L´etiqueta de favorita que Croàcia tenia penjada des de fa dies no va servir de gaire al conjunt balcànic, que va haver de suar de valent i encomanar-se als penals, una vegada més, per desfer-se de Rússia, l´amfitriona. Van ser necessaris 120 minuts i una desena de llançaments des dels onze metres per decidir l´últim semifinalista del Mundial i el rival d´Anglaterra en un lloc per a la final. Serà Croàcia, que va haver de remar per superar un rival que mai va perdre la fe, que es va avançar al marcador i que acabaria salvant els mobles en el tram final de la pròrroga.

Sorprenent tothom, va ser Rússia l´equip que més entonat va saltar a la gespa de Sotxi. Arribava amb més facilitat que no pas el seu rival i després d´un parell d´avisos, va veure porta. Txerisev s´inventava un bon xut llunyà que sorprenia Subasic. Va reaccionar Croàcia; una gran combinació entre Mandzukic i Kramaric va acabar amb la rematada d´aquest últim, suficient per batre Afinkeev i tornar a anivellar la balança. Al segon acte, el matx es va ensopir, fins al punt que avançava sense que cap dels dos equips fos capaç de generar clares ocasions i, molt menys, de trencar la igualada.

La pròrroga era inevitable i allà va semblar que els balcànics, quan més fosos estaven, sentenciaven els quarts. Vida rematava de cap per fer l´1-2. Quan només quedaven cinc minuts, va aparèixer Mario Fernandes, un rus d´origen brasiler, per tornar a empatar i reactivar l´esperança russa. No quedava cap altra opció que recórrer als penals. La loteria va acabar amb l´esperança dels amfitrions. El gol del blaugrana Ivan Rakitic en el xut definitiu va ser decisiu.