d’un cotxe a llarg termini mitjançant un contracte que generalment va des dels 3 als 5 anys. A través del pagament d’una quota mensual el client (particular, autònom o empresa) pot gaudir d’un vehicle nou amb tots els avantatges de tenir un cotxe propi, però sense els grans lligams i els costos que suposa tenir un cotxe en propietat.

L’empresa de rènting fa front als costos de manteniment, revisions, assegurança, impostos i altres serveis, de manera que els usuaris únicament s’encarreguen de pagar la quota mensual i el combustible o l’energia. Un cop finalitza el contracte entre les dues parts el client pot tornar el cotxe o signar un nou contracte, renovant el model i actualitzant de nou l’operació. A més, encara que no apareix estipulat al contracte, el client pot executar l’opció de compra del cotxe (si n’hi ha) pagant el seu valor residual.

QUÈ ÉS EL LÍSING?

El lísing també consisteix en el lloguer d’un cotxe a llarg termini, tot i que sempre inclou l‘opció de compra del vehicle en finalitzar el contracte. Dit en altres paraules, es tracta d’establir un contracte d’arrendament financer amb una entitat bancària perquè l’usuari (normalment autònom o empresa) pugui adquirir un vehicle sense haver de fer una gran inversió. D’aquesta manera, el client ha de pagar una quota d’entrada i una quota fixa mensual abans de poder passar a ser el propietari del cotxe.

Cal destacar que, com més gran sigui la quota d’entrada, més baixa serà la quota fixa mensual. A més, a diferència del rènting, l’usuari de lísing ha d’assumir totes les despeses que comporta tenir un vehicle en propietat (manteniment, avaries, assegurança, impostos, etc…)

DIFERÈNCIES ENTRE RÈNTING I LíSING

Un cop finalitzat el contracte l’usuari de rènting pot tornar el vehicle, renovar l’acord o canviar el vehicle per un nou model; mentre que en la modalitat de lísing el contracte inclou el dret de compra del vehicle en finalitzar el termini, per la qual cosa l’usuari ha d’acceptar o declinar aquesta opció.

Mentre que la companyia de rènting subministra un cotxe de la seva propietat i es fa càrrec de totes les despeses de gestió, el lísing es regula per llei i és l’usuari qui assumeix tots els riscos, drets i obligacions del vehicle, com si es tractés d’un cotxe de la seva propietat.

El rènting es pot contractar sense cap problema per un particular, mentre que el lísing està més enfocat a autònoms i empreses, ja que el vehicle ha d’estar subjecte a l’activitat professional o empresarial de l’usuari.

Pel que fa a la fiscalitat, cal tenir en compte que la desgravació d’impostos és diferent en cada modalitat. En rènting, les quotes mensuals que es paguen es consideren una despesa, mentre que el lísing s’inclou a l’actiu immobilitzat i al passiu de l’empresa, en ser considerat un sistema de finançament a efectes fiscals.

QUÈ ÉS MILLOR: RÈNTING O LÍSING?

És molt difícil determinar si una fórmula és millor que l’altra, ja que totes dues tenen diferents punts a favor i en contra. Com tot a la vida, l’elecció entre el rènting i el lísing dependrà de la situació i les necessitats de cada persona.

Tot i això, si preferim no haver d’assumir riscos el rènting és l’opció més interessant, ja que es pot cancel·lar i tornar a contractar en qualsevol moment. A més, també permet canviar de model cada poc temps i gaudir sempre dels darrers cotxes de les marques, accedint així a les darreres tecnologies del mercat.

D’altra banda, si el que busquem és amortitzar un cotxe en un termini llarg de temps (superior a deu anys), el més lògic és que decidir-se pel lísing. Aquesta modalitat és la més encertada si el que es vol és tenir un vehicle en propietat.

Finalment, si volem evitar destinar molts diners o haver de fer servir comptes amb un capital limitat, el millor és optar pel rènting, ja que d’aquesta manera ens estalviarem despeses de manteniment, assegurança, etc.

Compartir l'article

stats