Així és l'exclusiu castell empordanès on s'ha casat Pau Gasol

-
Pau Gasol i Cat McDonnell s'han casat aquesta setmana en un exclusiu castell empordanès uns dies després de fer-ho per primer cop als Estats Units. L'emplaçament triat, ha estat el Castell d'Empordà, a la Bisbal d'Empordà. Originari del segle XIV, fa una quinzena d'anys que es va reconvertir en un hotel de luxe. Aquesta és la seva història: 

Albert Diks tenia una botiga de mobles a Holanda, amb el seu germà. Però volia canviar de vida. Des de jove s’havia sentit atret per l’hostaleria i va decidir viatjar a l’Empordà, on havia estiuejat amb la família, per veure si hi trobava un edifici adequat per posar-hi en marxa un hotel. A la Bisbal va veure un castell gòtic del segle XIV i se’n va enamorar. Va veure d’altres edificacions que podien servir per al seu projecte, però cap no l’atreia tant com el castell bisbalenc. Fins que es va decidir a comprar-lo. Era l’any 1999.

El procés per restaurar l’antic castell i reconvertir-lo en hotel no va ser gens fàcil. En un reportatge al Dominical de Diari de Girona de l'any 2004, Albert Diks explicava: «es tracta d’un monument important, i per tant la restauració s’havia de fer de manera molt acurada, i a més la nostra intenció era fer un hotel de quatre estrelles, que obligatòriament ha de disposar de tota una sèrie d’equipaments; vam necessitar gairebé un any per obtenir tots els permisos necessaris i per organitzar les obres», que es van allargar durant un any i vuit mesos.

Albert Diks comentava que ja hi havia constància escrita del castell en un document del 18 de març del 1301, que recull la donació que Lluc Pons va fer de l’edifici a Guillem de Vilagut, que hi va aixecar una fortalesa per protegir-se dels seus enemics. Restes d’aquesta edificació encara són visibles a la part nord del castell. L’any 1413, el castell –que també conserva alguns vestigis d’arquitectura romànica– va ser adquirit per la família Margarit.

Un dels membres d’aquesta família, Pere Margarit, va acompanyar Cristòfor Colom en el seu segon viatge a Amèrica, l’any 1493, i va tenir unes considerables discrepàncies amb l’almirall. Quan va tornar a Espanya, Margarit va fer un informe en el qual desprestigiava Colom i la seva família per la manera com gestionaven els territoris americans.

En els segles posteriors, el castell va passar per diverses mans, però es va anar deteriorant fins que Albert Diks s’hi va fixar.