L'estiu va arribant al final. Aquests dies centenars de milers de persones tornen a casa donant per finalitzades les seves vacances, el que suposa un moviment en les carreteres espanyoles molt alt i un risc alt d'accidents.

I a més circulació d'automòbils, més probabilitats d'accidents

És cert que els cotxes actuals compten amb nombrosos elements per a augmentar la seguretat de les persones que van en el seu interior, i el més antic i eficaç és, probablement, el cinturó de seguretat.

Sens dubte un element fonamental que ha demostrat ser altament beneficiós tant en la prevenció de lesions com en la reducció de la gravetat d'aquestes en cas d'accidents de trànsit.

El cinturó de seguretat ha d'anar ben col·locat CFARNSWORTH A PIXABAY

No n'hi ha prou amb posar-se el cinturó

Però, encara que puguem creure una altra cosa, tan important és posar-se el cinturó com fer-ho bé.

I referent a això, diversos experts han publicat en la revista EMERGÈNCIES de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències, l'estudi sobre lesions associades a l'ús del cinturó de seguretat, així com els seus efectes positius i la importància d'una correcta col·locació d'aquest.

Perquè, encara que passa en casos comptats, l'ús del cinturó de seguretat pot causar lesions, com a mostra aquest estudi realitzat en l'UCI de Trauma i Emergències de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre de Madrid. 

El doctor Carlos García Fuentes, un dels autors de l'estudi, comenta sobre aquest tema que:

"Les lesions trobades són fonamentalment abrasions en la pell, anomenades “signe del cinturó” en la paret abdominal".

Però també poden associar-se lesions:

  • A l'esquelet ossi
  • Paret toràcica
  • Lesions pulmonars
  • Òrgans abdominals.

“Alguns d'aquests pacients requeriran observació i proves complementàries i un subgrup de la població podrà requerir cirurgia en les primeres hores.” 

En paraules de l'expert, aquestes lesions es relacionen més sovint amb la mala posició del cinturó de seguretat i l'ús de sistemes de restricció de dos punts.

“No obstant això, els beneficis de l'ús del cinturó superen amb escreix aquests riscos. Les lesions relacionades amb l'ús del cinturó de seguretat tendeixen a ser menys greus que les que es produirien si no s'utilitzés”, remarca el doctor.

La lesió més habitual que provoca el cinturó de seguretat són les erosions en la pell.

És important portar el cinturó de seguretat ben posat

A més, la doctora Nerea Quílez, autora d'aquest estudi, afirma que és tan important posar-se el cinturó com fer-lo correctament.

  • Ni fluix
  • Ni per sota del braç
  • Ni sobre l'abdomen
  • Ha d'anar ajustat fermament sobre els malucs i l'espatlla, per a maximitzar la seva efectivitat i reduir el risc de lesions.

El cinturon seguretat ha d'anar ben posat sempre FOTO DE COTTONBRO STUDIO: HTTPS://WWW.PEXELS.COM/ES-ES/

Perquè, com explica la doctora:

“La biomecànica dels accidents ens ha mostrat com la gravetat i fatalitat de les lesions estan íntimament relacionades amb la física; depenen del vector de la força, la seva direcció i la desceleració del vehicle condicionant amb això la transmissió d'energia a l'ocupant".

Segons els doctors, un vector de força frontal a l'ocupant, amb un xoc d'alta energia (per exemple, xoc d'un cotxe a 80km/h contra un camió parat) implicarà una gran transmissió d'energia a l'ocupant. 

“En aquest impacte el cinturó de seguretat jugarà un paper clau: previndrà l'expulsió de l'ocupant del vehicle i proporcionarà una disminució gradual de la velocitat del cos respecte al vehicle (disminuint així l'energia transmesa),” afegeixen els autors.

En un accident d'aquest tipus, en portar el cinturó de seguretat col·locat en la seva correcta posició (cinturons amb fixació de tres punts, no de dos), es distribuirà l'energia transmesa a través de l'esquelet ossi (estèrnum i pelvis), disminuint aquesta energia en els òrgans abdominals i toràcics. 

A més, el cinturó és clau en el control del moviment dins del vehicle, evitant que aquest es colpegi dins d'aquest, reduint així també les lesions al cap i en el coll.