La selecció del Brasil es va classificar ahir per als quarts de final del Mundial superant Mèxic (2-0) al Samara Arena gràcies a un bon partit de Neymar, amb un gol i una assistència. Com la canarinha, el davanter del PSG està anant a més i si no va gaudir de més protagonisme, encara, va ser per la gran actuació d'Ochoa a la porteria asteca, que de poc va servir als seus.

Va començar millor Mèxic, i alguns ja vaticinaven una altra sorpresa com les signades per Alemanya, Argentina o Espanya. Però el Brasil està guanyant-se la condició de favorita amb el pas dels partits. Igual que Neymar va agafant ritme després de la seva lesió, Tite ha configurat un bloc molt compensat que fa pinta que encara té molta samba per ballar a Rússia.

Si Willian segueix endollat i amb les revolucions al màxim, si Coutinho s'enroca a arribar des de segona línia amb els seus míssils roscats, i si Paulinho i Casemiro -que no jugarà els quarts de final, sancionat per acumulació de grogues- segueixen donant equilibri al joc per davant d'una muralla indestructible, aquesta Brasil necessitarà molta bruixeria, la que no va tenir Mèxic ahir, per caure.

De menys a més, agafant-li el pols al partit sense pressa però sense pausa, el Brasil va esperar que Mèxic abaixés el ritme físic per buscar superar un intractable Ochoa, que va aturar tot el que va poder per intentar que el seu equip pogués anar a uns quarts de final que no coneixen des de la cita a casa del 1986. Però Neymar, reivindicant-se, va obrir la llauna i després va fer la meitat del segon gol, el que donava definitivament vida a la canarinha.

Neymar, un líder

Neymar va iniciar i va finalitzar una jugada en què el Brasil va traslladar al marcador el seu domini en el terreny de joc. El «10» va anar obrint via en paral·lel a la línia de la frontal de l'àrea fins que, de taló, va enganyar els seus caçadors i va assistir a Willian, que amb una autopassada i una passada de la mort la va posar ideal perquè el futbolista del PSG, estirant-se i amb la punta de la bota, donés avantatge al Brasil.

El bon fer d'una Brasil inspirada i alegre va prosseguir a Samara. Ochoa es va metamorfosar en un pop per aturar diversos xuts a Neymar, Paulinho o Willian, però Neymar en volia més i va forçar, en una contra al minut 88, el segon gol. El va voler seu, per la seva glòria, però va desviar lleugerament Ochoa i un fresc Roberto Firmino va arribar a temps per marcar, celebrant ja la passada.

Amb Mèxic encara viva al descans, Juan Carlos Osorio va voler canviar les tornes i va donar entrada a Miguel Layún pel veterà Rafa Márquez, resituant Edson Álvarez al mig del camp amb el lateral del Porto ocupant la seva posició natural. Però Álvarez, amonestat i ja amb Mèxic per sota en el marcador, va deixar poc després el seu lloc a Jonathan Dos Santos, que va debutar en aquest Mundial.

Poc va poder aportar el menor dels germans Dos Santos, menys encara l'últim recanvi, un desaparegut Raúl Jiménez que amb prou feines va tocar pilota. I quan Mèxic, que sense posar-se nerviós va intentar recuperar el control de la pilota i tancar el Brasil, va trobar-se que la defensa rival estava a gran nivell, sense res a envejar als seus jugadors d'atac, i amb prou feines va permetre un xut de Carlos Vela.

No es va rendir Mèxic ni amb el 2-0 en contra, tot i situar Tite Marquinhos al camp en relleu d'un gran Willian i reforçar el seu mur defensiu. Però la 'Tri' no va tenir forces, no va tenir inspiració sinó una fe cada vegada més feble. No va patir Brasil, i Mèxic seguirà per setena vegada consecutiva en un Mundial caient en els vuitens de final, la seva fase de condemna i esperen que de resurrecció.

Neymar, quart màxim golejador del Brasil, va aconseguir ahir al Mundial de Rússia el seu gol número 57 amb la selecció brasilera i va quedar a nou del tercer esglaó del podi, que ocupa Zico amb 66.