Els familiars de diversos accidents mortals de ciclistes a les comarques gironines han denunciat la "impunitat" dels conductors després de cometre els fets. En aquest sentit, han lamentat que en tres casos diferents, cap dels conductors hagi entrat a presó (un fa sis mesos que està pendent d'entrar-hi i un altre encara no ha anat a judici). La protesta dels familiars ha estat coordinada per la plataforma gironina Mou-te en bici, qui ha reclamat als jutges que actuïn més durament amb els conductors que provoquen accidents i els apliquin mesures cautelars com la retirada del carnet de conduir. "Pràcticament matar a un ciclista és el mateix que matar a un conill", ha reblat el vocal de l'entitat, Xavier Corominas.

Els familiars de ciclistes que han mort en els últims anys a les carreteres gironines volen que s'endureixi la jurisdicció per aquells conductors temeraris que no respecten les mesures de seguretat necessàries. En aquest sentit, diversos familiars de dos accidents mortals diferents a les comarques gironines han protestat per la "impunitat" que tenen els autors dels fets. De fet, en cap dels tres casos exposats aquest dilluns l'autor dels fets ha acabat a la presó.

Un d'ells és el conductor que el 2015 va envestir un ciclista a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) en la carretera que va des d'aquest municipi fins a Pals (Baix Empordà). La filla del ciclista que va morir, Sílvia Puig, ha explicat que el seu pare va sortir el dia de la revetlla de Sant Joan al matí a fer una volta en bici, però "un camió el va matar".

La Sílvia ha explicat que l'autor de l'homicidi "va donar positiu en alcohol i en heroïna", però tot i així segueix en llibertat. "El meu pare el vam enterrar dos dies després de la seva mort i ell ja estava en llibertat". Els retards en els processos judicials va comportar que fins fa poc no es celebrés el judici, tot i que l'accident havia tingut lloc el 2015. Posteriorment, van fer un pacte amb la fiscalia i la defensa de dos anys i mig de presó. "Encara no ha entrat i ara ha presentat una sol·licitud de suspensió de la pena" perquè vol rehabilitar-se de la seva addicció a la droga, ha lamentat la filla. "A ell no li ha passat res", ha reblat Puig.

Un altre cas és el del germà de l'Antonio Ortiz. El mes de maig, anava a treballar en bici, quan a la carretera C-66, a l'alçada de Cornellà de Terri (Pla de l'Estany), un cotxe el va envestir. L'Antonio ha explicat que el conductor "es va aturar un minut després, va baixar del cotxe i després va tornar a marxar". Tal com ha explicat el germà de la víctima, el conductor s'havia adormit i va emportar-se la bici per endavant però "va fugir" del lloc de l'accident i va deixar al Fernando "abandonat" a la carretera.

L'Antonio ha assegurat que "no li han retirat el carnet de conduir, ni han pres cap altra mesura preventiva". Ara, estan a l'espera del judici però tem que passi el mateix que en altres casos i l'home que va matar al seu germà quedi alliberat de la presó. L'Antonio ha assegurat sentir-se "impotent" perquè no pot fer res per aturar que aquesta persona torni a conduir.

Davant d'aquests casos, la plataforma Mou-te en bici ha recordat la necessitat d'endurir la jurisdicció en els accidents amb ciclistes. Tot i els canvis recents en el codi penal per endurir la llei en els accidents "veiem com la justícia no actua com voldríem", ha explicat el president de Mou-te en bici, Albert Martos.

A més, el vocal de l'entitat, Xavier Corominas ha lamentat que "la legislació no s'adeqüi a la realitat". Corominas ha afirmat que "pràcticament matar a un ciclista és el mateix que matar a un conill" perquè "no et passa res". Per això demanen als jutges que apliquin les mesures cautelars que demanen els familiars de les víctimes com ara la retirada del carnet de conduir.